Βρετανία-Γερμανία: Τι προβλέπει η «Συνθήκη Φιλίας» για άμυνα και μεταφορές

Βρετανία-Γερμανία: Τι προβλέπει η «Συνθήκη Φιλίας» για άμυνα και μεταφορές
Photo: AFP
Το ταξίδι του Μερτς στο Λονδίνο, το πρώτο του ως καγκελάριος της Γερμανίας σηματοδοτεί την προσπάθεια να τοποθετηθούν οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ σε νέα βάση

Μία ιστορική συνθήκη φιλίας υπέγραψαν την Πέμπτη η Βρετανία και η Γερμανία, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως η άμυνα και οι μεταφορές.

Το μονοήμερο ταξίδι του Φρίντριχ Μερτς στο Λονδίνο, το πρώτο του ως καγκελάριος σηματοδοτεί μία ακόμη επίσκεψη με στόχο την τοποθέτηση των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ σε νέα βάση, ενώ ακολουθεί την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των τριών ισχυρότερων ευρωπαϊκών δυνάμεων, ειδικά σε μία εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει απειλές και αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση του αμερικανού συμμάχου της.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τις γερμανο-βρετανικές σχέσεις», δήλωσε ο Μερτς κατά την τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Victoria and Albert, το οποίο συνίδρυσαν η Βασίλισσα Βικτώρια και ο Γερμανικής καταγωγής σύζυγός της, Πρίγκιπας Άλμπερτ. «Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της οικονομίας και της εσωτερικής διακυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμμαχία απέναντι στην αβεβαιότητα

Σχεδόν μια δεκαετία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η υπογραφή της συνθήκης σηματοδοτεί, σύμφωνα με το ινστιτούτο SWP του Βερολίνου, αφενός την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας και, αφετέρου, την αυξανόμενη σημασία του Ηνωμένου Βασιλείου ως εταίρου ασφάλειας μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί για τις διατλαντικές σχέσεις.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέους δασμούς από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, και με ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Η συνθήκη περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αρωγής, η οποία, «στο πλαίσιο του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία», όπως ανέφερε ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος.

Το νέο συμφωνητικό βασίζεται σε περσινή αμυντική συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη όπλων μακράς εμβέλειας, ενώ έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας Γαλλίας-Βρετανίας για εμβάθυνση της συνεργασίας στα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών.

Εμβάθυνση στην άμυνα

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να «προωθήσουν από κοινού εξαγωγές» για εξοπλιστικά προϊόντα που κατασκευάζουν από κοινού – όπως το μαχητικό Eurofighter Typhoon και το τεθωρακισμένο όχημα Boxer – προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις σε τρίτες χώρες. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα χρόνια, κατά τα οποία η Γερμανία είχε μπλοκάρει εξαγωγές των Typhoon σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

Τα Typhoon κατασκευάζονται από μία ευρωπαϊκή κοινοπραξία, όπου συμμετέχουν τόσο η βρετανική BAE Systems όσο και η γερμανική Airbus, ενώ το Boxer είναι προϊόν κοινοπραξίας μεταξύ των Rheinmetall και BAE Systems.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας, με τη γερμανική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Stark να προχωρά στην κατασκευή εργοστασίου στη Βρετανία – το πρώτο της εκτός Γερμανίας – για την παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση Βρετανίας – Γερμανίας

Πέραν της άμυνας, η συνθήκη περιλαμβάνει συμφωνία για τη δημιουργία νέας απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και δέσμευση για κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης – έναν βασικό στόχο της κυβέρνησης Στάρμερ, που επιδιώκει να μειώσει τις αφίξεις αιτούντων άσυλο και να περιορίσει τις πιέσεις από την ανερχόμενη λαϊκιστική Reform UK.

Η Γερμανία δεσμεύτηκε να καταστήσει παράνομη τη διευκόλυνση παράτυπης μετανάστευσης προς τη Βρετανία, με αλλαγές στη νομοθεσία της έως το τέλος του έτους. Έτσι θα παρέχεται στις αστυνομικές αρχές το δικαίωμα να εντοπίζουν αποθήκες ή χώρους στους οποίους διακινητές κρύβουν λέμβους που προορίζονται για παράνομες διελεύσεις της Μάγχης.