Οι τάσεις στις επενδύσεις και το αυξανόμενο ξένο ενδιαφέρον στα Νότια Προάστια

lamda
Η εντυπωσιακή ανάπτυξη του Ελληνικού και οι μεγάλες επενδύσεις στον Φαληρικό Όρμο, με την εκτόξευση της αξίας των ακινήτων, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την έλξη αυτών των περιοχών, καθιστώντας τες το νέο σημείο αναφοράς για πολυτελή διαβίωση και εξαιρετικές επενδύσεις.

Σε μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς ακινήτων αναδεικνύεται η έξυπνη και βιώσιμη νέα πόλη του Ελληνικού, το όραμα της LAMDA Development για την αναγέννηση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου, που έλκει μεγάλες επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο, με την περιοχή να κατακτά το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών και ιδιωτών για αγορά πολυτελών ακινήτων.

Oι ελκυστικές αποδόσεις, που ξεπερνούν το 6-7% σε προνομιακές περιοχές – από 5% κατά μέσο όρο στην επικράτεια – και οι ανταγωνιστικές τιμές αγοράς συγκριτικά με άλλους μεσογειακούς προορισμούς προσφέρουν ισχυρό επενδυτικό κίνητρο.

Ειδικότερα, η Ελλάδα εμφανίζει το φθηνότερο μέσο κόστος αγοράς ακινήτου στην ευρωζώνη συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, 2.317 ευρώ/τ.μ.. Η ακριβότερη περιοχή είναι τα Νότια Προάστια Αττικής, με μέση τιμή 4.000 ευρώ ανά τ.μ.. Παράλληλα, η ετήσια απόδοση των ενοικίων από την αξιοποίηση ακινήτων στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 4,99%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις δέκα πρώτες χώρες με τις υψηλότερες αποδόσεις, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank που κάλυψε 22 αγορές. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελάχιστες αποδόσεις των γραφείων υψηλών προδιαγραφών στο επιχειρηματικό κέντρο (Central Business District – CBD) της πρωτεύουσας κυμάνθηκαν το περασμένο έτος μεταξύ 5,6% και 6,7%, ενώ των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών στις τοποθεσίες με τη μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα του κέντρου της Αθήνας κυμάνθηκαν μεταξύ 5,2% και 6,0%.

Επιπλέον των παραπάνω, η σταθερή άνοδος των τιμών, με μέση άνοδο πέρυσι 4,3% (8,7% στα διαμερίσματα το 2024, έναντι 13,9% το 2023 και 11,9% το 2022) δημιουργεί προοπτικές για σημαντικό κέρδος από την πώληση του ακινήτου στο μέλλον, ενώ οι αγοραπωλησίες φέρνουν και έσοδα από φόρους. Πέρυσι, με βάση τα συμβόλαια στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ, άλλαξαν χέρια 42.745 ακίνητα συνολικής αξίας 4,07 δισ. ευρώ ενώ εισπράχθηκαν από αγοραπωλησίες φόροι 656,5 εκατ. ευρώ, με αύξηση 26,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

5 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές και οι επιταχυντές

Η αγορά κατοικιών ενισχύεται σημαντικά από το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων που παραμένει έντονο, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του προγράμματος Golden Visa, αλλά και οι καθαρές εισπράξεις για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό που έχουν ισχυρό μερίδιο στο σύνολο των επενδύσεων στη χώρα. Το 2024 ανήλθαν σε 2,75 δισ. ευρώ έναντι 2,133 δισ. ευρώ το 2023. Δηλαδή, σε δύο χρόνια έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ με το ενδιαφέρον να είναι αμείωτο παρά την συνεχή αύξηση των τιμών, η οποία αναδεικνύει και άλλες προκλήσεις, όπως η περιορισμένη διαθεσιμότητα ακινήτων για αγορά ή ενοικίαση σε προσιτές τιμές από νοικοκυριά, φοιτητές και νέα ζευγάρια. Αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με μέτρα, όπως το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, φοροαπαλλαγές ιδιοκτητών για μακροχρόνιες μισθώσεις, επενδύσεις σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα, επιδόματα κ.α..

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά παραγόντων, όπως η σταθερότητα στη χώρα, η προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως το κτηματολόγιο, η ψηφιοποίηση του κράτους, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με τις θετικές αξιολογήσεις της οικονομίας από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους, ενισχύουν τη ζήτηση από δυνητικούς επενδυτές που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν την Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής τους. Ως εκ τούτου, παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα του real estate – από κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία μέχρι χαρτοφυλάκια ακινήτων, logistics, data centers, εμπορικά κέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Για έμπειρους επενδυτές και αγοραστές υψηλής καθαρής θέσης (High Net Worth Individuals – HNWI), τα ακίνητα αποτελούν στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία πλούτου, ιδίως σε περιόδους αβεβαιότητας. Στο σημερινό μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ελκυστικούς προορισμούς και στοιχεία πολυτέλειας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η Αθηναϊκή Ριβιέρα και οι νέες αναπτύξεις της LAMDA Development στο Ελληνικό, με σημείο αναφοράς τον υπό ανέγερση Riviera Tower, τον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη στην Ελλάδα και έναν από τους ψηλότερους στη Μεσόγειο.

Καταλύτης οι επενδύσεις της Lamda Development

Μέχρι το τέλος του 2025, η εταιρεία θα έχει επενδύσει σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,3 δισ. ευρώ που προβλέπεται να απορροφήσει η πρώτη φάση του έργου. Για το 2024, τα έσοδα από τις πωλήσεις οικιστικών ακινήτων αναμένονται να φτάσουν τα 550 εκατ. ευρώ. Παρά τις προκλήσεις, όπως η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, το κόστος δομικών υλικών και εργασίας, η επικαιροποίηση του ΝΟΚ, αλλά και οι προσαρμογές σε κανονισμούς που αφορούν τα δίκτυα ΕΥΔΑΠ και ΔΕΔΔΗΕ, οι εργασίες προχωρούν. Ειδικά στο παραλιακό μέτωπο, τα έργα ολοκληρώνονται στα τέλη του 2026, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις παραδίδονται στο τέλος του 2025. Εντός του έτους αναμένεται και η έναρξη κατασκευής του Τhe Εllinikon Mall, υπό την προϋπόθεση οριστικοποίησης της χρηματοδότησης. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται περί τα τέλη του 2028, περίοδος κατά την οποία υπολογίζεται να τεθούν σε λειτουργία και οι εκπαιδευτικές υποδομές, στο πλαίσιο των συμφωνιών με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα (CGS) και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (CVC). Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο conference call τον Μάρτιο με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, βρίσκονται σε εξέλιξη 14 διαφορετικές αναπτύξεις στο Ελληνικό, σε συνεργασία με 12 developers, ενώ είναι σε εξέλιξη όλες οι οικιστικές αναπτύξεις που έχουν διατεθεί προς πώληση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ζήτηση για κατοικίες παραμένει ισχυρή, με τις συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων από την έναρξη του έργου έως και τις 28.2.2025 να ξεπερνούν το 1,1 δισ. Ευρώ. Μόνο για το 2024, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 589 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 312 εκατ. ευρώ αφορούν οικιστικές αναπτύξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το συγκρότημα Little Athens, όπου η εμπορική επιτυχία αποτυπώνεται στην πώληση του 81% των κατοικιών έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2025, σε τιμές από 7.200 ευρώ έως 11.000 ευρώ ανά τ.μ. για το Park Rise, το οποίο σχεδίασε η Bjarke Ingels.

Μαγνήτης η αγορά ακινήτων στα Νότια

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από το Πάρκο του Ελληνικού, με 2 εκατ. τ.μ. πρασίνου, που αναβαθμίζει το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά πάρκα παγκοσμίως, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναψυχή.

Οι πυρετώδεις εργασίες για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων στο Ελληνικό αλλά και μια σειρά μεγάλων επενδύσεων, αναπλάσεων και αναβαθμίσεων μαρινών που είναι σήμερα σε εξέλιξη κατά μήκος της αθηναϊκής ακτογραμμής, από τα Νότια Προάστια μέχρι το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, προοιωνίζονται περαιτέρω ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων.

Τα στοιχεία μεσιτικών γραφείων δείχνουν ανοδική τάση στις αξίες των ακινήτων και το 2025, παρά τις πρότερες προβλέψεις για υποχώρηση των τιμών. Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά στα Νότια Προάστια της Αττικής και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, με τη δυναμική της αγοράς να ανατροφοδοτείται σταθερά από την υψηλή ζήτηση, κυρίως ξένων αγοραστών, ενόψει και της ολοκλήρωσης μεγάλων project.

Οι μεγάλες επενδύσεις

Για παράδειγμα, το Aenaon πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, που αναμένεται να παραδοθεί το 2028, είναι ένα εμβληματικό έργο που στηρίζεται στις αρχές του ευρωπαϊκού Bauhaus, αποτελώντας παράδειγμα αριστείας για τις δημόσιες επενδύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το παράκτιο Μεσογειακό Πάρκο, έκτασης 540 στρεμμάτων, με την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ στην Περιφέρεια του Tae Kwon Do και της Πλατείας Νερού για τα επόμενα 40 χρόνια, θα δημιουργήσει ένα ενιαίο τόξο πρασίνου και αστικής ανάπλασης που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των Νοτίων Προαστίων, αλλά και της Αττικής ευρύτερα.

Σε συνδυασμό με τα εμβληματικά έργα της LAMDA Development, την μεγαλύτερη – για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα – αστική ανάπλαση στο Ελληνικό, καθώς και τις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που συνεχώς προστίθενται στην περιοχή, ενθαρρύνεται η επισκεψιμότητα, η προσέλκυση ξένων επενδυτών και η ζήτηση για ακίνητα και υπηρεσίες διαμονής υψηλών προδιαγραφών.

Για παράδειγμα, το Astir Palace Vouliagmeni, υπό τον έλεγχο του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, εξελίσσεται σε έναν κορυφαίο luxury προορισμό της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Με τρεις κύριους τομείς δραστηριότητας – ξενοδοχειακό, μαρίνα και πλαζ (Astir Palace, Astir Marina και Astir Beach αντίστοιχα) – προσφέρει ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας για VIP επισκέπτες, με χώρους που κατατάσσονται μεταξύ των ακριβότερων στον κόσμο. Το συγκρότημα αναδιαμορφώνεται στη βάση μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Αeter Architects, που εκπόνησε και τη μελέτη του Four Seasons, ενώ περιλαμβάνει συνεργασίες διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων πολυτελείας, καθώς και φορείς, όπως ο διαχειριστής των λιμένων του Πριγκιπάτου του Μονακό, Ports de Monaco. Στη χερσαία ζώνη της Μαρίνας φιλοξενούνται boutiques των πιο διάσημων brands, από Louis Vuitton, Dior, Gucci και Bottega Veneta μέχρι Saint Laurent, Zegna, Rolex και Dolce & Gabbana Casa.

Εντωμεταξύ, μια σειρά από επενδύσεις στη Γλυφάδα, τη Βούλα και άλλους δήμους των Νοτίων Προαστίων αλλάζουν το τοπίο στο παραλιακό μέτωπο. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα One&Only Aesthesis στα παλιά Αστέρια της Γλυφάδας, επένδυση της Grivalia και glamping resort 91 Athens Riviera στην Α’ Ακτή Βούλας. Επίσης, η επένδυση στο Roc Club, το Cape Sounio της Grecotel, το Ace Hotel & Swim Club Athens, εγχείρημα της Brook Lane Capital στη Γλυφάδα αλλά και project, όπως το Saronida Olympos Golf Project στη Σαρωνίδα, το οποίο παρά τις καθυστερήσεις δεν παύει να είναι μια υποσχόμενη στρατηγική επένδυση ύψους περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Προσδοκίες καλλιεργεί, επίσης, το Mandarin Oriental, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη LAMDA Development και την ΤΕΜΕΣ, καθώς και το Hard Rock Hotel & Casino Athens, ένα έργο συνεργασίας μεταξύ της Hard Rock International και της ΓΕΚ Τέρνα.

Τέλος, σημειώνεται ότι εμβληματικό σημείο αναφοράς για την Αθηναϊκή Ριβιέρα αποτελεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δέλτα Φαλήρου αλλά και οι μαρίνες. Είναι εξάλλου σε εξέλιξη το πλάνο ανάπτυξης της νέας Μαρίνας Αλίμου από την Reds, μέλος του Ομίλου Ελλάκτωρ, που προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ελκυστικού πόλου αναψυχής. Επίσης, αναβαθμίζεται η Μαρίνα Φλοίσβου, μέλος του ομίλου της LAMDA Development, όπως και η Μαρίνα Αγίου Κοσμά, ενισχύεται η αίγλη της Astir Marina, ενώ επενδύσεις αναβάθμισης γίνονται και στην Μαρίνα Λαυρίου που διαχειρίζεται η Οlympic Marine, με την αξιοποίηση ακινήτων στο λιμάνι του Λαυρίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “White Paper: The Big Business of the South”, την ειδική έκδοση της NouPou Media για το σήμερα και το αύριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας με τη συνεργασία του Fortune Greece.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Πηγή: noupou.gr