Nestlé σε κρίση: Ο νέος CEO Navratil παίρνει τα ηνία για να σώσει την εταιρεία 

Nestlé σε κρίση: Ο νέος CEO Navratil παίρνει τα ηνία για να σώσει την εταιρεία 
epa07742209 (FILE) - A file picture dated 07 April 2016 shows Nestle's directors in front of the Nestle's logo during the general meeting of the world's biggest food and beverage company, Nestle Group, in Lausanne, Switzerland (reissued 26 July 2019). Nestle reported their half-year results for 2019 on 26 July 2019, saying their total reported sales increased 3.5 per cent to 45.5 billion Swiss francs, led by United States and Brazil, while net profit declined by 14.6 per cent to 5 billion Swiss francs. EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νέος CEO της Nestlé, Philipp Navratil, παρουσίασε το σχέδιο ανάκαμψης της εταιρείας μετά από χρόνια χαμηλής απόδοσης, αλλαγές στη διοίκηση και αβεβαιότητες στις πωλήσεις, προωθώντας τα εμπορικά σήματα και τη στρατηγική για ταχύτερη ανάπτυξη.

Το μήνυμα του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Neste κατά την παγκόσμια συνάντηση του προσωπικού της εταιρείας ήταν ιδιαίτερα σύντομο. Αναγνώρισε τις προκλήσεις που υπάρχουν, εξήρε την παρουσία και τα εμπορικά της σήματα και υποσχέθηκε να επιστρέψει σύντομα με ένα σχέδιο ανάκαμψης.

Βέβαια, οι επενδυτές, απογοητευμένοι από τη στρατηγική κατεύθυνση της ελβετικής εταιρείας μέχρι τώρα, μπορεί να καλοδεχτούν κάποιον που προτιμά την αποτελεσματικότητα από τους μακροσκελείς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή της Nestel έχει υποχωρήσει πάνω από 40% από την κορυφή της το 2022, επηρεασμένη από πτώση όγκων, αυξημένα κόστη, ασταθή καταναλωτική ζήτηση και τα λάθη μιας διοίκησης που θεωρείται ολοένα και πιο αποκομμένη από την πραγματικότητα, κλεισμένη στα ατσάλινα και γυάλινα κεντρικά γραφεία της στις όχθες της λίμνης της Γενεύης.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η αποπομπή του πρώην CEO Laurent Freixe λόγω μιας ερωτικής σχέσης, καθώς και ο χειρισμός της υπόθεσης από τον Πρόεδρο Paul Bulcke, μετέτρεψαν τη Nestlé, που φημιζόταν για τη σταθερή διοίκηση, τις εταιρικές αξίες και τα αξιόπιστα μερίσματα, σε θέμα για τα ταμπλόιντ. Υπήρξαν μάλιστα υποψίες ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά του Freixe ήταν κοινό μυστικό.

Η ελβετική εταιρεία βρίσκεται πλέον υπό νέα ηγεσία. Αργά την Τρίτη, ο Bulcke, βετεράνος της Nestlé, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματίσει. Θα αντικατασταθεί από τον Pablo Isla, πρώην επικεφαλής της Inditex SA, ιδιοκτήτριας της Zara.

«Τώρα ο δρόμος είναι ανοιχτός — ίσως ακόμα και για μια επαναστατική, όχι απλώς εξελικτική προσέγγιση», δήλωσε ο Ingo Speich, επικεφαλής βιωσιμότητας και εταιρικής διακυβέρνησης στη Deka Investment. «Η εταιρεία έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει. Έχουν συσσωρευτεί χρόνια αδράνειας, μαζί με λανθασμένη στρατηγική».

Η «περιστρεφόμενη πόρτα» στη διοικητική ομάδα αποκάλυψε αδυναμίες στη διακυβέρνηση και στον σχεδιασμό διαδοχής της Nestlé, οι οποίες έγιναν εμφανείς μέσα στη γενικότερη στρατηγική αβεβαιότητα της εταιρείας. Η ανάπτυξη πωλήσεων πέρσι κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, ενώ τμήματα όπως το εμφιαλωμένο νερό και οι βιταμίνες απέδωσαν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

Τα εμπορικά σήματα

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο νέος CEO και ο νέος πρόεδρος έχουν συμπληρωματικά υπόβαθρα που ενδέχεται να τους βοηθήσουν να προωθήσουν τις αλλαγές που θέλουν οι μέτοχοι.

Ο Navratil είναι «εκ των έσω», έχοντας περάσει πάνω από δύο δεκαετίες στην εταιρεία, η οποία πουλά προϊόντα αξίας 100 δισ. δολαρίων, από καφέ Nespresso και τροφές κατοικιδίων Purina μέχρι δεκάδες άλλα προϊόντα σε 185 χώρες. Ο Isla είναι «εκτός» και μπορεί να φέρει νέα οπτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρέπει τώρα να ληφθούν σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε η Flossbach von Storch, επενδυτής της Nestlé. «Αυτό περιλαμβάνει μια στρατηγική ανασκόπηση και αυστηρή ανάλυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης των επιμέρους κατηγοριών. Επιπλέον, η Nestlé πρέπει να μειώσει το τεράστιο βουνό χρέους της».

Η νέα ηγετική ομάδα δεν ξεκινάει από το μηδέν. Ο Isla είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Nestlé από το 2018, επομένως δεν θα αποφύγει τον έλεγχο. Στη θητεία του συμπεριλαμβάνεται η άνοδος του Freixe και επέβλεψε την πρόσφατη έρευνα για την αποσιωπημένη σχέση του με υφιστάμενή του, που κατέληξε στην αποπομπή του. Ήταν η δεύτερη αλλαγή CEO σε περίπου έναν χρόνο, μετά την ξαφνική απομάκρυνση του Schneider λόγω της αδύναμης απόδοσης της εταιρείας.

Πολλά έχουν πάει στραβά τα τελευταία χρόνια. Το 2023, η Nestlé ανακοίνωσε απομείωση αξίας 1,9 δισ. φράγκων λόγω των φιστικιών Palforzia, ενώ βρέθηκε στο στόχαστρο έντονου ελέγχου στη Γαλλία μετά την επιβολή προστίμου για παράνομες πρακτικές στο φυσικό μεταλλικό νερό Perrier.

Το χρέος έχει εκτοξευθεί, λόγω εξαγορών, επαναγορών μετοχών και καταβολής μερισμάτων, ενώ οι μετοχές της υστέρησαν έναντι του ανταγωνισμού. Σήμερα διαπραγματεύονται με παρόμοιο δείκτη κερδοφορίας με την Unilever, ενώ έως τα τέλη του 2022 είχαν premium έναντι των ανταγωνιστών.

Η κρίση της Nestlé αποτελεί και άλλο πλήγμα για την εικόνα της Ελβετίας. Η χώρα περηφανευόταν για την αξιοπιστία, τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητά της, αλλά η εικόνα αυτή έχει τρωθεί τόσο στον εταιρικό όσο και στον πολιτικό κόσμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατάρρευση της Credit Suisse και η διάσωσή της από την UBS Group AG. Η UBS βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την ελβετική κυβέρνηση για νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση βρέθηκε στα διεθνή πρωτοσέλιδα λόγω μιας καταστροφικής διπλωματικής αποτυχίας φέτος σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τους αμερικανικούς δασμούς. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή και η χώρα επιβαρύνθηκε με δασμό 39%, τον υψηλότερο από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Αυτό επηρεάζει άμεσα τη Nestlé. Παρότι η εταιρεία διαθέτει εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, αυτό δεν ισχύει για τον καφέ Nespresso, καθώς όλες οι κάψουλες παράγονται στην Ελβετία. Οι παγκόσμιες πωλήσεις Nespresso ανήλθαν σε 6,4 δισ. φράγκα (8,1 δισ. δολάρια) το 2024. Η εταιρεία δεν δημοσιεύει ξεχωριστά στοιχεία για τις ΗΠΑ.

Η θητεία Bulcke

Η περίοδος του Bulcke στην κορυφή της εταιρείας ήταν μια ιστορία δύο όψεων. Ως CEO για σχεδόν εννέα χρόνια μέχρι το 2016, η μετοχή της Nestlé αυξήθηκε περίπου 44%, καθώς ώθησε την εταιρεία σε νέους τομείς όπως η υγεία του δέρματος.

Η μονάδα πουλήθηκε το 2019, όταν πλέον ο Bulcke ήταν πρόεδρος και ο Schneider τον είχε διαδεχθεί στη θέση του CEO. Το δίδυμο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους επενδυτές τα πρώτα χρόνια, περίοδο που περιλάμβανε την πώληση μη κρίσιμων δραστηριοτήτων όπως το εμφιαλωμένο νερό στις ΗΠΑ και την εστίαση σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες όπως ο καφές.

Ο Schneider, «outsider» που προηγουμένως ηγείτο του ομίλου υγείας Fresenius SE, προώθησε περαιτέρω τη Nestlé στον τομέα της υγείας και ευεξίας. Το 2021 αγόρασε τα βασικά εμπορικά σήματα του κατασκευαστή βιταμινών Bountiful Co. για 5,75 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του Nature’s Bounty.

Η άνοδος της μετοχής της Nestlé συνεχίστηκε μέχρι το αποκορύφωμα στις αρχές του 2022, όταν μια στρατηγική που φαινόταν να αποδίδει ξαφνικά άφησε την εταιρεία απροετοίμαστη για τις προκλήσεις του μεταπανδημικού κόσμου.

Μέσα στην έκρηξη πληθωρισμού καθώς οι χώρες έβγαιναν από τον Covid, οι καταναλωτές στράφηκαν σε φθηνότερα προϊόντα. Οι μετοχές της Nestlé βρίσκονται σε πτώση έκτοτε. Την Τετάρτη έκλεισαν στα 71,50 φράγκα, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016.

Αφού το ΔΣ έχασε την υπομονή του με τον Schneider πέρσι, στράφηκε στον βετεράνο Freixe, τον οποίο ο Bulcke χαρακτήρισε «τέλεια επιλογή» για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη. Η στρατηγική του περιλάμβανε την ανατροπή ορισμένων κινήσεων του Schneider. Τον Ιούλιο, η Nestlé ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πώληση ορισμένων υποαποδιδόντων brands στη μονάδα βιταμινών, μετάλλων και συμπληρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Nature’s Bounty.

«Η Nestlé κοιμόταν — όχι μόνο το ΔΣ. Βασικά είχαν πειστεί στην ιδέα του Schneider να κάνει health science με τη Nestlé, αλλά η εκτέλεση ήταν κακή», δήλωσε ο Pierre-Olivier Essig, επικεφαλής ερευνών της AIR Capital. «Κάθε εταιρεία που αγόρασε η Nestlé αφότου ο Bulcke έγινε πρόεδρος δεν φέρνει αποτελέσματα».

Ο Freixe είχε επίσης δεσμευθεί να κινηθεί γρήγορα για να διορθώσει τα πράγματα όταν ανέλαβε. Όμως, ενώ καταρτιζόταν η στρατηγική του, αντιμετώπιζε και εσωτερικές καταγγελίες για τη σχέση του με υφιστάμενή του. Επιβίωσε από την αρχική έρευνα, αλλά μετά τη συνέχιση των καταγγελιών μέσω του εσωτερικού συστήματος «speak up», μια δεύτερη έρευνα με εξωτερικούς συμβούλους διαπίστωσε ότι είχε παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας της Nestlé.

Τώρα, ο Navratil παίρνει τη σκυτάλη. Την Τετάρτη, το προσωπικό πήρε μια γεύση για το τι μπορεί να ακολουθήσει, όταν εκπρόσωπος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού παρουσίασε τις «μελλοντικές μεθόδους εργασίας» της Nestlé.

Ανάμεσα στις διαφάνειες ήταν οι φράσεις «ταχύτητα αντί τελειότητας» και «θάρρος αντί άνεσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg