CEO Initiative Forum 2025: Ηγεσία με όραμα – H δύναμη της επανεφεύρεσης

H δημιουργία νοήματος μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας και η τόλμη που απαιτεί η στρατηγική του αύριο.

Την ανάγκη για συνεχή επανεφεύρεση του ηγέτη σε ένα περιβάλλον όπου τεχνολογία και αγορές συγκλίνουν, συζήτησαν στο CEO Initiative Forum 2025 ο Δημήτρης Ανδριόπουλος (CEO, DIMAND S.A.) και ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος (Πρόεδρος & CEO, INSPIRING EARTH GROUP), σε συζήτηση με την Αναστασία Παρετζόγλου, Executive Chair, Fortune Greece.

Οι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες κάνουν μαραθώνιο για να διαχειριστούν τις προκλήσεις, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Αναστασίας Παρετζόγλου.

Αναφερόμενος στη διαχείριση του ρίσκου, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος σημείωσε ότι η πιο σημαντική αρετή που πρέπει να έχει μια επιχείρηση είναι η προσαρμοστικότητα και τα στελέχη πρέπει να εκπαιδεύονται προς αυτή την κατεύθυνση. Η δεύτερη αξία, κατά τη γνώμη του, είναι η αποδοχή της νέας ταχύτητας και του ότι πλέον θα αντιμετωπίζουμε συνέχεια άγνωστα φαινόμενα. Μια τρίτη αξία είναι η δεξιότητα να συνεισφέρεις στην συνεργασία και συστράτευση για έναν κοινό σκοπό δημόσιας διοίκησης, κοινωνίας, επενδυτών κ.ο.κ.. Μίλησε έτσι για την αστική ανάπλαση, ως έναν τομέα που δίνει έμφαση η Dimand και βασίζεται στη βαθιά γνώση της ιστορίας ενός τόπου. «Το δικό μας innovation είναι αντί να φτιάχνουμε κτίρια να αλλάζουμε περιοχές», ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος.

Μιλώντας για τους νέους σημείωσε ότι επειδή ελάχιστοι άνθρωποι 18-30 ετών στη χώρα γνωρίζουν τι τους αρέσει ή τι θέλουν να κάνουν, πρέπει η Παιδεία και το ελληνικό σύστημα να τους δίνει τα εφόδια ώστε οι να ενθαρρύνονται να προσπαθούν, να μαθαίνουν και να συνεχίζουν μετά από μια αποτυχία.

Μιλώντας για τις προκλήσεις και τους κινδύνους για τους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Γίναμε πρώτα managers και μετά κάναμε τις δικές μας επιχειρήσεις». Εξηγώντας τους διαφορετικούς κινδύνους σημείωσε: «Όταν είσαι manager ρισκάρεις τον μισθό σου αλλά ως επιχειρηματίας ρισκάρεις την περιουσία σου». Αναφερόμενος στις επενδύσεις με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές σημείωσε ως προϋποθέσεις για δυνητικό επιχειρηματία τη δικτύωση καθώς και να είναι καλός στη δουλειά του και γρήγορος.

Σχετικά με τη νέα γενιά επιχειρηματιών, σημείωσε ότι πολλοί νέοι σε όλο τον κόσμο μοχθούν για να σπουδάσουν, οπότε χρειάζεται να εμπιστευτούμε τα ταλέντα.