Η Ελλάδα ποντάρει στο πράσινο υδρογόνο της Motor Oil

Η Ελλάδα ποντάρει στο πράσινο υδρογόνο της Motor Oil
Green Hydrogen renewable energy production - hydrogen gas for clean electricity solar and windturbine facility. 3d rendering. Photo: Shutterstock
«Πράσινο φως» στην ενίσχυση για ένα από τα πλέον φιλόδοξα clean energy projects της χώρας.

«Πράσινο φως» στην ενίσχυση ύψους 111,8 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της πρώτης μεγάλης μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, σε ένα από τα πλέον φιλόδοξα clean energy projects της χώρας, άναψε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «Έργο Παραγωγής Ανανεώσιμου Υδρογόνου».

Το έργο, προϋπολογισμού 146,1 εκατ., ευρώ θα αναπτυχθεί από τη Motor Oil Hellas και χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), σηματοδοτώντας την είσοδο του ελληνικού ενεργειακού κλάδου στην αγορά των πράσινων μορίων.

Η επένδυση αφορά στην εγκατάσταση μονάδας ισχύος 50 MW, βασισμένη σε αλκαλική ηλεκτρόλυση υπό πίεση, με υποδομές καθαρισμού, αποθήκευσης και διανομής υδρογόνου. Το project θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2026, ενώ η χρηματοδότηση θα καταβληθεί σταδιακά με μηχανισμό προκαταβολής (30%), ενδιάμεσων δόσεων (έως 40%) και τελικής αποπληρωμής (υπόλοιπο 30%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ευρωπαϊκή ενίσχυση εγκρίθηκε μετά από θετική απόφαση της Κομισιόν (SA.104899/2024), η οποία έκρινε ότι το έργο είναι συμβατό με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Το έργο εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο H2 ανάπτυξης (σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ), αλλά και στην ευρύτερη στρατηγική διαφοροποίησης του ενεργειακού μίγματος της Motor Oil. Σύμφωνα με την απόφαση, η επιχορήγηση θα καλύψει το 76% του συνολικού κόστους, αφήνοντας το υπόλοιπο να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια ή δανεισμό.

Το έργο θα τελεί υπό στενή παρακολούθηση από τη Διεύθυνση ΑΠΕ του ΥΠΕΝ και τον ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης ΚΑΠΕ, ενώ για κάθε πληρωμή απαιτείται πιστοποίηση οικονομικών και τεχνικών δεικτών. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί μηχανισμός ανάκτησης (recovery mechanism) για περίπτωσεις υπεραντιστάθμισης, με ετήσιες επαληθεύσεις καθαρών ταμειακών ροών για διάστημα 20 ετών.

Η Motor Oil υποχρεούται να διατηρεί ξεχωριστή λογιστική παρακολούθηση του έργου, να παράγει αποκλειστικά πράσινο υδρογόνο και να αποδεικνύει την αειφορία της παραγωγής μέσω αναγνωρισμένου sustainability verification scheme. Ειδικά για την καταβολή της προκαταβολής, απαιτείται ισόποση εγγυητική επιστολή από τράπεζα.

Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται ορόσημο για την ελληνική αγορά υδρογόνου, με την κυβέρνηση να επιχειρεί ένα πρώτο θεσμικά διασφαλισμένο βήμα προς την ενεργοποίηση ενός νέου βιομηχανικού τομέα, σε ευθυγράμμιση με το RepowerEU. Το έργο θεωρείται συμπληρωματικό του project EPHYRA (30 MW), το οποίο υποστηρίζεται από το Horizon Europe, υποδεικνύοντας στρατηγική συσσωμάτωση έργων μεγάλης κλίμακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: