Θα πατήσει «παύση» η ΕΚΤ στη μείωση επιτοκίων ή ετοιμάζει νέα παρέμβαση;

Θα πατήσει «παύση» η ΕΚΤ στη μείωση επιτοκίων ή ετοιμάζει νέα παρέμβαση;
ECB Tower (European Central Bank) at night with light trails - Frankfurt, Germany Photo: Shutterstock
Τι θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής;

Αν και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει επιστρέψει στον στόχο του 2% και οι αγορές έχουν αρχίσει να «ανασαίνουν» από την πίεση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δείχνει διατεθειμένη να επισπεύσει νέα μείωση επιτοκίων στην προσεχή της συνεδρίαση.

Ύστερα από οκτώ διαδοχικές μειώσεις, οι οποίες στόχευαν στην τόνωση της οικονομίας μετά την επιθετική πολιτική αυξήσεων της διετίας 2022-2023, η ΕΚΤ αναμένεται την Πέμπτη να διατηρήσει το επιτόκιο καταθέσεων σταθερό στο 2%. Το ερώτημα πλέον δεν είναι τι θα πράξει στην επόμενη συνεδρίαση, αλλά αν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος χαλάρωσης ή αν επίκειται νέα παρέμβαση μέχρι το τέλος του 2025.

Καθοριστικός παράγοντας για την ΕΚΤ είναι το γεωπολιτικό και εμπορικό τοπίο. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει πως, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 1η Αυγούστου, θα επιβάλει δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Παρότι αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για τακτική διαπραγμάτευσης, η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη της ακόμη και το δυσμενές σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας, σε περίπτωση αύξησης των αμερικανικών δασμών στο 20%, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να πέσει στο 1,5% το 2025 και στο 1,8% το 2026, χαμηλότερα από τον στόχο. Αντίθετα, στο βασικό σενάριο –με τους δασμούς στο 10%– η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2027 είναι 2%.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, ζήτησε σταθερότητα στην πολιτική της ΕΚΤ, επισημαίνοντας πως ο αντίκτυπος των εμπορικών εντάσεων και των γεωπολιτικών εξελίξεων είναι εξαιρετικά αβέβαιος. Άλλωστε, η προηγούμενη φάση ανόδου επιτοκίων κατά 4,25 μονάδες και η ενεργειακή κρίση επιβράδυναν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Η ανατίμηση του ευρώ κατά 12% έναντι του δολαρίου το τελευταίο εξάμηνο –καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα αμερικανικά assets λόγω της εμπορικής πολιτικής Τραμπ– αλλά και η πτώση των τιμών ενέργειας έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Αν υπάρξει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι πιθανότητες νέας μείωσης επιτοκίων είναι μοιρασμένες και θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού. Αν, αντίθετα, η συμφωνία δεν επιτευχθεί, οι πιέσεις για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας θα ενταθούν και η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα μείωση εντός των επόμενων μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: