Οι 5 σκληρές αλήθειες της συναισθηματικής ευφυΐας – Πώς η αποδοχή τους ενισχύει τη ψυχική ανθεκτικότητα

Οι 5 σκληρές αλήθειες της συναισθηματικής ευφυΐας – Πώς η αποδοχή τους ενισχύει τη ψυχική ανθεκτικότητα
Photo: Unsplash
Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη διακρίνονται από το ότι αποδέχονται νωρίς στη ζωή τους πέντε δύσκολες αλήθειες για τα συναισθήματα, καταρρίπτοντας μύθους και υιοθετώντας μια στάση ευθύνης και ρεαλισμού που τους βοηθά να διαχειρίζονται με ωριμότητα τις προκλήσεις.

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι διακρίνονται από το πώς προσεγγίζουν τα συναισθήματά τους, επιλέγοντας να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό πέντε «σκληρές» αλήθειες που τους βοηθούν να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, να διατηρούν υγιείς σχέσεις και να χτίζουν ψυχική ανθεκτικότητα. Η ψυχοθεραπεύτρια Έιμι Μόριν επισημαίνει πως πολλές διαδεδομένες αντιλήψεις γύρω από τα συναισθήματα είναι μύθοι που μαθαίνουμε από μικρή ηλικία, αλλά είναι πάντα εφικτό να αναπτυχθούμε συναισθηματικά αν αλλάξουμε οπτική.

Εσύ ελέγχεις τα συναισθήματά σου

Οι συναισθηματικά έξυπνοι αναγνωρίζουν ότι τα συναισθήματά τους δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο—εκείνοι είναι υπεύθυνοι για το πώς θα τα διαχειριστούν ή θα τα εκφράσουν. Ακόμη και συναισθήματα όπως ο θυμός, η θλίψη ή το άγχος, μπορούν να γίνουν κινητήρια δύναμη για θετική δράση όταν κανείς τα αξιοποιεί συνειδητά και τα ελέγχει αντί να τα αφήνει να κυριαρχούν στη συμπεριφορά του.

Η ρύθμιση των συναισθημάτων δε σημαίνει καταπίεση

Στόχος είναι η εύρεση ισορροπίας: να μην αφήνουμε τα δύσκολα συναισθήματα να μας καταπνίξουν, αλλά και να μην τα καταπιέζουμε. Όπως ρυθμίζει κανείς τη θερμοκρασία σε έναν θερμοστάτη, έτσι μπορεί να επιλέγει πώς και πότε θα εκφράσει μια ένταση ή πότε θα προσπαθήσει να μειώσει ένα ιδιαίτερα ισχυρό συναίσθημα.

Οι άλλοι δε «σου προκαλούν» τα συναισθήματά σου

Αυτά γεννιούνται από τον τρόπο που εκείνοι ερμηνεύουν τις καταστάσεις γύρω τους. Αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη για το πώς αισθάνονται και ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα, αποφεύγοντας να κατηγορούν τους άλλους για τις εσωτερικές τους διεργασίες. Έτσι, μαθαίνουν να διατυπώνουν τα συναισθήματά τους πιο υπεύθυνα (π.χ. «Νιώθω θυμό για αυτό που έγινε», όχι «Με έκανες να θυμώσω»).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ξέσπασμα δε «λυτρώνει» πάντοτε

Ο συνεχής «εκτονωτικός» λόγος ή η υπερβολική γκρίνια πολύ συχνά κρατά τα δύσκολα συναισθήματα ζωντανά και τα ενισχύει αντί να τα απαλύνει. Οι έρευνες δείχνουν πως όταν επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά όσα μας ενοχλούν, τα αρνητικά συναισθήματα διογκώνονται. Αντί να εγκλωβίζονται στο παράπονο, οι συναισθηματικά έξυπνοι αναζητούν λύσεις, επικεντρώνονται σε ενέργειες και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα γραπτώς ή με πρακτικό σχεδιασμό.

Είσαι πιο δυνατός από τα δύσκολα συναισθήματα

Το να αποφεύγουμε το άγχος, τη λύπη ή την αμηχανία, συχνά οδηγεί σε μακροχρόνια ταλαιπωρία. Η μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση προκύπτει όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να βιώσει αυτά τα κύματα συναισθημάτων, γνωρίζοντας ότι φτάνουν κάποια στιγμή στο ζενίθ τους και κατόπιν υποχωρούν.

Η ουσιαστική ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης απαιτεί συνεχή εξάσκηση και διάθεση να βγούμε από τη «ζώνη άνεσης». Όσο συχνότερα επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώσει, να αναγνωρίσει και να ρυθμίσει τα συναισθήματά του, τόσο αυξάνουμε την ανθεκτικότητά μας και την ικανότητά μας να έχουμε βαθιές, υγιείς ανθρώπινες σχέσεις, ενώ γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και ψυχικά ισχυροί στην καθημερινότητά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com