Έπιπλα και κουζίνες εκτός… δασμών προς το παρόν – Γιατί άλλαξε γνώμη ο Τραμπ την τελευταία στιγμή
- 02/01/2026, 17:03
- SHARE
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανέβαλε για έναν χρόνο την προγραμματισμένη αύξηση των δασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εισαγόμενων επίπλων, λίγες μόλις ώρες πριν τεθούν σε ισχύ, τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η επιβολή δασμών 30% σε έπιπλα με σταθερά καλύμματα και 50% σε ντουλάπια κουζίνας μετατίθεται για τον Ιανουάριο του 2027.
«Λόγω των παραγωγικών συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων σχετικά με τις εισαγωγές προϊόντων ξύλου, ο πρόεδρος αναβάλλει την αύξηση των δασμών ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για περαιτέρω συνομιλίες με άλλες χώρες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ. Τον Οκτώβριο είχε επιβληθεί δασμός 10% στις εισαγωγές ξυλείας και 25% σε έπιπλα και ντουλάπια κουζίνας, με τον πρόεδρο να υποστηρίζει ότι στόχος ήταν η ενίσχυση και προστασία της αμερικανικής παραγωγικής βάσης.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επαρκή εγχώρια κατασκευαστική δυνατότητα για να καλύψουν τη ζήτηση. Η αμερικανική αγορά επίπλων εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές, κυρίως από την Κίνα, το Μεξικό και το Βιετνάμ.
Η αναβολή των δασμών αποτρέπει, προς το παρόν, νέες ανατιμήσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των εμπορικών ισορροπιών στον κλάδο ξύλου και επίπλων.