Τα απόνερα ενός ανασχηματισμού και η επόμενη μέρα
- 03/04/2026, 17:33
- SHARE
Η πολιτική πιάτσα βρίθει σεναρίων που μιλούν για εκλογές – ωστόσο στην παρούσα φάση φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν σκέφτεται προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που έχουν εισηγηθεί ανοιχτά στον Πρωθυπουργό την προσφυγή στις κάλπες με βασικό επιχείρημα το ότι υπάρχουν για την κυβέρνηση ανοιχτές υποθέσεις στη δικαιοσύνη που την φθείρουν και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γενικευμένης κρίσης. Ωστόσο οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Πρωθυπουργός δεν υιοθετεί τις εισηγήσεις και παραμένει προσηλωμένος στο δικό του χρονοδιάγραμμα.
Καταρχάς κι όπως αναμενόταν, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα απαλλασσόμενος άμεσα από στελέχη που ελέγχονται για τις πράξεις τους. Δεν περίμενε παρά λίγη ώρα μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη βουλή. Τα υπουργεία που άλλαξαν πολιτική ηγεσία δεν είναι πρώτης γραμμής υπουργεία, άρα δεν αλλάζει το σχήμα ούτε οι συσχετισμοί μέσα στην κυβέρνηση.
Δεύτερον, η εξέλιξη της δικαστικής έρευνας θα δείξει ποιες υποθέσεις είναι πραγματικά σοβαρές και απαιτούν περαιτέρω δικαστική διερεύνηση και ποιες θα αποδειχθούν ήσσονος ποινικής σημασία. Μια προσφυγή στις κάλπες θα σήμαινε πως σύσσωμη η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για την οποία βεβαίως υπάρχει η παραδοχή της κακοδιαχείρισης και της αδυναμίας μεταρρύθμισης. Ωστόσο μια προσφυγή στις κάλπες τώρα, εν μέσω μιας μεγάλης αναταραχής και διεθνούς κρίσης θα ήταν μια πράξη επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική. Ο Μητσοτάκης δεν θέλει επ’ουδενί να πάει σε εκλογές «πιεζόμενος» από τις εξελίξεις. Ούτε έχει προχωρήσει μια σειρά αλλαγών με αποκορύφωμα αυτή της συνταγματικής αναθεώρησης για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Τρίτον, η δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων θα δώσει χρόνο, ώστε και ο ίδιος να απαλλαγεί από υποψηφιότητες που θα ήταν βαρίδια στο δρόμο προς την ανανέωση της δικής του θητείας. Θα προκαλέσει και μια συνολική ανανέωση των ψηφοδελτίων.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι παρά τη φθορά, παρά τις ρωγμές που έχουν δημιουργήσει στο κυβερνητικό σχήμα οι υποθέσεις των Τεμπών, των υποκλοπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ενώ σε συγκεκριμένους τομείς, όπως αυτό της οικονομίας, της άμυνας ή της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση διατηρεί πολύ θετικές αξιολογήσεις. Και επειδή η δεκαετία της κρίσης είναι πρόσφατη, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί σε σχήματα δοκιμασμένα, ή σε σχήματα συνεργασίας με αβέβαιη κατάληξη. Είναι δηλαδή η απουσία μιας καθαρής κυβερνητικής εναλλακτικής που επιτρέπει στην κυβέρνηση την παρούσα φάση να παίζει χωρίς αντίπαλο και να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων παρά τα λάθη και τη συσσώρευση ενός θυμού ή μιας απογοήτευσης από το εκλογικό σώμα.
Εάν δεν υπάρξει κάποιο τσουνάμι αποκαλύψεων ή αρνητικών κι απρόβλεπτων γεγονότων η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο βασικό της χρονοδιάγραμμα. Τώρα, εάν η ενεργειακή κρίση προκαλέσει ντόμινο παρενεργειών και τα πράγματα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο στην οικονομία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε. Αλλά αυτό το σενάριο το απεύχονται όλοι. Ακόμη και η αντιπολίτευση.