Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΕΕ–Γεωργίας: Απειλή για αναστολή της ελεύθερης εισόδου λόγω δημοκρατικής οπισθοδρόμησης
- 16/07/2025, 14:31
- SHARE

Ανοιχτό αφήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο να αναστείλει το καθεστώς απαλλαγής από τις θεωρήσεις διαβατηρίων (βίζα) για τους πολίτες της Γεωργίας, στον απόηχο της αυξανόμενης καταστολής της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση της χώρας και της γενικότερης δημοκρατικής οπισθοδρόμησης που καταγράφεται στο κράτος του Καυκάσου.
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε: «Στείλαμε επιστολή στη Γεωργία όσον αφορά το καθεστώς κοινής θεώρησης. Πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις – αν αυτό δεν συμβεί χωρίς καθυστέρηση, τότε θα πρέπει να ανασταλεί το καθεστώς».
Η ΕΕ έδωσε προθεσμία έως τα τέλη Αυγούστου στην κυβέρνηση του Τμπιλίσι για να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αξίες και υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη, το οποίο απέκτησε στα τέλη του 2023. Η Γεωργία υπέβαλε το αίτημα ένταξης λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ευθυγραμμιζόμενη με τη γενικότερη πορεία ευρωπαϊκής προσέγγισης των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες.
Συλλήψεις πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και ακτιβιστών, καθώς και η θέσπιση νομοθεσίας που περιορίζει τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, θεωρούνται από τις Βρυξέλλες ενδείξεις αυταρχικής στροφής.
«Οι πρακτικές αυτές εκτρέπουν τη Γεωργία από τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό», τονίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ήδη αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων κατά δικαστικών λειτουργών που συμμετείχαν σε πολιτικές διώξεις. Ωστόσο, οι σχεδιασμοί αυτοί βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας του βέτο της Ουγγαρίας, με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να διατηρεί στενή πολιτική σχέση με το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας, «Γεωργιανό Όνειρο».
Το καθεστώς απαλλαγής από τη βίζα, που επιτρέπει στους πολίτες της Γεωργίας να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση στις χώρες του Σένγκεν για σύντομη διαμονή, θεωρείται από τις αρχές του Τμπιλίσι ένα από τα πιο απτά οφέλη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Η ενδεχόμενη αναστολή του θα είχε πολιτικό και συμβολικό αντίκτυπο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη συνέπεια της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ.