Σε σοκ η Γαλλία: Εντείνονται οι αντιδράσεις – Οι κίνδυνοι από τα μέτρα Μπαϊρού
- 16/07/2025, 20:01
- SHARE

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού παρουσίασε χθες το πρόγραμμά του για την ανάκαμψη των οικονομικών μιας χώρας που υπόκειται στον “θανάσιμο κίνδυνο να συντριβεί λόγω του χρέους” προβλέποντας κυρίως το πάγωμα των κρατικών δαπανών και την κατάργηση δύο αργιών.
Υπενθυμίζεται πως ο Μπαϊρού έκανε λόγο για μία “κρίσιμη στιγμή” στην ιστορία της Γαλλίας καθώς το δημόσιο έλλειμμα της χώρας ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2024, για ένα δημόσιο χρέος που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 114% του ΑΕΠ, τρίτο μεγαλύτερο της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.
“Κάθε δευτερόλεπτο, το χρέος της Γαλλίας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ” είπε χθες ο πρωθυπουργός της Γαλλία, εκφράζοντας παράλληλα την λύπη του που οι Γάλλοι θεωρούν “φυσιολογικό εδώ και δεκαετίες το κράτος να πληρώνει για τα πάντα”, όπως είπε. “Έχουμε εθιστεί στη δημόσια δαπάνη”, δήλωσε.
Το σχέδιο που παρουσίασε την Τρίτη 15 Ιουλίου ο Μπαϊρού για να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα στην πορεία του 4,6% του ΑΕΠ το 2026 προμηνύει ένα μαζικό σοκ για τη γαλλική οικονομία, η οποία είναι ήδη αρκετά εύθραυστη, γράφει η Le Monde. Η ανάπτυξη δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,7% φέτος και προβλέπεται στο 1,2% το 2026, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς αναμένεται να επηρεάσουν τόσο τα οικονομικά των νοικοκυριών όσο και τις δημόσιες δαπάνες – ενώ οι επιχειρήσεις φαίνεται να είναι κερδισμένες.
Ο Μπαϊρού παρουσίασε ένα πρόγραμμα γύρω από δύο άξονες, ο ένας για τη μείωση του χρέους, ο άλλος για την αύξηση της παραγωγής σε μια συγκυρία υποτονικής ανάπτυξης, με παράλληλη εξοικονόμηση των στρατιωτικών δαπανών που πρέπει να αυξηθούν κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026 για να αντιμετωπιστεί η συνεχής αύξηση των διεθνών εντάσεων.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να επαναφέρει σταδιακά το έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2029, “όριο μετά το οποίο, σε μια χώρα όπως η δική μας, το χρέος δεν αυξάνεται πια”.
Για να επιτευχθεί αυτό, “το κράτος θέτει πρώτο κανόνα να μην δαπανήσει περισσότερα ευρώ το 2026 σε σχέση με το 2025, με εξαίρεση την αύξηση του βάρους του χρέους και των πρόσθετων δαπανών για τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων”.
Οικονομολόγος “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” για τα μέτρα Μπαϊρού
Οικονομολόγος “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” μετά τις ανακοινώσεις του Φρανσουά Μπαϊρού, δηλώνοντας, σύμφωνα με τη Le Monde, πως «οι ανισότητες είναι πιθανό να αυξηθούν».
Ο Μπαϊρού ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, το πάγωμα όλων των κοινωνικών παροχών: επιδόματα ανεργίας, επίδομα αναπηρίας ενηλίκων, ελάχιστη σύνταξη γήρατος, εισόδημα αλληλεγγύης, επίδομα δραστηριότητας, επιδόματα στέγασης κ.λπ. «Αν συνδυάσουμε το πάγωμα των παροχών, των συντάξεων και της κλίμακας φόρου εισοδήματος, το εισόδημα των φτωχών νοικοκυριών θα μειωνόταν περισσότερο, αναλογικά, από αυτό των πλουσιότερων. Συνεπώς, θα τους ζητηθεί να συνεισφέρουν περισσότερο», εξηγεί ο Πιερ Μαντέκ, οικονομολόγος στο OFCE, ο οποίος έχει δημοσιεύσει προβλέψεις για τις επιπτώσεις ενός «κενού έτους». «Καθώς δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα για την ενίσχυση της φορολογίας του χρηματοοικονομικού εισοδήματος και η έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα αφορά πολύ λίγα νοικοκυριά, οι ανισότητες αναμένεται να αυξηθούν».
Αυτές οι ανακοινώσεις έρχονται μια εβδομάδα αφότου το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών, της Γαλλίας (INSEE) δημοσίευσε στοιχεία για τη φτώχεια και την ανισότητα το 2023, τα οποία έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Τα μέτρα που προτείνει ο Μπαϊρού
Μεταξύ των μέτρων που παρουσίασε ο Μπαϊρού, ξεχωρίζει η κατάργηση δύο αργιών, αυτή της Δευτέρας του Πάσχα και της Ημέρας της Νίκης στις 8 Μαΐου, τις οποίες “θυσιάζει” προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της επιδεινούμενης κατάστασης των δημοσιονομικών της χώρας.
Ο Μπαϊρού δήλωσε ότι τέτοια ακραία μέτρα είναι απαραίτητα για να περιοριστεί το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, το οποίο ανέρχεται σε 3,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, και να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παραμένει επίμονα υψηλό.
Ο Μπαϊρού ανέφερε ότι αυτός και οι υπουργοί του εξετάζουν τη μείωση του προϋπολογισμού του 2026 κατά 43,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά τις πηγές εξοικονόμησης, είπε ότι ένας στους τρεις δημόσιους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης δεν θα αντικατασταθεί.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι για να φτάσουν σε αυτόν τον στόχο, η κυβέρνηση θα μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3.000 άτομα τον επόμενο χρόνο· θα περικόψει 1.000 έως 1.500 θέσεις εργασίας σε κυβερνητικές υπηρεσίες ή κρατικούς φορείς· θα μειώσει τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ· και θα παγώσει τους μισθούς κάποιων δημοσίων υπαλλήλων και το ύψος των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, που συνήθως προσαρμόζονται ετησίως σύμφωνα με τον πληθωρισμό.
Κύμα αντιδράσεων στη Γαλλία
Τα μέτρα που παρουσίασε και προτείνει ο Μπαϊρού έχoυν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.
Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατηγόρησε τον Φρανσουά Μπαϊρού στο κοινωνικό δίκτυο X ότι «σκληραίνει περαιτέρω την παραλογιστική πολιτική του Μακρόν: καταστρέφει το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες για να ανοίξει τον δρόμο στην αγορά. Κάνει τους πολλούς να πληρώνουν για να προστατεύσει τους πολύ πλούσιους».
Η ακροδεξιά πρόεδρος της ομάδας Εθνικού Συναγερμού (RN) στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, Μαρίν Λεπέν, άσκησε και εκείνη από την πλευρά της κριτική, μέσω του X. «Σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους και λιτότητα. Αυτή η κυβέρνηση προτιμά να επιτίθεται στους Γάλλους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, παρά να κυνηγήσει την σπατάλη», έγραψε η Λεπέν, καλώντας για περισσότερες εξοικονομήσεις, ειδικότερα «στο κόστος της μετανάστευσης», «στη γραφειοκρατία στα νοσοκομεία» και «στην εκπαίδευση». «Αν ο Φρανσουά Μπαϊρού δεν αναθεωρήσει τις προτάσεις του, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής», τόνισε.
Ο Μπορίς Βαλό, επικεφαλής των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επέκρινε τις ανακοινώσεις του Φρανσουά Μπαϊρού, καταγγέλλοντας «απαράδεκτο προϋπολογισμό». «Πάντα ζητώντας περισσότερα από αυτούς που έχουν λίγα… και τόσο λίγα από αυτούς που έχουν πολλά, δεν είναι ούτε σοβαρό, ούτε αποτελεσματικό, ούτε δίκαιο», έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X.
«Ο πρωθυπουργός έχει το πλεονέκτημα να υπενθυμίζει ότι η Γαλλία δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», δήλωσε ο Σαρλ ντε Κουρσόν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προειδοποιώντας για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών. Ο βουλευτής του LIOT από την περιφέρεια Μαρν τόνισε ωστόσο ότι «μέσα στα 44 δισεκατομμύρια ευρώ εξοικονομήσεων περιλαμβάνονται 14 δισεκατομμύρια από αύξηση των υποχρεωτικών εισφορών», μέσω μέτρων όπως η κατάργηση δύο αργιών, η περικοπή φορολογικών ελαφρύνσεων και η εφαρμογή πολιτικών «φορολογικής ισότητας». «Δεν μπορούμε να μιλάμε για μαζική μείωση των δημόσιων δαπανών», υπογράμμισε.
Ο κ. ντε Κουρσόν προειδοποίησε επίσης για την ανάγκη να συνεισφέρουν και οι επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει ισοτιμία με τις επιβαρύνσεις που καλούνται να επωμιστούν οι εργαζόμενοι λόγω της κατάργησης των αργιών. «Αλλιώς, το όφελος πάει στις επιχειρήσεις — κάτι που ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε και την αύξηση νέων αυτόματων δαπανών, όπως ο αμυντικός προϋπολογισμός, οι τόκοι του χρέους και η συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες συνολικά ανεβάζουν τις πρόσθετες δαπάνες στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η προτεραιότητα είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών», δήλωσε ο βουλευτής, προτείνοντας μεταξύ άλλων συμβολικά μέτρα, όπως τον περιορισμό των προνομίων που απολαμβάνουν οι πρώην υπουργοί και πρόεδροι της Δημοκρατίας.
«Προσωπικά, δεν θα ψηφίσω έναν τέτοιο προϋπολογισμό», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας όμως: «Το αν θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής, θα το συζητήσουμε».
«Είναι πολύ ανησυχητικό· η κυβέρνηση μάς προετοιμάζει για μια φτωχοποίηση της χώρας. Όλοι και όλες θα χάσουμε εκατοντάδες ευρώ το επόμενο έτος», προειδοποίησε την Τετάρτη η Σοφί Μπινέ, γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών CGT.
«Θα χάσουμε όλοι χειροπιαστά εκατοντάδες ευρώ, ίσως και περισσότερα, καθώς οι τιμές θα αυξηθούν κατά 1,7% και τα κοινωνικά επιδόματα δεν θα ακολουθήσουν. (…) Για κάποιον που λαμβάνει το επίδομα αναπηρίας ενηλίκων, αυτό σημαίνει έως και 200 ευρώ λιγότερο εισόδημα», εξήγησε. «Πρόκειται για μέτρα άδικα, αναποτελεσματικά και επικίνδυνα για τη χώρα.»
Η ίδια δεσμεύτηκε ότι «ως συνδικαλίστρια, θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω αυτό», καλώντας τους εργαζόμενους που «σοκαρίστηκαν από αυτές τις ανακοινώσεις» να εγγραφούν στα σωματεία ενόψει κινητοποιήσεων από το φθινόπωρο.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι «αν η κυβέρνηση επανεξετάσει τις προτάσεις της, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός: Οι ευκαιρίες σε 9 τομείς
- Προϋπολογισμός ρεκόρ 1,7 τρισ. από την Κομισιόν – Λιγότερα για αγρότες, περισσότερα για άμυνα
- Πόσο θα επηρεάσουν οι δασμοί Τραμπ την Ελλάδα; – Τι «βλέπει» η UBS
Πηγή: news247