«ΕΝΦΙΑ 2026: Τέλος Μαρτίου η πρώτη δόση – Ποιοι θα έχουν μειώσεις και εκπτώσεις»
- 08/03/2026, 16:23
- SHARE
- Περίπου 7 εκατ. εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν εντός της εβδομάδας στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
- Η πρώτη δόση ή η εφάπαξ καταβολή πρέπει να γίνει έως τις 31 Μαρτίου, με εκπτώσεις για ασφαλισμένα ακίνητα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
- Μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα σε πάνω από 13.000 μικρούς οικισμούς – πλήρης κατάργηση για αυτές τις περιοχές από το 2027.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθεί εντός της εβδομάδας και αφορά περίπου 7 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να δουν το ποσό που πρέπει να πληρώσουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από όσους απέκτησαν ακίνητο το 2025, είτε μέσω αγοράς είτε μέσω γονικής παροχής.
Όσοι δεν είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα δουν αλλαγές – θα πληρώσουν δηλαδή το ίδιο ποσό με πέρσι, εκτός αν είχαν ασφαλίσει το ακίνητο τους.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις ή εφάπαξ:
- Σε δόσεις: 12 μηνιαίες, με πρώτη καταβολή έως 31 Μαρτίου.
- Εφάπαξ: Πληρωμή επίσης έως 31 Μαρτίου, χωρίς το κίνητρο της έκπτωσης.
Ποιοι θα έχουν εκπτώσεις:
- Ασφαλισμένα ακίνητα: 10% ή 20% έκπτωση, ανάλογα με την αξία, για ακίνητα που ήταν ασφαλισμένα τουλάχιστον τρεις μήνες πέρυσι.
- Χαμηλά εισοδήματα και ευάλωτες ομάδες: Έκπτωση 50% ή και 100% για τρίτεκνους, πολύτεκνους ή οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ.
- Κατοικίες σε μικρούς οικισμούς: Μείωση 50% για περιοχές με έως 1.500 κατοίκους (εκτός Αττικής) ή έως 1.700 κατοίκους σε Έβρο, Δυτική Μακεδονία και παραμεθόριες ζώνες. Από το 2027, η έκπτωση αυτή θα οδηγήσει σε πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για αυτές τις περιοχές.
Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί τη σημαντικότερη αλλαγή για ιδιοκτήτες ακινήτων σε μικρούς οικισμούς και στοχεύει στην οικονομική ελάφρυνση των κατοίκων αυτών των περιοχών, σε συνδυασμό με γενικότερες εκπτώσεις για ευάλωτες ομάδες και ασφαλισμένα ακίνητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Aνατροπή στην απαγόρευση της ΕΕ για κινητήρες εσωτερικής καύσης: Τι προβλέπεται
- H NIO αναγνωρίστηκε ως μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στην νέα μελέτη του CAM
- Θα αφήνατε ένα chatbot να οδηγήσει για εσάς; Η Tesla δίνει στον Grok τον έλεγχο της πλοήγησης