BoE: Η μείωση προσωπικού φέρνει σημάδια βελτίωσης της παραγωγικότητας
- 25/02/2026, 11:45
- SHARE
Η Τράπεζα της Αγγλίας βλέπει τις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης της παραγωγικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αποδεσμεύουν εργαζόμενους που είχαν διατηρήσει μετά την πανδημία, φοβούμενες τότε ελλείψεις προσωπικού.
Ο διοικητής της Τράπεζας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται «πιθανώς μπροστά από αρκετές άλλες», αν και δεν επιτυγχάνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αποδέσμευση προσωπικού και αύξηση παραγωγικότητας
Σύμφωνα με τον Μπέιλι, η μεταπανδημική «συσσώρευση» εργατικού δυναμικού αρχίζει να αντιστρέφεται. Πολλές επιχειρήσεις, μετά το τέλος των κρατικών προγραμμάτων στήριξης, είχαν επιλέξει να κρατήσουν προσωπικό παρά τη μειωμένη ζήτηση, φοβούμενες ότι δεν θα μπορέσουν να προσλάβουν αργότερα σε μια ιδιαίτερα «σφιχτή» αγορά εργασίας.
Η σταδιακή αποδέσμευση αυτού του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού μπορεί να οδηγεί σε άνοδο της ανεργίας, ταυτόχρονα όμως αυξάνει την παραγωγή ανά ώρα εργασίας — έναν βασικό δείκτη παραγωγικότητας.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποια σημάδια βελτίωσης της παραγωγικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι χρόνιες αδυναμίες της βρετανικής οικονομίας
Η Βρετανία έχει καταγράψει μία από τις πιο έντονες επιβραδύνσεις στην αύξηση της παραγωγικότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, γεγονός που περιόρισε την άνοδο των μισθών και τροφοδότησε πολιτικές πιέσεις, επηρεάζοντας και τη σημερινή κυβέρνηση των Εργατικών.
Παρότι τα επίσημα στοιχεία απασχόλησης παραμένουν συγκρατημένα, εναλλακτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγικότητα μπορεί να έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο χρόνο. Πολλοί οικονομολόγοι, πάντως, εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των βασικών δεδομένων της αγοράς εργασίας.
Ο Μπέιλι αναφέρθηκε επίσης σε παράγοντες που θα μπορούσαν να στηρίξουν περαιτέρω την παραγωγικότητα, όπως:
-
η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων
-
το κλείσιμο μη αποδοτικών επιχειρήσεων
-
η σταδιακή αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης
Επιτόκια, πληθωρισμός και διεθνείς εξελίξεις
Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης μέσα στο έτος, πιθανότατα εντός του 2026, τονίζοντας ωστόσο ότι θα ήταν πρόωρη μια μείωση επιτοκίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον, σημείωσε ότι οι αγορές εμφανίζονται πλέον λιγότερο ευαίσθητες στις εξαγγελίες δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς περιμένουν τις τελικές αποφάσεις πριν αντιδράσουν. Οι πρόσφατες μεταβολές στους δασμούς, εκτίμησε, θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία.
Ο Μπέιλι έκανε λόγο για χαμηλότερο πληθωρισμό στα αγαθά, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι πιέσεις στις υπηρεσίες παραμένουν ισχυρότερες από το αναμενόμενο. Τέλος, αναγνώρισε ότι η ανεργία των νέων εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, διευκρινίζοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να στοχεύσει ειδικά τέτοιου είδους διαρθρωτικά προβλήματα.