Τι περιλαμβάνει το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης

Τι περιλαμβάνει το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης

Στο Eurogroup η μπάλα για παράταση ή ρήξη...Η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα το αίτημα παράτασης.

Την Πέμπτη αναμένεται να φθάσει στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, ώστε να συζητηθεί σε έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Πρόκειται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την επόμενη κίνηση που περιμένουν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις -σε έντονο ύφος- υποδείξεις των εταίρων ότι συζητούν μόνο παράταση και ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η Αθήνα θα επιμείνει ζητώντας μόνο την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Το κείμενο, που άρχισε να γράφεται χθες βράδυ, σε συνεννόηση του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη με τον Πρωθυπουργό, θα αναγνωρίζει όλες τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και μόνο, ενώ θα προτείνονται δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, στη βάση, όμως ενός ενδιάμεσου προγράμματος, με “ελληνική” συνταγή.

Η παράταση θα έχει διάρκεια έξι μηνών, έως τον Αύγουστο και θα ενσωματώνει αρκετά στοιχεία της πρότασης Μοσχοβισί, η οποία δεν εμφανίστηκε ποτέ στο τραπέζι του Eurogroup μετά από την απόρριψή της από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα θα δεσμεύεται ακόμη σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου να παγώσει όλα τα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό και να μην προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι εταίροι θα συνεχίσουν τη χρηματοδότηση.

Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς, προκειμένου το κείμενο να μην απορριφθεί από τον επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος έχει προειδοποιήσει, πως η όποια ελληνική πρόταση θα αξιολογηθεί πριν συγκληθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση των 19 υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Έντονο, όμως είναι το παρασκήνιο γύρω από την επίμαχη πρόταση Μοσχοβισί, την οποία είχε δεχθεί να υπογράψει ο ´Ελληνας υπουργός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συνάντηση των κ.κ. Βαρουφάκη-Μοσχοβισί πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών εμφάνισε το έγγραφο, το οποίο ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αποδέχεται αμέσως. Όμως μετά, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφάνισε δικό του κείμενο, λέγοντας πως “αυτό είναι και δεν υπάρχει άλλο κείμενο”.

Η στάση του κ. Ντάισελμπλουμ φαίνεται πως ήταν η ίδια και στο Eurogroup της περασμένης Τετάρτης, αφού, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, εμφάνισε τρεις φορές σχέδια ανακοίνωσης, τα οποία στη συνέχεια φέρεται να απέσυρε μετά από γερμανικό βέτο.

Διαβάστε επίσης: 

Βαρουφάκης: Ζητάμε παράταση της χρηματοδότησης για μερικούς μήνες

Γερμανικό «Βέτο»: Δεν είναι αποδεκτή η παράταση χωρίς την εφαρμογή του Μνημονίου