«Καμπανάκι» για φούσκα στην Τεχνητή Νοημοσύνη – Βουτιά σε μετοχές και δείκτες
- 20/08/2025, 15:15
- SHARE

Η ψυχρολουσία για τις μετοχές τεχνολογίας ήρθε από το MIT, επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Σαμ Άλτμαν και αποτυπώθηκε σε χρηματιστηριακή καταιγίδα. Η έκθεση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, η οποία εκτίμησε ότι το 95% των εταιρικών επενδύσεων σε γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποδίδουν ουσιαστικά, προκάλεσε έντονη ανασφάλεια στους επενδυτές και συμπαρέσυρε τους δείκτες.
Η μετοχή της Nvidia, η οποία πρόσφατα κατέκτησε κεφαλαιοποίηση 4 τρισ. δολαρίων, υποχώρησε κατά 3,5% την Τρίτη. Η Palantir βούτηξε 9,4%, ενώ η Arm σημείωσε πτώση 5%. Ο Nasdaq Composite κατέγραψε απώλειες 1,4%, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την 1η Αυγούστου, και ο S&P 500 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,7%.
Οι πιέσεις πέρασαν και στις αγορές της Ασίας, με την SoftBank να χάνει πάνω από 8% και την SK Hynix 3,8%. Η Taiwan Semiconductor και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί ακολούθησαν την πτωτική τροχιά.
Το MIT δεν ήταν το μόνο που έριξε σκιά στις υψηλές αποτιμήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, προειδοποίησε για «υπερβολικό ενθουσιασμό» και προανήγγειλε περιόδους «παράλογης έξαρσης» και «επώδυνων απωλειών». Το πλήγμα ήρθε μόλις επτά μήνες μετά την αναστάτωση που είχε προκαλέσει η κινεζική DeepSeek με την παρουσίαση μοντέλων χαμηλής υπολογιστικής ισχύος.
Παράλληλα, οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχυρώσεις κερδών, ενόψει της ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole την Παρασκευή. Τα futures του Nasdaq 100 και του S&P 500 υποχώρησαν κατά 0,5% και 0,3% αντίστοιχα, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν πτώση 0,7%.
Αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον Michael Hartnett μιλούν ανοιχτά για κίνδυνο φούσκας στις «Magnificent Seven». Η Nvidia συνέχισε πτωτικά και στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, ενώ η Palantir σημείωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις — την πιο αρνητική πορεία από τον Μάρτιο.
Η αγορά «ποντάρει» πλέον σε μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο, κάτι που ενισχύθηκε από τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση. Ωστόσο, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις χονδρικές τιμές λόγω των δασμών προκαλεί νέο γύρο ανησυχίας.
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου στον Πάουελ, κατηγορώντας τον ότι βλάπτει την αγορά κατοικίας με τη διστακτικότητά του. «Δεν υπάρχει πληθωρισμός, όλα δείχνουν μεγάλη μείωση», υποστήριξε μέσω Truth Social.