Επικεφαλής Αndroid στη Google: Γιατί το πτυχίο πληροφορικής χρειάζεται rebrand

Επικεφαλής Αndroid στη Google: Γιατί το πτυχίο πληροφορικής χρειάζεται rebrand
Sameer Samat, President, Android Ecosystem for Google, speaks during the Made By Google event at Google's Bay View campus in Mountain View, California, on August 13, 2024. (Photo by Josh Edelson / AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με τον Sameer Samat, η αξία είναι στην επίλυση προβλημάτων, όχι απλώς στον κώδικα.

Ο επικεφαλής του Android στη Google, Sameer Samat, θέτει στο προσκήνιο την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του πτυχίου της πληροφορικής, ζητώντας μια συνολική αλλαγή προσέγγισης τόσο από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές. Όπως υποστηρίζει, το πτυχίο αυτό παρανοείται πολλαπλώς, καθώς πολλοί φοιτητές και επαγγελματίες το ταυτίζουν μονοδιάστατα με την εκμάθηση προγραμματισμού και συγκεκριμένα γλωσσών όπως η Java. «Αν το μόνο που θες είναι να μάθεις κώδικα, δεν χρειάζεσαι πτυχίο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Samat, εστιάζοντας στη σημαντική διαφορά μεταξύ των δεξιοτήτων κωδικοποίησης και της αληθινής ουσίας της επιστήμης υπολογιστών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος οφείλει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων, στη σχεδίαση συστημάτων και στις συνεργατικές δεξιότητες. Καθώς ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζουν έδαφος, η απλή γνώση προγραμματισμού αυτονομείται όλο και περισσότερο μέσω ειδικών εργαλείων, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον σε πιο αφηρημένες, ολιστικές δεξιότητες όπως η ανάλυση και η δημιουργικότητα στη λύση προβλημάτων. Οι φοιτητές καλούνται να συνδυάζουν τις τεχνικές τους γνώσεις με διαφορετικά ενδιαφέροντα και πάθη, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί και να αποκτήσουν πραγματικό αντίκτυπο σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Samat παραδέχεται ότι η βασική γνώση προγραμματισμού —ακόμα και σε χαμηλού επιπέδου γλώσσες όπως η Assembly, που ο ίδιος διδάχθηκε παρά τη μείωση της δημοφιλίας της—, είναι και παραμένει απαραίτητη για τη βαθύτερη κατανόηση του πώς λειτουργούν τα συστήματα. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ότι πάντα θα εμφανίζονται νέες πιο αφηρημένες «γλώσσες», ακόμη και αν στο μέλλον φτάσουμε στο σημείο να αλληλεπιδρούμε με τα συστήματα σε φυσική γλώσσα. Προειδοποιεί, όμως, πως αυτή η τεχνολογική μετάβαση δεν προβλέπεται να συμβεί άμεσα.

Πέραν των καθαρά τεχνικών δεξιοτήτων, ο Samat επισημαίνει ότι ένας καλός απόφοιτος πληροφορικής είναι εκείνος που συνδυάζει το τεχνολογικό του υπόβαθρο με πάθος για άλλα πεδία και πολλές φορές με επιχειρηματική τόλμη και δημιουργικότητα. Η εμπειρία του ομιλητή, που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ιδρύοντας δύο startups ήδη στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, αποτελεί σημείο αναφοράς: οι πρακτικές δεξιότητες που αναπτύσσονται εκτός πανεπιστημίου και η ενασχόληση με επιχειρηματικά projects αποδεικνύονται συχνά καταλυτικές για τη μετέπειτα εξέλιξη σε δυναμικούς οργανισμούς ή σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Ολοκληρώνοντας, ο Samat ξεκαθαρίζει ότι το να επιλέξει κάποιος το πτυχίο της πληροφορικής με μοναδικό κριτήριο τις επαγγελματικές προοπτικές —χωρίς εσωτερικό κίνητρο ή προσωπικό πάθος— συχνά δεν επαρκεί για ουσιαστική επαγγελματική επιτυχία στις πιο απαιτητικές εταιρείες του κλάδου. Το μέλλον του επαγγέλματος απαιτεί συνδυαστικούς ανθρώπους, ικανούς να συνδέουν πολλαπλά πεδία ενδιαφέροντος και να πρωτοπορούν στην καινοτομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Business Insider