Commerzbank: Πάνω από 3,2 δισ. ευρώ τα κέρδη – Διπλασιάστηκε η μετοχή

Commerzbank: Πάνω από 3,2 δισ. ευρώ τα κέρδη – Διπλασιάστηκε η μετοχή
Commerzbank Frankfurt Hauptwache Germany, February 14, 2017 in the morning, Photo: Shutterstock

Καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα ανακοίνωσε η Commerzbank για το τέταρτο τρίμηνο του 2025, ενισχύοντας την άμυνά της απέναντι στην UniCredit, ενώ η διοίκηση αναβαθμίζει τους στόχους κερδοφορίας και διατηρεί επιθετική πολιτική επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους.

Η γερμανική Commerzbank κατέγραψε κέρδη δ’ τριμήνου υψηλότερα των προβλέψεων και αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το 2026, σε μια περίοδο που η διευθύνουσα σύμβουλος Bettina Orlopp συνεχίζει να θωρακίζει την τράπεζα απέναντι σε πιθανή εξαγορά.

Για το σύνολο του έτους, τα κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν τις προηγούμενες προβλέψεις των 3,2 δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να τοποθετούν τον πήχη κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται πλέον στα 8,5 δισ. ευρώ, έναντι 8,4 δισ. προηγουμένως.

«Είχαμε έναν πολύ δυνατό Ιανουάριο», δήλωσε η Orlopp στο Bloomberg, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της τράπεζας.

Άμυνα απέναντι στη UniCredit

Η Orlopp, που συμπλήρωσε πάνω από έναν χρόνο στη θέση, έχει έως τώρα αποκρούσει ανεπιθύμητη προσέγγιση από την ιταλική UniCredit, ενισχύοντας την αποτίμηση της Commerzbank και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος.

Η μετοχή της Commerzbank έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Οκτώβριο του 2024, όταν η UniCredit ανακοίνωσε την απόκτηση σημαντικού ποσοστού στη γερμανική τράπεζα. Η αυξημένη αποτίμηση και η αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης σε ενδεχόμενη εξαγορά —η οποία διατηρεί ποσοστό άνω του 12%— οδήγησαν την ιταλική πλευρά σε καθυστέρηση απόφασης για πιθανή προσφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η UniCredit κατέχει σήμερα περίπου 29% της Commerzbank, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μέτοχο. Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, έχει δηλώσει ότι εναπόκειται στους μετόχους της Commerzbank να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Η ίδια η Orlopp σημείωσε ότι υπάρχουν τακτικές επαφές με τη UniCredit, ωστόσο για να ανοίξει επίσημη συζήτηση συγχώνευσης θα πρέπει πρώτα να κατατεθεί σαφής πρόταση.

Στρατηγική διανομών και νέοι μοχλοί ανάπτυξης

Η διοίκηση έχει δεσμευθεί για διανομή σχεδόν του συνόλου των κερδών στους μετόχους, ενισχύοντας τη στήριξη της αγοράς. Παράλληλα, καθώς το όφελος από τα υψηλά επιτόκια σταδιακά περιορίζεται, η Orlopp στηρίζει την επόμενη φάση ανάπτυξης και στο γερμανικό σχέδιο αύξησης δαπανών για άμυνα και υποδομές.

Στο μεταξύ, η UniCredit ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σχέδιο επιστροφής 50 δισ. ευρώ στους επενδυτές έως το 2030, κλιμακώνοντας τον ανταγωνισμό σε επίπεδο κεφαλαιακής πολιτικής.

Η εξέλιξη της «μάχης» μεταξύ των δύο τραπεζών θα εξαρτηθεί τόσο από τις αποτιμήσεις όσο και από τη στάση των βασικών μετόχων, σε μια περίοδο που ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος επανακαθορίζει τις ισορροπίες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: