Καλύτερη χρονιά από το 1979 για τον χρυσό – Ισχυρή ζήτηση από κεντρικές τράπεζες

Καλύτερη χρονιά από το 1979 για τον χρυσό – Ισχυρή ζήτηση από κεντρικές τράπεζες
Gold bars with US dollar and Euro banknote money, finance trading investment business currency. Photo: Shutterstock

Ο χρυσός συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καταγράφοντας τέταρτο συνεχόμενο μηνιαίο κέρδος, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed και στρέφονται σε ασφαλή assets εν μέσω αβεβαιότητας.

Ο χρυσός ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα και βρίσκεται σε τροχιά για τέταρτο συνεχόμενο μηνιαίο κέρδος, καθώς οι αγορές ενσωματώνουν το σενάριο νέας μείωσης επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η τιμή κινούνταν γύρω στα 4.190 δολάρια ανά ουγγιά την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 5% μέσα σε λίγες ημέρες.

Δηλώσεις αξιωματούχων της Federal Reserve, σε συνδυασμό με καθυστερημένα οικονομικά στοιχεία λόγω του παρατεταμένου shutdown, ενίσχυσαν την εκτίμηση για χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Οι αγορές swaps αποτιμούν πιθανότητα άνω του 80% για μείωση 25 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο — περιβάλλον που παραδοσιακά ευνοεί τον χρυσό, ο οποίος δεν έχει απόδοση τόκου.

Καλύτερη χρονιά από το 1979 — Ενίσχυση από κεντρικές τράπεζες και ETFs

Το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί σχεδόν κάθε μήνα το 2025 και οδεύει προς την καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 1979. Η ισχυρή ζήτηση από κεντρικές τράπεζες και οι σημαντικές εισροές σε ETFs μη κρατικών θεσμικών επενδυτών συνέβαλαν στο νέο ιστορικό υψηλό πάνω από 4.380 δολάρια τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν φέτος κρατικά ομόλογα και νομίσματα, επιλέγοντας εναλλακτικά assets όπως ο χρυσός, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τη νομισματική πολιτική και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Παρά την ισχυρή άνοδο, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες οι εισροές σε ETFs χρυσού παρέμειναν σταθερές, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ασήμι κοντά σε νέο ρεκόρ — Αντοχή σε πλατίνα και παλλάδιο

Το ασήμι σημείωσε άνοδο έως 1%, πλησιάζοντας ξανά το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου μήνα. Η αγορά στηρίζεται από περιορισμένη προσφορά, αυξημένες εισροές σε ETFs και τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων.

Ανάλογη εικόνα και στην πλατίνα, η οποία κινήθηκε ανοδικά μετά το άλμα 1,6% της Πέμπτης, ενισχυμένη από νέα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Κίνα. Ανοδικό παρέμεινε και το παλλάδιο, ενώ ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot κινήθηκε χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: