Γαλλία: Ο Λεκορνί επιβιώνει των προτάσεων μομφής για τον προϋπολογισμό του 2026
- 23/01/2026, 13:23
- SHARE
-
Αριθμοί που έκριναν το αποτέλεσμα: Την πρόταση μομφής της Ανυπότακτη Γαλλία με τη στήριξη Πρασίνων και Κομμουνιστών ψήφισαν 269 βουλευτές, λιγότεροι από τις 288 που απαιτούνταν, ενώ η αντίστοιχη του Εθνικός Συναγερμός συγκέντρωσε 142 ψήφους.
-
Νέα σύγκρουση προ των πυλών: Ο Λεκορνί αναμένεται να επικαλεστεί εκ νέου το άρθρο 49.3 για το σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού, εξέλιξη που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες προτάσεις δυσπιστίας.
-
Πολιτική αποσταθεροποίηση: Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παρακάμπτει το κοινοβούλιο μετά από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος, σε μια περίοδο που η Γαλλία βιώνει σπάνια θεσμική αναταραχή από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας.
Η γαλλική κυβέρνηση “επιβίωσε” την Παρασκευή στις δύο ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο επί των προτάσεων μομφής που προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί να περάσει το τμήμα των εσόδων του προϋπολογισμού του 2026 χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.
Συνολικά 269 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η Ανυπότακτη Γαλλία μαζί με τους Πράσινους και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Χρειάζονταν 288 ψήφους για να ρίξουν την κυβέρνηση.
Την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός υπερψήφισαν 142 βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη συνέχεια επικαλεστεί και πάλι το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει το τμήμα των δαπανών του προϋπολογισμού – μια κίνηση που σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσει περαιτέρω προτάσεις δυσπιστίας.
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναγκάζεται να παρακάμψει το κοινοβούλιο, έπειτα από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων επί του νομοσχεδίου για μείωση του ελλείμματος. Στην προσπάθειά του να περάσει τον προϋπολογισμό, ο Μακρόν έχασε δύο κυβερνήσεις και είδε τη Γαλλία να βυθίζεται σε μια σπάνια αναταραχή από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.
Ο Λεκορνί υποστήριξε ότι δεν ανέλαβε “την ευθύνη της κυβέρνησης για να παρακάμψω τους θεσμούς της Πέμπτης Δημοκρατίας, αντίθετα το έκανα για να τους προστατεύσω” τονίζοντας ότι “η προσφυγή στο άρθρο 49.3 δεν θα μπορεί πλέον να είναι ‘αντανακλαστικό‘”, αλλά “η τελική απάντηση στην αδυναμία επίτευξης συμφωνίας αφού έχουν δοκιμαστεί όλα τα μέσα με καλή πίστη”.
Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης που υποστήριξαν τον Λεκορνί θα “πληρώσουν το τίμημα” στις μελλοντικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών εκλογών τον Μάρτιο και των προεδρικών εκλογών το 2027.
“Μην νομίζετε ότι κανείς δεν σας παρακολουθεί. Ο γαλλικός λαός σας βλέπει και θα σας κάνει να πληρώσετε για αυτό στις κάλπες […] Όχι μόνο για την (δημοσιονομική) αιμορραγία που τους επιβάλλετε, αλλά και για την ταπεινωτική διαδικασία που χρησιμοποιείτε”.