Οι ποσότητες ενέργειας που καταναλώνουν τα κέντρα δεδομένων

Οι ποσότητες ενέργειας που καταναλώνουν τα κέντρα δεδομένων
Photo: Shutterstock
Και πώς αυτή η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η παγκόσμια χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων θα αυξηθεί κατά 46% τα επόμενα δύο χρόνια, που ισοδυναμεί με μια αύξηση σχεδόν 21.000 μεγαβάτ, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank. Η εταιρεία αναμένει επίσης ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 286 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υποδομές βελτιστοποιημένες για τεχνητή νοημοσύνη, υπηρεσίες cloud και ψηφιακές πρωτοβουλίες.

Η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης τροφοδοτεί τη ζήτηση για κέντρα δεδομένων, καθώς αυτές οι εξειδικευμένες εγκαταστάσεις παρέχουν την υπολογιστική ισχύ και την αποθήκευση δεδομένων που απαιτούνται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.

Ωστόσο, τα κέντρα δεδομένων έχουν δεχθεί κριτική για την πιθανή επιβάρυνση που προκαλούν στους υδάτινους πόρους και την ενέργεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι ορισμένα κέντρα δεδομένων που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη καταναλώνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο 100.000 σπίτια, με τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό κατασκευή να χρησιμοποιούν ενδεχομένως έως και 20 φορές περισσότερη ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, τα στελέχη των κέντρων δεδομένων υποστηρίζουν ότι η ζήτηση για τις εγκαταστάσεις τους θα μπορούσε να καταλήξει να επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αναπτυχθούν βιώσιμα.

Βραχυπρόθεσμα, τα κέντρα δεδομένων θα πρέπει να κατασκευαστούν κοντά σε υπάρχοντες σταθμούς παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι πιθανότατα τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα, εξήγησε την Τρίτη ο Rangu Salgame, CEO και συνιδρυτής του Princeton Digital Group, στο συνέδριο Fortune Brainstorm AI Singapore.

Ωστόσο, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, μετά τα επόμενα πέντε χρόνια, θα «αφορά αποκλειστικά την ενεργειακή μετάβαση», είπε, παραπέμποντας σε πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια και το φυσικό αέριο. Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μια συναρπαστική επιλογή ακόμα και σε έναν δεκαετή χρονικό ορίζοντα.

Η μείωση της ποσότητας ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία κέντρων δεδομένων θα οδηγήσει επίσης σε μεγάλες εξοικονομήσεις, δήλωσε ο Tim Rosenfield, CEO της Firmus & SMC Cloud. Ο ίδιος συμφώνησε ότι τα κέντρα δεδομένων και τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επικαλούμενος την εμπειρία ενός από τα έργα του στην Τασμανία.

«Ένα εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι σαν ένα νέο χυτήριο», κατέληξε, παρομοιάζοντας τέτοια έργα με άλλες ενεργοβόρες εγκαταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις σε νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας. «Αν έρθουμε σε μια περιοχή και χρειαστεί να βρούμε ενέργεια, μπορούμε να αγοράσουμε ενέργεια από νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com