Γιατί το «coolcation» ήρθε για να μείνει
- 21/07/2025, 18:08
- SHARE

Οι υψηλές θερμοκρασίες που χτυπούν κόκκινο και τα κύματα καύσωνα που διαδέχονται το ένα μετά το άλλο στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, οδηγούν ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες προς τον Βορρά, δεδομένου ότι συνδυάζει δροσερότερο κλίμα, παρθένα φύση και πιο βιώσιμες εμπειρίες διακοπών. Κοινώς το «coolcation», η αναζήτηση καλοκαιρινών διακοπών με βάση το δροσερό κλίμα, είναι μια τάση που έκανε την ανάδυσή της στα τέλη του 2023 και έκτοτε κερδίζει διαρκώς έδαφος.
Νορβηγία και η Σουηδία αναδείχτηκαν σε βασικούς πρωταγωνιστές το 2024, ενώ φέτος μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι προορισμοί όπως η Ισλανδία, ο Καναδάς και η Αρκτική. Για κάποιον δε που δεν είναι λάτρης της θάλασσας, τέτοιες χώρες φαντάζουν ως η ιδανική επιλογή, αφού οι μετακινήσεις είναι πιο ευχάριστες, ενώ δεν χρειάζεται να είναι διαρκώς με μια βεντάλια ανά χείρας ή να ανησυχούν για την ηλιοπροστασία τους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι τουριστικές πλατφόρμες ανάλυσης δεδομένων The Data Appeal Company και Mabrian σε έκθεση με τίτλο “Coolcations and Green Tourism: Five Trends Transforming Northern European Travel”, καταγράφεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για προορισμούς της Βόρειας Ευρώπης και το 2025. Αν και η Μεσόγειος παραμένει ελκυστική για εκατομμύρια τουρίστες, η αυξανόμενη ανησυχία για το κλίμα αρχίζει να επηρεάζει τις ταξιδιωτικές επιλογές, κυρίως από αγορές όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αίγυπτος δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα καθώς παύουν σταδιακά να αποτελούν Νο1 τουριστική επιλογή, λόγω … κλίματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποια από τις παραπάνω χώρες δεν φροντίσει να επενδύσει σε υποδομές, θεματικό τουρισμό και δρώμενα που θα εξασφαλίζουν τουριστική ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πολύ σύντομα θα έρθουν αντιμέτωπες με σημαντική μείωση εσόδων.
Επιστροφή στη φύση
Η έκθεση δείχνει ότι η Νορβηγία ηγείται της αυξανόμενης πρόθεσης για ταξίδια το καλοκαίρι μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών, με έντονο ενδιαφέρον από ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ιταλίας. Αν και δεν επιβεβαιώνεται άμεση αιτιώδης σύνδεση, η χρονική σύμπτωση με τις ακραίες θερμοκρασίες στη Νότια Ευρώπη είναι χαρακτηριστική. Ορισμένες από αυτές τις αγορές δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις κλιματικές συνθήκες, κάτι που επηρεάζει εμφανώς τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις.
Στην Ισλανδία η μέση θερμοκρασία κατά τους θερινούς μήνες κυμαίνεται μεταξύ 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει το απόκοσμο ηφαιστειακό τοπίο και να παρατηρήσει εν πλω τις φάλαινες. Στη Νορβηγία η θερμοκρασία ξεκινά από 12 και δεν ξεπερνά τους 20 βαθμούς και το δυνατό χαρτί είναι τα εκπληκτικά φιόρδ και η μοναδική εμπειρία του να ζεις μια ημέρα με ελάχιστες ώρες νύχτας. Αντίστοιχα στις Σουηδικές Άλπεις ο τουρίστας απολαμβάνει την πεζοπορία στο βουνό, το μπάνιο σε λίμνες και την τεράστια ποικιλία σε σπάνια αγριολούλουδα που προσφέρει η περιοχή. Εδώ η θερμοκρασία διαμορφώνεται μεταξύ 10 και 20 βαθμών Κελσίου.
Ευαισθησία στα ακραία καιρικά φαινόμενα
Ο Δείκτης Αντίληψης Κλίματος (Perception of Climate Index – PCI) της Mabrian δείχνει ότι οι ταξιδιώτες γίνονται πιο ευαίσθητοι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιταλία, όπου οι καύσωνες έχουν γίνει σχεδόν κανονικότητα, οι ήπιες θερμοκρασίες της Βόρειας Ευρώπης αντιμετωπίζονται πλέον ως καταφύγιο, ιδιαίτερα από ζευγάρια, τα οποία αποτελούν σχεδόν το 44% των επισκεπτών της Νορβηγίας το 2024.
Την ίδια ώρα, οι ταξιδιώτες αναζητώντας την «ψηφιακή αποτοξίνωση» από τις ηλεκτρονικές συσκευές και την επαφή με τη φύση, ώστε να επιτευχθεί η γείωση και να βρουν ξανά το κέντρο τους, επιλέγουν σημεία τα οποία προσφέρουν, όχι μόνο πνευματική ηρεμία, αλλά και τη δυνατότητα νέων εμπειριών. Μάλιστα η βιωσιμότητα και οι σύγχρονες τουριστικές υποδομές αναμορφώνουν την εικόνα των σκανδιναβικών χωρών ως προορισμών υψηλής ποιότητας, δίνοντάς τους ένα σημαντικό προβάδισμα. Η πεζοπορία, η ποδηλασία και οι διακοπές δίπλα σε λίμνες είναι must όχι μόνο για ζευγάρια, αλλά και για οικογένειες και ταξιδιώτες που αναζητούν αυθεντικές και οικολογικές εμπειρίες.
Τα φαβορί της φετινής τουριστικής σεζόν
Αν και βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του καλοκαιριού, υπάρχουν ενδείξεις αναφορικά με το ποιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί οδηγούν την τουριστική κούρσα.
Με περισσότερους από 100 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες το 2023, η Γαλλία έχει όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα και το 2025. Τον Μάιο, η χώρα υποδέχτηκε 3,83 εκατομμύρια ξένους τουρίστες σε ξενοδοχεία και τα έσοδα άγγιξαν τα 6,87 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ισπανία, η οποία αναμένεται να υποδεχτεί 98 εκατομμύρια επισκέπτες το 2025, σπάζοντας προηγούμενα ρεκόρ. Την τριπλέτα συμπληρώνει η γειτονική Ιταλία, η οποία μόνο τον Απρίλιο φιλοξένησε 10,6 εκατομμύρια επισκέπτες.
Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Κροατία, η οποία, λόγω του μεγάλου αριθμού μαρίνων που διαθέτει, συνιστά τον απόλυτο προορισμό για τους … “σκαφάτους”. Ειδικότερα, τον Ιούνιο σημειώθηκαν 3,3 εκατομμύρια αφίξεις και 16,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, με τους Γερμανούς τουρίστες να ηγούνται μιας αύξησης 48%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
- Γιώργος Καραγεώργος (Freedom24): «Η ελληνική επενδυτική αγορά ωριμάζει» – Η θεαματική ανάπτυξη της Freedom24 και το επενδυτικό προφίλ των Ελλήνων σήμερα
- Πώς οι απάτες με deepfakes μπορούν να θέσουν σε δευτερόλεπτα εκτός λειτουργίας την επιχείρησή σας
- Aegean Airlines: Επενδύσεις 4 δισ. δολάρια σε νέα αεροσκάφη και έναρξη πτήσεων προς Ινδία τον Μάρτιο του 2026