AI startups πληρώνουν για βίντεο με δουλειές του σπιτιού για να εκπαιδεύσουν ρομπότ
- 10/10/2025, 20:30
- SHARE

Να ξυπνάς την Κυριακή και να πρέπει να βάλεις τρία πλυντήρια δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό, αλλά τι θα λέγατε αν βγάζατε χρήματα κάνοντάς το;
Startups τεχνητής νοημοσύνης πληρώνουν ανθρώπους να βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους κάνοντας δουλειές του σπιτιού, όπως δίπλωμα ρούχων ή παρασκευή καφέ, για να εκπαιδεύσουν ρομπότ.
Η ρομποτική είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς στην AI, με επενδύσεις που φτάνουν τα 12,1 δισ. δολάρια φέτος. Ωστόσο, η εκπαίδευση ρομπότ απαιτεί διαφορετικά και πιο δύσκολα δεδομένα από αυτά που χρησιμοποιούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως του OpenAI, αφού χρειάζονται δεδομένα πραγματικού κόσμου.
Startups όπως η Encord και η Micro1 πληρώνουν από 25 έως και 150 δολάρια την ώρα για βίντεο που δείχνουν ανθρώπους να εκτελούν καθημερινές ή τεχνικές εργασίες. Η Scale AI έχει δημιουργήσει ένα εργαστήριο που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 ώρες εκπαιδευτικού υλικού, με πελάτες όπως η Physical Intelligence (υποστηριζόμενη από Jeff Bezos) και η Boston Dynamics.
Η Scale AI έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 ώρες εκπαιδευτικού υλικού με πελάτες όπως η Physical Intelligence και η Boston Dynamics.
Ωστόσο, η έλλειψη μεγάλων, κατάλληλων συνόλων δεδομένων παραμένει πρόβλημα, καθώς τα υπάρχοντα είναι μόνο γύρω στις 5.000 ώρες, πολύ λίγα για τις ανάγκες της ρομποτικής.
Η ζήτηση προέρχεται από εταιρείες όπως η Physical Intelligence, μια startup ανθρωποειδών ρομπότ υποστηριζόμενη από τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος σύμφωνα με το Information βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση με αποτίμηση 5 δισ. δολαρίων, καθώς και η Boston Dynamics, γνωστή για τα ρομπότ-σκύλους της. Η Encord επιβεβαιώνει πως και οι δύο είναι πελάτες της, ενώ η Scale AI συνεργάζεται επίσης με την Physical Intelligence.
Παρά την πρόοδο, η εξεύρεση κατάλληλων δεδομένων εκπαίδευσης για ρομπότ παραμένει πρόκληση. Μια startup έφτασε στο σημείο να βάλει αγγελία στο Craigslist, προσφέροντας 10 έως 20 δολάρια την ώρα σε ανθρώπους που κατέγραφαν με iPhone τον εαυτό τους να κάνουν δουλειές, όπως το μαγείρεμα.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος καθώς βρίσκεται ακόμα σε «stealth mode», επισημαίνει ότι το να βρεθούν καλά δεδομένα εκπαίδευσης παραμένει μεγάλο εμπόδιο.
«Δεν υπάρχουν μεγάλα σύνολα δεδομένων για αγορά», λέει. «Τα μεγαλύτερα συγκεντρώνουν περίπου 5.000 ώρες, που είναι καθόλου αρκετές».