«Ιταλικό μοντέλο με ελληνική υπογραφή»: Εν αναμονή των ανακοινώσεων Μητσοτάκη στον ΣΕΒ για τη στήριξη της βιομηχανίας
- 07/10/2025, 15:44
- SHARE

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ το νέο πλαίσιο στήριξης για τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής μεταποίησης.
Το σχέδιο που προκρίνεται βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο “Energy Release”, προσαρμοσμένο όμως στα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τελική πρόταση θα είναι πιο περιορισμένη σε εύρος και κόστος σε σχέση με την αρχική πρόταση του ΣΕΒ, με εκτιμώμενη δαπάνη έως 250-280 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η ιδέα μακροπρόθεσμων συμβολαίων μεταξύ ΑΠΕ και βιομηχανιών, υπό κρατική εποπτεία, που θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να προμηθεύονται ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές. Η διαφορά θα καλύπτεται προσωρινά από τον προϋπολογισμό ή ειδικό ταμείο, ενώ προβλέπεται ρήτρα “claw back”: τα οφέλη των πρώτων ετών θα επιστραφούν σταδιακά μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες μέσω επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες.
Η ελληνική εκδοχή του μοντέλου θα καλύπτει 40%-50% της κατανάλωσης των επιλέξιμων βιομηχανιών, έναντι 100% που ζητούσε ο ΣΕΒ. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη και στη δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή συμβατότητα του σχήματος.
Ο υφυπουργός ΠΕΝ Νικόλαος Τσάφος έχει αναλάβει τη διαμόρφωση των τεχνικών παραμέτρων, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στις πηγές χρηματοδότησης (πιθανότατα πολλαπλές) και στο ενεργειακό μείγμα που θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά, αιολικά και έργα αποθήκευσης.
Αν και ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το πολιτικό στίγμα σήμερα, οι τεχνικές λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι αν η «φόρμουλα» που θα επιλεγεί θα προσφέρει ουσιαστική και βιώσιμη απάντηση στο υψηλό ενεργειακό κόστος που πιέζει την παραγωγή.
Στο ίδιο βήμα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα εστιάσει στο ζήτημα της παραγωγικότητας και στον ρόλο του Έλληνα επιχειρηματία, ενώ αναμένεται να τονίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από το αυξημένο ενεργειακό κόστος — με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δύο μεγάλες βιομηχανίες που εξετάζουν κλείσιμο εργοστασίων.