Reuters: Ο Πούτιν δεν υποχωρεί – Θέλει ειρήνη μόνο με τους δικούς του όρους στην Ουκρανία

Reuters: Ο Πούτιν δεν υποχωρεί – Θέλει ειρήνη μόνο με τους δικούς του όρους στην Ουκρανία
epa11785305 Russian President Vladimir Putin gestures as he answers questions during his annual live broadcast press conference with Russian federal, regional, and foreign media at the Gostiny Dvor forum hall in Moscow, Russia, 19 December 2024. Russian President Vladimir Putin on 19 December holds his end-of-year press conference and the 'Direct Line with Vladimir Putin' televised event, where he will answer citizens' questions focusing on domestic issues. EPA/YURI KOCHETKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να υποκύψει στους όρους του, αδιαφορώντας για τις απειλές του Τραμπ και τις νέες κυρώσεις

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να συμφωνήσει στους δικούς του όρους για ειρήνη, χωρίς να πτοείται από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για αυστηρότερες κυρώσεις, ενώ οι εδαφικές του φιλοδοξίες μπορεί να διευρυνθούν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο μέτωπο, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν, ο οποίος διέταξε ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 πιστεύει ότι η οικονομία της Ρωσίας και ο στρατός της είναι αρκετά ισχυροί για να αντέξουν οποιαδήποτε πρόσθετα δυτικά μέτρα, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Τραμπ εξέφρασε τη Δευτέρα την απογοήτευσή του για την άρνηση του Πούτιν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε ένα πακέτο προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων Patriot. Απείλησε επίσης με περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.

Οι τρεις ρωσικές πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τον πόλεμο υπό την πίεση της Δύσης και πιστεύει ότι η Ρωσία -η οποία έχει επιβιώσει από τις σκληρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση- μπορεί να αντέξει περαιτέρω οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών των ΗΠΑ για δασμούς που θα στοχεύουν τους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.

“Ο Πούτιν πιστεύει ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά μαζί του για τις λεπτομέρειες μιας ειρήνης στην Ουκρανία -συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών- οπότε θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει”, δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters.

Παρά τις πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Πούτιν και τις επισκέψεις στη Ρωσία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι δεν έχουν γίνει λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με τη βάση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, είπε η πηγή.

“Ο Πούτιν εκτιμά τη σχέση με τον Τραμπ και είχε καλές συζητήσεις με τον Γουίτκοφ, αλλά τα συμφέροντα της Ρωσίας έρχονται πάνω απ’ όλα”, πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι όροι του Πούτιν για την ειρήνη περιλαμβάνουν μια δέσμευση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, ουδετερότητα της Ουκρανίας και περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις της, προστασία για τους ρωσόφωνους που ζουν στη χώρα και αποδοχή των εδαφικών κερδών της Ρωσίας, ανέφεραν οι πηγές.

Είναι επίσης πρόθυμος να συζητήσει για εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων, αν και δεν είναι καθόλου σαφές πώς θα λειτουργούσε αυτό, είπαν οι πηγές.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριαρχία της Ρωσίας στις κατεχόμενες περιοχές της και ότι το Κίεβο διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίσει αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το γραφείο του δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ωστόσο, μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι ο Πούτιν θεωρεί τους στόχους της Μόσχας πολύ πιο σημαντικούς από τυχόν οικονομικές απώλειες από τη δυτική πίεση και ότι δεν ανησυχεί για τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στην Κίνα και την Ινδία επειδή αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης και η οικονομία της, προσανατολισμένη στον πόλεμο, ξεπερνά την παραγωγή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ σε βασικά πυρομαχικά, όπως βλήματα.

Η Ρωσία, η οποία ελέγχει ήδη σχεδόν το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, έχει προχωρήσει περίπου 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του DeepStateMap, ενός χάρτη πληροφοριών ανοικτού κώδικα για τη σύγκρουση.

“Τρώγοντας έρχεται η όρεξη”, είπε η πρώτη πηγή, εννοώντας ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει περισσότερα εδάφη εκτός αν σταματήσει ο πόλεμος. Οι δύο άλλες πηγές επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα αυτά.

Η Ρωσία ελέγχει σήμερα την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, καθώς και ολόκληρη την ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ, περισσότερο από το 70% των περιοχών Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, καθώς και τμήματα των περιοχών Χάρκοβο, Σούμι και Ντνιπροπετρόφσκ. Η δημόσια θέση του Πούτιν είναι ότι αυτές οι πέντε περιοχές – η Κριμαία και οι τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας – αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσίας και το Κίεβο πρέπει να αποχωρήσει στο πλαίσιο επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Πούτιν θα μπορούσε να πολεμήσει μέχρι να καταρρεύσει η άμυνα της Ουκρανίας και να διευρύνει τις εδαφικές του φιλοδοξίες για να συμπεριλάβει μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, ανέφεραν οι πηγές.

“Η Ρωσία θα ενεργήσει με βάση την αδυναμία της Ουκρανίας”, δήλωσε η τρίτη πηγή, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σταματήσει την επίθεσή της μετά την κατάκτηση των τεσσάρων ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, εάν συναντήσει σθεναρή αντίσταση. “Αλλά αν πέσει, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη κατάκτηση σε Ντνιπροπετρόφσκ, Σούμι και Χάρκοβο”.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η θερινή επίθεση της Ρωσίας δεν εξελίσσεται με την επιτυχία που ήλπιζε η Μόσχα. Τα ανώτατα στελέχη του, που αναγνωρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι περισσότερες από τις ουκρανικές, λένε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου κρατούν τη γραμμή του μετώπου.

Ο Πούτιν θέλει να αποφύγει “να εκνευρίσει υπερβολικά” τον Τραμπ

Ο Τραμπ δήλωσε στο BBC την Τρίτη ότι “δεν έχει τελειώσει” με τον Πούτιν και ότι μια συμφωνία για την Ουκρανία παραμένει στο τραπέζι.

Η πρώτη πηγή απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι ο Πούτιν έλεγε “βλακείες”, λέγοντας ότι υπήρξε αποτυχία να μετατραπούν οι θετικές συνομιλίες με τον Γουίτκοφ σε ουσιαστική συζήτηση για ειρήνη.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών 100% στα ρωσικά προϊόντα, καθώς και δευτερογενών κυρώσεων σε άλλες χώρες που αγοράζουν τις εξαγωγές της, ως μέσο για να οδηγήσει τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές αργού πετρελαίου.

Η δεύτερη πηγή δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει μικρή επιρροή στον Πούτιν και εκτίμησε ότι ακόμη και αν η Ουάσινγκτον επιβάλει δασμούς στους αγοραστές του ρωσικού αργού, η Μόσχα θα βρει έναν τρόπο να το πουλήσει στις παγκόσμιες αγορές.

“Ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι ο Τραμπ είναι ένα απρόβλεπτο άτομο που μπορεί να κάνει δυσάρεστα πράγματα, αλλά κάνει ελιγμούς για να αποφύγει να τον εκνευρίσει υπερβολικά”, δήλωσε η πηγή

Παράλληλα, μια από τις πηγές είπε ότι είναι πιθανό να υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης τους επόμενους μήνες και υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου. Επιπλέον, προέβλεψε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: