Γιατί ο Πούτιν παρέμεινε σιωπηλός για τη Βενεζουέλα;
- 15/01/2026, 01:00
- SHARE
Όπως επισημαίνει η Nina L. Khrushcheva, Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο The New School, οι Ρώσοι μπλόγκερ και ανταποκριτές πολέμου –η ομάδα που στηρίζει περισσότερο τη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία– εκφράζουν οργή για τη σιωπή του Πούτιν απέναντι στις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στη σύμμαχο της Ρωσίας, απάγοντας τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και καταλαμβάνοντας ένα δεξαμενόπλοιο που έφερε τη ρωσική σημαία. Οι Ρώσοι πατριώτες ζητούν από τη Ρωσία να απαντήσει δυναμικά, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα ή πυρηνικούς πυραύλους, ενώ ο Πούτιν παραμένει σιωπηλός.
Η Khrushcheva σημειώνει ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την «οπλισμένη επίθεση» των ΗΠΑ ως «απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους». Ο Πούτιν, όμως, σπάνια αντιδρά άμεσα σε μεγάλα γεγονότα, προτιμώντας να παρατηρεί και να προσαρμόζει την απάντησή του ανάλογα. Αυτή η στρατηγική μπορεί να θεωρηθεί επιδέξια, αλλά στην περίπτωση της Βενεζουέλας μπορεί να υποδηλώνει αδυναμία ή τουλάχιστον αβεβαιότητα.
Πριν από την κρίση στη Βενεζουέλα, ο Πούτιν φαινόταν σίγουρος για τη θέση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της Ρωσίας στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και η πίεση που ασκούσε ο Τραμπ στον Ζελένσκι για αποχώρηση ουκρανικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη δημιουργούσαν την εντύπωση ότι η Ουκρανία σύντομα θα δεχόταν τους όρους ειρήνης.
Ωστόσο, οι πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ, όπως η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου και οι αυστηρές απειλές για νέες κυρώσεις, αμφισβητούν αυτή την εκτίμηση. Αν και η κατάσχεση μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια ταπείνωσης του Πούτιν, η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το πλοίο ήταν βενεζουελάνικο που ύψωσε ρωσική σημαία για να αποφύγει τη σύλληψη και ότι οι δύο Ρώσοι ναυτικοί απελευθερώθηκαν.
Η καθηγήτρια Khrushcheva εξηγεί ότι η σιωπή του Πούτιν αντανακλά την επιθυμία του να μην δείξει αδυναμία ούτε να αυξήσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, αλλά η υπομονή του έχει όρια. Η κατάσταση δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν τα όριά του.
Δυτικοί παρατηρητές, σύμφωνα με την Khrushcheva, θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία – όχι μόνο μέσω κυρώσεων, αλλά και με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και τη στόχευση του «σκιάς στόλου» της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι έχει μάλιστα ενθαρρύνει τον Τραμπ να επαναλάβει τη στρατηγική που χρησιμοποίησε στη Βενεζουέλα, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στην Τσετσενία.
Η καθηγήτρια υπογραμμίζει ότι η Ρωσία διαθέτει περιορισμένα μέσα αντίδρασης. Το μοναδικό πραγματικό «όπλο» της είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά ακόμα και οι πυρηνικές απειλές ενδέχεται να μην γίνουν σοβαρά δεκτές. Αν η Ρωσία αναγκαστεί να καταφύγει σε πυρηνική δράση, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα ανταποκριθούν ανάλογα, ενώ ο κίνδυνος ενός καταστροφικού σεναρίου στην Ουκρανία παραμένει υψηλός.
Τέλος, η Khrushcheva προειδοποιεί ότι ο Ζελένσκι πρέπει να προσέχει: αν και ο Πούτιν δεν θέλει άμεση αντιπαράθεση με τον Τραμπ, η σύλληψη του Μαδούρο και η πρόσφατη επίθεση στο σπίτι του Πούτιν μπορεί να τον οδηγήσουν να δείξει ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να απαντήσει στους εχθρούς της – ενώ οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας θα συνεχιστούν, όπως και η σιωπή του Πούτιν για τη Βενεζουέλα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Apple: Επενδύει σε πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα με ηλιακό πάρκο στην Κοζάνη
- Τέλος οι συνταγές; Τα γυαλιά που ρυθμίζουν μόνα τους την όραση έρχονται από τη Φινλανδία
- Πρώην CEO της Google: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει επικίνδυνη – Αλλά παραμένει «υποτιμημένη»
Πηγή: Project Syndicate