Ζελένσκι σε Πούτιν: «Ελάτε στο Κίεβο αν τολμάτε» – «Αδύνατη» συνάντηση στη Μόσχα
- 30/01/2026, 12:16
- SHARE
Τη δική του απάντηση στις αναφορές περί πρόσκλησης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση στη Μόσχα είναι «αδύνατη».
Όπως δήλωσε, είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε «οποιαδήποτε μορφή» συνόδου κορυφής των ηγετών, όχι όμως στη ρωσική πρωτεύουσα, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ισοδύναμο με το να ζητούσε από τον Πούτιν να συναντηθούν στο Κίεβο.
«Είναι απολύτως αδύνατο για μένα να συναντηθώ με τον Πούτιν στη Μόσχα. Αυτό θα ήταν το ίδιο όπως να συναντηθώ μαζί του στο Κίεβο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
«Μπορώ εξίσου καλά να τον καλέσω στο Κίεβο – ας έρθει. Τον προσκαλώ δημόσια, αν τολμά, φυσικά».
Παράλληλα, ο Ζελένσκι απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνάντησης στη Λευκορωσία, χώρα που διατηρεί στενή πολιτική και στρατιωτική σχέση με το Κρεμλίνο.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ουκρανός πρόεδρος αμφισβήτησε ότι υπάρχει επίσημη συμφωνία εκεχειρίας με τη Ρωσία σχετικά με την αποφυγή πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές, τονίζοντας πως πρόκειται περισσότερο για μια «ευκαιρία» και όχι για δεσμευτική συμφωνία.
Όπως διευκρίνισε, η σχετική πρωτοβουλία προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσωπικά από τον Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να έχει προηγηθεί άμεσος διάλογος ή συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
«Δεν υπάρχουν μυστικά εδώ. Δεν υπήρξε άμεσος διάλογος ούτε άμεσες συμφωνίες μεταξύ μας και της Ρωσίας», δήλωσε.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι εφόσον η Ρωσία δεν επιτεθεί σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις – είτε πρόκειται για μονάδες παραγωγής είτε για άλλα κρίσιμα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία – η Ουκρανία δεν θα πλήξει αντίστοιχους στόχους.