Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Πλησιάζει η στιγμή που θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Πλησιάζει η στιγμή που θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος
Ανοιχτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2025. Στην εκδήλωση που είχε κεντρικό μήνυμα "Παραγωγικότητα. Εθνικός Στόχος, Συλλογική Ευθύνη" επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Dr Joachim Nagel, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ζήτημα του υψηλού κόστους ενέργειας για τις ελληνικές βιομηχανίες προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας για τις ελληνικές βιομηχανίες προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

«Έχουμε δυναμική αγορά στην παραγωγή ενέργειας. Οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 50% των ετήσιων αναγκών μας σε ηλεκτρισμό. Πλησιάζει η στιγμή που θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος κατανάλωσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση στάθηκε και παραμένει δίπλα στη βιομηχανία. «Οι παρεμβάσεις αυτές αθροίζουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής ανταγωνιστικότητα είναι συνεχής άσκηση», συμπλήρωσε.

Είπε ότι την τελευταία πενταετία αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ενώ οι μέσες αποδοχές αυξήθηκαν. «Η πρόοδος είναι αδιαμφισβήτητη. Η απασχόληση δεν είναι ακόμα στο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το ίδιο και η παραγωγικότητα. Ο μετασχηματισμός της οικονομίας να επιταχυνθεί βελτιώνοντας το επίπεδο των Ελληνίδων και Ελλήνων. Προϋπόθεση η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος μας να καταστεί η Ελλάδα μια χώρα στην οποία η νέα γενιά θα ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη

Αναφερόμενος στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις ενισχύσεις του κλάδου.

«Η ανάδειξη των καθηκόντων που προκύπτουν για όλους μας στην τρέχουσα συγκυρία. Μιλάμε για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Συντελείται ήδη. Η βιομηχανία έχει τη δική της συνεισφορά. Μετατοπίζεται σε πιο καινοτόμα προϊόντα. Η ίδια εικόνα και στις εξαγωγές, στις επενδύσεις με κατεύθυνση την έρευνα», συνέχισε ενώ είπε ότι ταυτόχρονα ενισχύονται και οι οικονομίες κλίμακας.

Επισήμανε ότι και ο ΟΟΣΑ καταγράφει αύξηση του ανταγωνισμού και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόοδο του ψηφιακού κράτους.

«Η γραφειοκρατία παρά τις αντιστάσεις περιορίζεται», υπογράμμισε και είπε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται πιο έντονη στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η σταθερότητα αποτελεί τη βάση για κάθε περαιτέρω προοπτική. «Θυμίζω τις περιπέτειες από τα ψέματα των απλοϊκών λύσεων, των παροχών χωρίς αντίκρισμα και τις αυταπάτες σε μια οικονομία που ήταν στην εντατική. Μπορεί σε κάποιους να φαντάζουν μακρινά αλλά εσείς ξέρετε το κόστος της αβεβαιότητας. Έχουμε εθνικό χρέος να μη το ζήσουμε ποτέ ξανά», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις εγγυώνται πως οι αλλαγές για να διατηρηθεί μια οικονομία σε τροχιά ευημερίας θα υλοποιηθούν.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως δεύτερη προϋπόθεση είναι η επένδυση στους ανθρώπους ενώ είπε πως τρίτος όρος είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και έφερε ως παράδειγμα τη φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ.

«Είμαστε στο μέσο της δεύτερης θητείας μας. Οι αλλαγές θα αποδίδουν σταδιακά με ορίζοντα τη 2027», πρόσθεσε και ανάφερε κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: