«Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς»: Η φιλοσοφία του Μαρκ Κιούμπαν για το χρήμα

«Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς»: Η φιλοσοφία του Μαρκ Κιούμπαν για το χρήμα
ATLANTA, GEORGIA, UNITED STATES - OCTOBER 31: Mark Cuban answers questions during a small business town hall as part of the Harris-Walz campaign on October 31, 2024 in Atlanta, Georgia, United States. Nathan Posner / Anadolu (Photo by Nathan Posner / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Ο Μαρκ Κιούμπαν υποστηρίζει ότι το πρώτο βήμα για να γίνεις πλούσιος δεν είναι οι επενδύσεις — αλλά η πειθαρχία στο πώς ξοδεύεις.
  • Ο Μαρκ Κιούμπαν θεωρεί ότι το πρώτο βήμα για τον πλούτο είναι η πειθαρχημένη αποταμίευση.
  • Δίνει προτεραιότητα στη ρευστότητα αντί για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
  • Τα διαθέσιμα μετρητά προσφέρουν ευελιξία και ευκαιρίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Υπάρχει μια εκδοχή του «να γίνεις πλούσιος» που μοιάζει πολύ λιγότερο λαμπερή απ’ όσο φαντάζονται οι περισσότεροι. Ξεκινά με το να κόψεις τον καφέ, να εγκαταλείψεις τις πιστωτικές κάρτες και να αποταμιεύεις σαν να είναι… άθλημα. Αυτό ακριβώς είναι το μονοπάτι που ανέδειξε ο Mark Cuban, όταν περιέγραψε ποιο θεωρεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία πλούτου.

«Αποταμίευσε τα χρήματά σου», έγραψε το 2008 στο Blog Maverick. «Όσα περισσότερα μπορείς. Κάθε ευρώ. Αντί για καφέ, πιες νερό. Αντί για McDonald’s, φάε μακαρόνια με τυρί. Κόψε τις πιστωτικές σου κάρτες. Αν χρησιμοποιείς πιστωτική, δεν θέλεις να γίνεις πλούσιος».

Σύνδεσε αυτή τη στάση άμεσα με την πειθαρχία: «Το πρώτο βήμα για να γίνεις πλούσιος απαιτεί πειθαρχία. Αν το θέλεις πραγματικά, μπορείς να τη βρεις;»

Η πειθαρχία ξεκινά από τα έξοδα, όχι από τις επενδύσεις

Ο Cuban δεν ξεκίνησε από μετοχές ή ακίνητα — ξεκίνησε από τις καθημερινές συνήθειες.

«Η μεγαλύτερη απόδοση που θα έχεις ποτέ είναι στα προσωπικά σου έξοδα», έγραψε. «Το να είσαι έξυπνος καταναλωτής είναι το πρώτο βήμα για να γίνεις πλούσιος».

Αυτό ανατρέπει τη συνηθισμένη λογική. Αντί να κυνηγάς αποδόσεις στις αγορές, το πρώτο «κέρδος» προκύπτει από το πόσα δεν ξοδεύεις. Η εξοικονόμηση λειτουργεί σαν επένδυση με εγγυημένη απόδοση.

Ο ίδιος αναγνωρίζει τις δυσκολίες: «Πρέπει να στερηθείς πράγματα — και αυτό δεν είναι εύκολο για όλους, ειδικά αν έχεις οικογένεια».

Όμως το μήνυμα παραμένει ίδιο: «Ό,τι μπορείς να αποταμιεύσεις, αποταμίευσέ το. Όσο περισσότερο γίνεται. Και βάλε το σε βραχυπρόθεσμα προϊόντα όπως CDs στην τράπεζα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρευστότητα πάνω από «παραδοσιακές» αποταμιεύσεις

Η πιο έντονη διαφοροποίηση του Cuban από τη συμβατική οικονομική συμβουλή αφορά τη φιλοσοφία της αποταμίευσης.

«Το πρώτο βήμα για να γίνεις πλούσιος είναι να έχεις διαθέσιμα μετρητά», γράφει. «Δεν αποταμιεύεις για τη σύνταξη. Αποταμιεύεις για τη στιγμή που θα χρειαστείς χρήματα».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη λογική των συνταξιοδοτικών επενδύσεων μακράς διάρκειας. Για τον Cuban, το σημαντικό δεν είναι η μακρινή απόδοση — αλλά η άμεση ευελιξία.

Το χρήμα δεν είναι «αδρανές». Είναι επιλογή.

Γιατί τα μετρητά είναι κρίσιμα σε περιόδους κρίσης

Ο Cuban ασκεί έντονη κριτική στη στρατηγική “buy and hold”.

«Το buy and hold είναι παιχνίδι για αφελείς για σένα», έγραψε. «Τη στιγμή που τα μετρητά δημιουργούν ευκαιρίες, όσοι είναι πλήρως επενδεδυμένοι δεν έχουν ρευστό».

Το πρόβλημα είναι ο χρόνος και η ευελιξία. Όταν οι αγορές πέφτουν, οι επενδυτές πρέπει είτε να πουλήσουν με ζημιά είτε να χάσουν νέες ευκαιρίες.

Η προσέγγισή του στοχεύει να αποφύγει αυτό το δίλημμα.

«Όσοι έχουν τα χρήματά τους σε CDs κοιμούνται ήσυχοι και έχουν περισσότερα χρήματα σήμερα από χθες», γράφει.

Το συμπέρασμά του είναι ξεκάθαρο: «Τα μετρητά είναι βασιλιάς για όποιον θέλει να γίνει πλούσιος».

Ο Cuban έγραψε αυτά τα λόγια το 2008, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης — αλλά το μοτίβο επαναλήφθηκε το 2020 και το 2022. Κάθε φορά, όσοι είχαν ρευστό είχαν επιλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: