Κίνα: Πόλεμος τιμών και στα επενδυτικά προϊόντα – Αμοιβές αναδοχής έως και 100 δολάρια
- 24/07/2025, 10:26
- SHARE

Η ασφυκτική πίεση που επικρατεί στην κινεζική αγορά ομολόγων και μετοχών οδηγεί τις τράπεζες επενδύσεων σε έναν αδυσώπητο πόλεμο τιμών, με αμοιβές που αγγίζουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υποχρεώσεις αναδοχής περιορίζονται στα… 100 δολάρια, καθώς οι κρατικοί εκδότες κυριαρχούν στην αγορά και επιβάλλουν ασφυκτικούς όρους στους υπόλοιπους «παίκτες».
Σύμφωνα με τραπεζίτες στο Πεκίνο και τη Σανγκάη, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί φέτος, αφού οι κρατικές επιχειρήσεις έχουν αναδειχθεί στους πιο δραστήριους εκδότες ομολόγων, την ώρα που οι ιδιωτικές εταιρείες – συνήθως με υψηλότερο ρίσκο – μειώνουν την παρουσία τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ομολογιακής έκδοσης ύψους 4,8 δισ. δολαρίων από την China Guangfa Bank, όπου έξι ανάδοχοι προσέφεραν συνολική προμήθεια μόλις 0,0002%, με κάποιους να λαμβάνουν τελικά… 98 δολάρια.
Ο πόλεμος τιμών μεταφέρεται παντού
Η υπερπροσφορά υπηρεσιών αναδοχής οδηγεί σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ η ανάγκη για παραμονή στις πρώτες θέσεις των league tables ωθεί τις τράπεζες να ρίχνουν ακόμα περισσότερο τις χρεώσεις τους. Την ίδια στιγμή, οι εποπτικές αρχές έχουν αρχίσει να εξετάζουν φαινόμενα «ύποπτων» χαμηλών προσφορών, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την τάση.
Ανάλογη εικόνα και στις δημόσιες εγγραφές (IPOs). Το 2025, οι κινεζικές τράπεζες κυριάρχησαν στις δευτερογενείς εισαγωγές στο Χονγκ Κονγκ, προσφέροντας αμοιβές κάτω του 1%, και αφήνοντας πίσω τους διεθνείς ανταγωνιστές όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley. Χαρακτηριστικά, στην εισαγωγή της CATL ύψους 5 δισ. δολαρίων, οι βασικοί ανάδοχοι έλαβαν βασική αμοιβή μόλις 0,2%, ενώ κάποιες τράπεζες έκαναν αρχικές προσφορές ακόμα και στο… 0,01%.
Η αβεβαιότητα «παγώνει» τις ιδιωτικές εκδόσεις
Παρά την άνοδο στον αριθμό των εκδόσεων φέτος, η ζήτηση παραμένει περιορισμένη λόγω αδύναμου επενδυτικού κλίματος, μακροοικονομικών προκλήσεων και γεωπολιτικών εντάσεων. Πολλές ιδιωτικές εταιρείες και τοπικοί φορείς προτιμούν να καλύπτουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με τραπεζικά δάνεια, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον χώρο για νέες εκδόσεις.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι κρατικές εταιρείες ελέγχουν πλέον πάνω από το μισό της αγοράς, και οι τράπεζες που θέλουν να κερδίσουν δουλειές υποχρεώνονται να υποβάλουν προσφορές που αγγίζουν το μηδέν.
Ρυθμιστικοί περιορισμοί με… μικρό κόστος
Παρά τις προειδοποιήσεις των ρυθμιστικών αρχών για «καταχρηστικά χαμηλές» χρεώσεις, οι ποινές που επιβάλλονται θεωρούνται συμβολικές, και οι πελάτες συνεχίζουν να προτιμούν τις πιο φθηνές προσφορές. Η γενικότερη πίεση για μείωση προμηθειών – ακόμα και σε αμοιβαία κεφάλαια – ενισχύει το φαινόμενο της «συμπίεσης» εσόδων σε όλο τον κλάδο.
Η εικόνα αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το πώς ο ακραίος ανταγωνισμός και η πίεση για μερίδιο αγοράς οδηγούν τις κινεζικές τράπεζες σε έναν «αγώνα επιβίωσης», θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη βιωσιμότητά τους, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κεφαλαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
- Έλενα Καλλονά (Jungheinrich Greece): «Δεν αρκεί πλέον να παρακολουθείς τις εξελίξεις. Πρέπει να τις προκαλείς»
- Το Fortune Greece βράβευσε τις πιο Αξιοθαύμαστες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα για το 2025!
Πηγή: Financial Times