Από την Ουκρανία στο Ιράν: Το επόμενο μεγάλο τεστ για το παγκόσμιο LNG

Από την Ουκρανία στο Ιράν: Το επόμενο μεγάλο τεστ για το παγκόσμιο LNG
refinery chemical petrochemical plant with LNG tank terminal for petroleum energy fuel industry crane construction harbour in industrial area for power energy chemical and transportation business Photo: Shutterstock
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή απειλεί το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
  • Περίπου 20% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ.
  • Το εμπόριο μέσω της πλωτής οδού έχει σχεδόν παγώσει, σύμφωνα με το Bloomberg.
  • Η Ασία είναι η πιο εκτεθειμένη, με ισχυρή εξάρτηση από το LNG του Κατάρ.
  • Κίνδυνος για νέα άνοδο τιμών σε Ασία και Ευρώπη.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή απειλεί να προκαλέσει τη σοβαρότερη αναστάτωση στις αγορές φυσικού αερίου από το 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδιαμόρφωσε βίαια τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Τα Στενά του Ορμούζ στο «κόκκινο»

Γειτονικές χώρες του Ιράν, όπως το Κατάρ, συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους προμηθευτές LNG παγκοσμίως. Περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ, καθιστώντας την περιοχή κρίσιμο κόμβο εφοδιασμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το εμπόριο LNG μέσω της στενής πλωτής οδού έχει σχεδόν σταματήσει, βάσει στοιχείων παρακολούθησης πλοίων, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν τη διέλευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ασία στο επίκεντρο του κινδύνου

Οι Ασιάτες αγοραστές, που προμηθεύονται περίπου το ένα τέταρτο του LNG τους από το Κατάρ, αναζητούν εναλλακτικά φορτία. Το Κατάρ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, με την Ασία να απορροφά πάνω από τα τέσσερα πέμπτα των εξαγωγών του.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής, λαμβάνοντας σχεδόν το ένα τρίτο των εισαγωγών της από το Κατάρ, ενώ δεύτερη έρχεται η Ινδία.

«Οποιαδήποτε ναυτική δραστηριότητα στα Στενά του Ορμούζ θα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, όπως και οποιεσδήποτε εξελίξεις με την παραγωγή LNG του Κατάρ», δήλωσε στο Bloomberg ο Tom Marzec-Manser της Wood Mackenzie.

Παράλληλοι με το 2022

Η εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε πρωτοφανή αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου, εκτοξεύοντας τις τιμές σε ιστορικά υψηλά, ιδίως στην Ευρώπη.

Σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ασία κινδυνεύει να βιώσει παρόμοιες επιπτώσεις, εάν παραταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή και συνεχιστούν τα προβλήματα στη ναυτιλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρώπη: Λιγότερο εκτεθειμένη, αλλά ευάλωτη

Η Ευρώπη εμφανίζεται λιγότερο εκτεθειμένη σε σχέση με την Ασία, ωστόσο εισέρχεται στην κρίση με χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης.

«Δεν υπάρχει αντικατάσταση», σημείωσε σε ανάρτησή της στο LinkedIn η Anne-Sophie Corbeau από το Center on Global Energy Policy. «Το ερώτημα είναι αν οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερο στην Ασία ή στην Ευρώπη και πόσο LNG θα εκτραπεί προς την ασιατική αγορά».

Υπό πίεση η παραγωγή

Το Κατάρ εξήγαγε 82,2 εκατ. τόνους LNG το 2025, ωστόσο μία μονάδα στο συγκρότημα Ras Laffan βρίσκεται ήδη σε προγραμματισμένη συντήρηση, περιορίζοντας τις ροές.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι αν η σύγκρουση συνεχιστεί και οι εξαγωγές παραμείνουν διαταραγμένες, θα αυξηθεί ο κίνδυνος αναγκαστικών μειώσεων παραγωγής, καθώς οι εγκαταστάσεις LNG απαιτούν σταθερή ροή εξαγωγών για να λειτουργούν ομαλά.

Eκρηξη 25% στο φυσικό αέριο

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν μετά τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που ενίσχυσαν τους φόβους για σοβαρή διαταραχή στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

Τα συμβόλαια αναφοράς αυξήθηκαν έως και 25% – η μεγαλύτερη άνοδος από τον Αύγουστο του 2023 – αφού η διέλευση δεξαμενόπλοιων από το Στενό του Ορμούζ σχεδόν σταμάτησε το Σαββατοκύριακο. Η στενή αυτή θαλάσσια οδός είναι κομβική για τη μεταφορά Ενέργειας, καθώς διακινεί περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG. Οι τιμές του πετρελαίου επίσης κατέγραψαν απότομη άνοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: