Ο αόρατος κίνδυνος του καύσωνα – Τι είναι η θερμική καταπόνηση

Ο αόρατος κίνδυνος του καύσωνα – Τι είναι η θερμική καταπόνηση
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας, Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025. Συνεχίζονται οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες (έως 38 βαθμούς Κελσίου), με τις οποίες ο Ιούλιος έκανε "ποδαρικό". (ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου μπαίνει η χώρα λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Καθώς η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση ακραίας θερμικής επιβάρυνσης, το φαινόμενο της θερμικής καταπόνησης απασχολεί εντατικά τις αρχές και τους ειδικούς. Το σύστημα HEAT ALARM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες στον οργανισμό, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Η θερμική καταπόνηση –ή αλλιώς θερμικό στρες– είναι η δυσκολία του ανθρώπινου σώματος να αποβάλει αποτελεσματικά τη θερμότητα. Όπως εξήγησε στην ΕΡΤΝews ο βιομετεωρολόγος Χρήστος Γιαννάρος, η αδυναμία αυτή μπορεί να οδηγήσει από ήπια συμπτώματα μέχρι επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η θερμοπληξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση, ναυτία, εμετούς, πονοκέφαλο και ταχυπαλμία. Ειδικά ευάλωτοι θεωρούνται οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, οι έγκυες, οι θηλάζουσες και όσοι εργάζονται σε περιβάλλοντα με υψηλή θερμοκρασία, όπως εργοτάξια και κουζίνες.

Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας του ΕΚΠΑ, δίνει πρακτικές συμβουλές: αυξημένη ενυδάτωση, διατροφή με φρούτα και λαχανικά, αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ, σκίαση, καπέλα και χρήση αντηλιακού.

Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών ημέρας και νύχτας καθιστά επιτακτική την πρόληψη, ειδικά μέσα στον αστικό ιστό όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς ακόμα και τις νυχτερινές ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: