Deutsche Bank: Το πάρτι στις αγορές μπορεί να τελειώσει ξαφνικά – Οι στρεβλώσεις που τρομάζουν

Deutsche Bank: Το πάρτι στις αγορές μπορεί να τελειώσει ξαφνικά – Οι στρεβλώσεις που τρομάζουν
Munich, Germany - 10.13.2013: Reflection of Munich Frauenkirche in the glass window of Deutsche Bank branch. Deutsche Bank in the center of Munich. Munich finance. German bank. Photo: Shutterstock
Αισιοδοξία για μειώσεις επιτοκίων, άρνηση για νέους δασμούς και χαμηλές αποδόσεις σε χώρες με ιστορικά ελλείμματα – Πού βλέπει τις μεγάλες στρεβλώσεις η Deutsche Bank και τι μπορεί να φέρει το σοκ

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, η Deutsche Bank αναδεικνύει μια σειρά από παράδοξες και ανησυχητικές «στρεβλώσεις» στις διεθνείς αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν να προμηνύουν σημαντικές διορθώσεις.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, παρά την ισχυρή εικόνα των αγορών και τα ιστορικά υψηλά των χρηματιστηρίων, τα futures στα επιτόκια της Fed προεξοφλούν μειώσεις πάνω από 200 μονάδες βάσης έως τον Αύγουστο του 2026. 

Ιστορικά, τόσο μεγάλες μειώσεις επιτοκίων μέσα σε δύο χρόνια παρατηρούνται σχεδόν αποκλειστικά κατά τη διάρκεια ή γύρω από περιόδους ύφεσης. Η μοναδική εξαίρεση καταγράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ο Paul Volcker μείωσε τα επιτόκια από εξαιρετικά περιοριστικά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, τα spreads στις αγορές ομολόγων παραμένουν στενά και οι μετοχές σε ιστορικά υψηλά, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές δεν προεξοφλούν ύφεση.

Ασυμφωνία 

Από τις αρχές του 2025, οι αγορές τιμολογούν πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από τη Fed, ενώ παράλληλα οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί – με το 2ετές inflation swap να ξεπερνά το 3%. 

Αυτή η αντίφαση δεν στηρίζεται σε υποχώρηση της αγοράς εργασίας, καθώς η ανεργία παραμένει χαμηλή και οι προσλήψεις συνεχίζονται. Υπάρχει η εκτίμηση ότι ο επόμενος πρόεδρος της Fed μπορεί να είναι πιο «περιστέρι», δηλαδή υπέρμαχος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αλλά οι αποφάσεις εξακολουθούν να επηρεάζονται από τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και τις ψήφους της FOMC.

Οι αγορές υποτιμούν τον κίνδυνο νέων δασμών

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ανακοινώσει από την 1η Αυγούστου δασμούς: 25% για την Ιαπωνία, 30% για την ΕΕ και 35% για τον Καναδά, καθώς και κλαδικούς δασμούς όπως 50% στο χαλκό. Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές δεν φαίνεται να προεξοφλούν την εφαρμογή τους. 

Οι πιθανότητες στο Polymarket για επιβολή των δασμών αυτών παραμένουν χαμηλές, ενώ η μεταβλητότητα που προβλέπεται για τον Αύγουστο μέσω των futures στον δείκτη VIX βρίσκεται σε χαμηλό μηνών. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Deutsche Bank, η κυβέρνηση Trump στο παρελθόν προχωρούσε σε κλιμάκωση όταν οι αγορές ήταν ισχυρές, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο οι δασμοί τελικά να εφαρμοστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράδοξο των γαλλικών ομολόγων

Παρά τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα της Γαλλίας, που σύμφωνα με το ΔΝΤ προβλέπεται να είναι τα υψηλότερα στο G7 έως το 2030, οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων παραμένουν χαμηλές (3,29%), ξεπερνώντας μόνο αυτές της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Το έλλειμμα της Γαλλίας διαμορφώθηκε στο 5,8% το 2024 και αναμένεται να ξεπεράσει το 6% ως το 2030, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να φτάσει το 120% του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι αποδόσεις των 2ετών και 5ετών ιταλικών ομολόγων έχουν περάσει κάτω από τις αντίστοιχες γαλλικές, ενώ και η διαφορά στα 10ετή έχει μειωθεί σημαντικά.

Μειωμένες προσδοκίες για πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Αν και οι ανακοινώσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη δημιούργησαν αισιοδοξία, αυτό δεν αποτυπώθηκε στις αγορές πληθωρισμού. Τα inflation swaps (2ετή και 5ετή) βρίσκονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του Μαρτίου, πριν τις ανακοινώσεις. Οι αγορές μετοχών, ωστόσο, ανέκαμψαν – με τον DAX να σημειώνει άνοδο +22,1% από τις αρχές του έτους. Παρά τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό ψηλότερα, όπως οι αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και οι προσδοκίες για νέες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι προσδοκίες παρέμειναν χαμηλές.

Η Deutsche Bank καταλήγει ότι αυτές οι στρεβλώσεις και οι αντιφάσεις στην τιμολόγηση των αγορών είναι πιθανό να προκαλέσουν προσαρμογές στο μέλλον – είτε μέσα από εκπλήξεις στα οικονομικά δεδομένα, είτε από αλλαγές στις πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: