Σάλος στο Κίεβο – Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Ενέργειας και Δικαιοσύνης μετά το σκάνδαλο των 100 εκατ. δολαρίων

Σάλος στο Κίεβο – Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Ενέργειας και Δικαιοσύνης μετά το σκάνδαλο των 100 εκατ. δολαρίων
DONETSK REG., UKRAINE - Feb. 14, 2024: War in Ukraine. A torn but proudly flying flag is seen along a road in the Donetsk region, a symbol of an invincible free Ukraine. Photo: Shutterstock
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποπομπή των υπουργών Ενέργειας και Δικαιοσύνης, έπειτα από έρευνα για σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων που συνδέεται με την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.
  • Το σκάνδαλο διαφθοράς 100 εκατ. δολαρίων που σχετίζεται με τις συμβάσεις της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας προκάλεσε κύμα παραιτήσεων και έντονη πολιτική αναταραχή.

  • Οι υπουργοί Σβιτλάνα Χριντσούκ (Ενέργειας) και Γκέρμαν Γκαλουσένκο (Δικαιοσύνης) παραιτήθηκαν υπό την πίεση του προέδρου Ζελένσκι, αρνούμενοι κάθε εμπλοκή.

  • Οι αρχές κατά της διαφθοράς ερευνούν εμπλοκή και άλλων κρατικών υπηρεσιών, με βασικό ύποπτο τον Τιμούρ Μίντιτς, πρώην συνεργάτη του Ζελένσκι, εντείνοντας τις πολιτικές πιέσεις στο Κίεβο.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα υπέρ της αποπομπής των υπουργών Ενέργειας και Δικαιοσύνης, έπειτα από μια μεγάλη έρευνα για διαφθορά στον ενεργειακό τομέα που πυροδότησε τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη χώρα σε καιρό πολέμου.

Η έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με τον έλεγχο των συμβάσεων της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, έχει προκαλέσει δημόσια οργή κατά της ουκρανικής ηγεσίας, καθώς αγωνίζεται να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκέρμαν Γκαλουσένκο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Ενέργειας από το 2021 έως το 2025, και η νυν υπουργός Ενέργειας Σβιτλάνα Χριντσούκ, υπέβαλαν νωρίτερα την παραίτηση τους, υπό την πίεση του πρόεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και οι δύο υπουργοί αρνήθηκαν την όποια εμπλοκή τους στο σκάνδαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την λήψη αυστηρότερων μέτρων μετά την είδηση της έρευνας που συγκλόνισε την πολιτική τάξη του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής αναδιάρθρωσης της κυβέρνησης και της απόλυσης του ισχυρού αρχηγού του επιτελείου του Ζελένσκι. Οι αρχές κατά της διαφθοράς δήλωσαν ότι η έρευνά τους, της οποίας ο κύριος ύποπτος είναι ο Τιμούρ Μίντιτς, πρώην επιχειρηματικός εταίρος του Ζελένσκι, αφορά και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: