Τι συμβαίνει όταν ο εργοδότης σας είναι μικρότερος από εσάς;

Τι συμβαίνει όταν ο εργοδότης σας είναι μικρότερος από εσάς;

Πώς να συμπερφερθείτε σε έναν νεαρό CEO.

Οι Millennials έχουν εισβάλει για τα καλά στην αγορά εργασίας και οι τεχνικές τους ικανότητες πληρώνονται αδρά σήμερα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως οι νέοι μέχρι τα 35, δεν παραμένουν για πολύ καιρό στην ίδια εταιρεία, αλλά όταν συμβαίνει η ανέλιξη γίνεται γρήγορα. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά συναντάμε νέους CEOs, ειδικά σε ξένες ή πολυεθνικές εταιρείες. Δε θα μιλήσουμε βέβαια για τις startups, στις οποίες εκ των πραγμάτων οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι νεαροί σε ηλικία.

Η θεωρητικές και τεχνολογικές γνώσεις, όμως, μπορεί να είναι προνόμιο των νέων, αλλά η εμπειρία αποκτάται με τα χρόνια. Έτσι συχνά ο εργοδότης είναι νεότερος από τους υπαλλήλους.

Αρχικά, τα δεδομένα αυτά αποσυντονίζουν τις ισορροπίες που θέλουν το έμπειρο αφεντικό να εκπαιδεύει και να καθοδηγεί τους νέους εργαζόμενους. Ο ανθρώπινος εγωισμός δε μπορεί εύκολα να αποδεχτεί το γεγονός πως ένας νεώτερος άνθρωπος μπορεί να βρεθεί σε υψηλότερη θέση.

Ας δούμε πώς να διαχειριστείτε τις καταστάσεις όπου ο εργοδότης είναι μεγαλύτερος.

Πιστέψτε πως βρίσκεται σε αυτή τη θέση για το καλό σας

Πιστεύατε πως αξίζατε εσείς την προαγωγή κι όμως βρέθηκε κάποιος άλλος να σας «πάρει τη θέση». Κάποιος άλλος μικρότερος κιόλας. Ένα «γιατί» έχει «τρυπώσει» στο μυαλό σας. Πριν βιαστείτε να πιστέψετε πως ευνόησαν κάποιον άλλο, σκεφτείτε μήπως είναι θέμα δεξιοτήτων. Όχι πως δεν είστε αρκετά καλή, αλλά η θέση ήθελε άλλες δεξιότητες που δεν τις κατέχετε.

Σε εσάς εναπόκειται αν θα παραμείνετε στη θέση σας με τα νέα δεδομένα, αν αποφασίσετε να κάτσετε θα πρέπει να αποδεχτείτε τη νέα τάξη αυτή πραγμάτων, χωρίς να παραπονιέστε και χωρίς να υπονομεύετε των ανώτερων σας.

Τονίστε τις δεξιότητες σας

Όπως είπαμε νωρίτερα, οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι έχουν περισσότερη εμπειρία από τους ανώτερους τους. Τονίστε τα δυνατά σας στοιχεία, όχι συγκριτικά με του υπεύθυνου σας – απλά τονίστε στο κύκλο σας τι έχετε μάθει όλα αυτά τα χρόνια. Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία.

Συμπεριφερθείτε σαν μέντορας και όχι σαν γονιός

Όταν κάποιος είναι νεότερος από εμάς, υπάρχει μια έμφυτη τάση από πολλούς να συμπεριφέρονται σαν να είναι ο μεγαλύτερος αδελφός ή γονιός. Λάθος. Δε χρειάζεται να δείχνετε και να τονίζετε διαρκώς τη διαφορά ηλικίας και κατ’ επέκταση πως ξέρετε περισσότερα λόγω εμπειρίας.

Να συμπεριφέρεστε σύμφωνα με την ηλικία σας

Το γεγονός πως ο ανώτερος σας είναι μικρότερος, δε σημαίνει πως πρέπει να φέρεστε και εσείς σαν να είστε μικρότεροι απ’ την ηλικία σας. Ακούγεται αστείο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι φορούν φαρδιά ρούχα ή να αλλάζουν τρόπο ομιλίας για να «ταιριάξουν» μαζί τους.