AstraZeneca: Επένδυση-μαμούθ 50 δισ. δολαρίων έως το 2030 για να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
- 22/07/2025, 20:01
- SHARE

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2030, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τη δραστηριότητά της από ενδεχόμενους δασμούς στις εισαγωγές φαρμάκων, που εξετάζει να επιβάλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η εταιρεία εντάσσεται έτσι σε ένα κύμα ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών που μεταφέρουν παραγωγή και R&D σε αμερικανικό έδαφος.
Σύμφωνα με σχετική δήλωση της AstraZeneca, η επένδυση καλύπτει παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη, ενώ περιλαμβάνει ήδη 4 δισ. δολάρια για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στη Βιρτζίνια για φάρμακα κατά χρόνιων παθήσεων. Όπως ανέφερε ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, η επένδυση αυτή καθιστά τις ΗΠΑ το βασικό κόμβο παραγωγής για τα προϊόντα της εταιρείας.
«Με την ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης, ουσιαστικά όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα της AstraZeneca που πωλούνται στις ΗΠΑ θα παράγονται εντός της χώρας», τόνισε ο Χάσετ.
Η κίνηση της AstraZeneca έρχεται σε συνέχεια ανάλογων σχεδίων από τους βασικούς της ανταγωνιστές. Η Novartis ανακοίνωσε δαπάνες 23 δισ. δολαρίων για επενδύσεις στις ΗΠΑ, ενώ η Roche και η Sanofi προανήγγειλαν επενδυτικά προγράμματα 50 και 20 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Η στρατηγική τους αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας ενόψει της εφαρμογής δασμών ώς και 200% από τον Αύγουστο του 2025, εφόσον υλοποιηθούν οι απειλές του Λευκού Οίκου.
Ο CEO της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριοτ, έχει εδώ και καιρό εκφράσει τη διαφωνία του με τους σχεδιαζόμενους δασμούς, προτείνοντας αντί αυτών φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην καινοτομία. Παράλληλα, εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικός για το επιχειρηματικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που αποτυπώθηκε στην απόφαση εγκατάλειψης σχεδίων για νέο εργοστάσιο εμβολίων στο Λίβερπουλ, κόστους 607 εκατ. δολαρίων.
Η φημολογούμενη μεταφορά της έδρας εισαγωγής της μετοχής της εταιρείας στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για το Λονδίνο και τις αγορές του, που έχουν ήδη δει μεγάλες εταιρείες να στρέφονται στη Wall Street.
Υπό την ηγεσία του Σοριοτ από το 2012, η AstraZeneca έχει μεταμορφωθεί σε ηγετική δύναμη στην ογκολογία, με ισχυρό χαρτοφυλάκιο και σε τομείς όπως οι καρδιολογικές, μεταβολικές και νεφρικές παθήσεις. Με 17 εργοστάσια σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία αποδεικνύει πως βλέπει το μέλλον της όλο και πιο «made in USA».