Πτώση τιμών ρεύματος: Η υπερπαραγωγή των ΑΠΕ και οι «πιέσεις»
- 02/09/2025, 10:19
- SHARE

Η υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος σε ποσοστό 27% τον Αύγουστο συγκριτικά με τον Ιούλιο έφερε κατακόρυφη πτώση στους λογαριασμούς των καταναλωτών, με τις κυβερνητικές πιέσεις για ενσωμάτωση της πτώσης τιμών χονδρικής στη λιανική να πιάνουν τόπο.
Οι παραινέσεις προς τους παρόχους, υπό την απειλή παρεμβάσεων (όπως π.χ. φορολόγησης υπερκερδών), από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έπαιξαν ρόλο ώστε οι τιμές στα κυμαινόμενα πράσινα τιμολόγια των παρόχων να ακολουθήσουν -σε γενικές γραμμές- την τάση στην αγορά χονδρικής. Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του έτους όπου καταγράφεται αυτή η εικόνα, με τις μειώσεις στα πράσινα τιμολόγια να κυμαίνονται από 10% μέχρι πάνω από 40%.
Δεν παραβλέπονται οι σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του Αυγούστου, κατά 5,4% συγκριτικά με τον Ιούλιο και 17,14% σε σχέση με τον Ιούνιο. Όμως η πτώση τιμών χονδρικής λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ φαίνεται να κάλυψαν το κόστος των παρόχων για απορρόφηση των ανατιμήσεων τους τελευταίους μήνες αφήνοντας χώρο για καλύτερες τιμές, λίγο πάνω από τα 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα προς τους τελικούς καταναλωτές τον Σεπτέμβριο.
Ενδεικτικά, η ΔΕΗ μείωσε το πράσινο τιμολόγιό της κατά 15% στα 12,9 λεπτά/KWh από 15,15 τον Αύγουστο (για τις 500 πρώτες κιλοβατώρες), με 11,48 λεπτά για τις ώρες εκτός αιχμής στους καταναλωτές με διζωνικό τιμολόγιο. Πάνω από 25% είναι η μείωση στο κίτρινο κυμαινόμενο πρόγραμμα myhome4all της ΔΕΗ στα 10,4 λεπτά. Το πράσινο τιμολόγιο της Protergia, δεύτερου μεγαλύτερου παίκτη, διαμορφώνεται 11,2% χαμηλότερα, στα 15,9 λεπτά ενώ το 18% φτάνει η μείωση στα κίτρινα τιμολόγια. Η τιμή στα πράσινα τιμολόγια της NRG διαμορφώνεται 20% χαμηλότερα στα 15,9 λεπτά, της Elpedison 14,8% χαμηλότερα στα 15,24 λεπτά, της Ήρων 38% χαμηλότερα στα 10,96 λεπτά, της Ζενίθ στα 16,15 λεπτά με πτώση 37% κ.ο.κ..
Σημειώνεται πάντως ότι τα μπλε τιμολόγια παραμένουν τα πιο χαμηλά της αγοράς, περίπου 15% χαμηλότερα από τα πράσινα ενώ προωθείται και νέα κατηγορία, η πέμπτη, μετά τα μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί. Η νέα κατηγορία των κόκκινων τιμολογίων, σύμφωνα με εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, αφορά ευέλικτα τιμολόγια ορισμένου χρόνου που δεν συνδέονται με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς και μεταβάλλονται ανάλογα με την κατανάλωση στο πλαίσιο του μοντέλου flatfee.
Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, ενδεικτικά, τα ευέλικτα τιμολόγια μπορεί να περιλαμβάνουν:
-κλιμακωτή τιμολόγηση ανά επίπεδο κατανάλωσης, για παράδειγμα μία σταθερή πάγια χρέωση προμήθειας (ευρώ/ημέρα ή ευρώ/μήνα) ή/και μία σταθερή τιμή προμήθειας (ευρώ/kWh) ανά βαθμίδα κατανάλωσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Προμήθειας,
-μία σταθερή πάγια χρέωση προμήθειας (ευρώ/ημέρα ή ευρώ/μήνα) ή/και μία σταθερή τιμή προμήθειας (ευρώ/kWh), ανά εξάμηνο της ετήσιας διάρκειας της Σύμβασης Προμήθειας,
-μία σταθερή πάγια χρέωση προμήθειας (ευρώ/ημέρα ή ευρώ/μήνα) ή/και μία σταθερή τιμή προμήθειας (ευρώ/kWh) ανά βαθμίδα κατανάλωσης και μία σταθερή πάγια χρέωση προμήθειας (ευρώ/ημέρα ή ευρώ/μήνα) ή/και μία σταθερή τιμή προμήθειας (ευρώ/kWh) για την εκτός βαθμίδας κατανάλωσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Προμήθειας.