Υδρογονάνθρακες: Υπεγράφη η σύμβαση για τη γεώτρηση στο Ιόνιο – Παπασταύρου: «Ιστορική στιγμή για τη χώρα»
- 15/04/2026, 14:39
- SHARE
Σημαντική εξέλιξη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας αποτελεί η υπογραφή της σύμβασης για την ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στο Block 2 στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια κίνηση μετά από σχεδόν μισό αιώνα.
Η συμφωνία υπογράφηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία του υπουργού Σταύρου Παπασταύρου, καθώς και των πρέσβεων των Ηνωμένες Πολιτείες, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, και της Σουηδία, Χάκαν Εμσγκαρντ.
Κατά την ομιλία του, ο υπουργός χαρακτήρισε την υπογραφή «ιστορική στιγμή», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα κομβικό βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων.
Η ερευνητική γεώτρηση, η οποία προγραμματίζεται για το 2027, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, ώστε η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων να πραγματοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειακής στρατηγικής, όπου η Ελλάδα επιχειρεί να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτονομία και να αξιοποιήσει τα εγχώρια αποθέματα, σε ένα περιβάλλον αυξημένης διεθνούς ενεργειακής αβεβαιότητας.
Αναλυτικά η ομιλία του:
«Your excellencies, honorable guests,
Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω θερμά στη σημερινή τελετή υπογραφής της σύμβασης γεώτρησης για το Block 2 στο Βορειοδυτικό Ιόνιο.
Μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, που υλοποιεί τον εθνικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την ταχεία ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων.
Που κάνει επιτέλους πράξη προσδοκίες, μελέτες και σχεδιασμό δεκαετιών.
Και είναι ιστορική, γιατί από σήμερα μετράμε σε μήνες, σε μέρες, μετράμε αντίστροφα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2027.
Σε 300 περίπου μέρες από τώρα, θα γίνει η πρώτη ερευνητική υπεράκτια γεώτρηση στη χώρα, μετά από σχεδόν μισό αιώνα, στο σημείο Ασωπός 1 του Βορειοδυτικού Ιονίου.
Η ονομασία «Ασωπός 1» προσδίδει στον ερευνητικό στόχο έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συνδέει τη σύγχρονη ενεργειακή προσπάθεια της Πατρίδας μας με τη μυθολογική παρακαταθήκη της χώρας μας.
Η στιγμή είναι ιστορική και διότι, αν οι ισχυρές ενδείξεις παρουσίας φυσικού αερίου στο σημείο Ασωπός 1 επιβεβαιωθούν και επιτρέπουν εμπορική εκμετάλλευση, τότε θα οδηγήσει την Πατρίδα μας σε ένα άλμα οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικής ισχύος.
Και πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας θα είναι πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική ενεργειακά, ενώ θα έχουμε ιδιαίτερα αυξημένα δημόσια έσοδα για όλους -τουλάχιστον το 40% των κερδών θα πηγαίνει στο δημόσιο-, περισσότερες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, απόκτηση τεχνογνωσίας και υψηλής εξειδίκευσης, επενδύσεις και ανάπτυξη υποδομών.
Σε πλήρη συμμόρφωση με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και με χρήση της τελευταίας τεχνολογίας, διασφαλίζουμε ότι κάθε δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στα οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες.
Θα ήθελα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας και να συγχαρώ την κοινοπραξία της Exxon – Energean – HelleniqEnergy για τον επαγγελματισμό τους, την ανταπόκρισή τους και τη συνεργασία που είχαμε σε πολύ απαιτητικούς ρυθμούς, για να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή.
Μία κοινοπραξία διεθνούς εμβέλειας, η οποία θα αναλάβει τη σημαντική επένδυση των 5 δις, εφόσον το κοίτασμα αξιολογηθεί ως εμπορικά εκμεταλλεύσιμο.
Μία επένδυση που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία, και θα ενισχύσει τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό στον τομέα της ενέργειας, αναβαθμίζοντας συνολικά τις προοπτικές του τομέα υδρογονανθράκων και σε άλλα οικόπεδα.
Και να καλωσορίσω στη χώρα μας τη Stena Drilling.
Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων είναι μέρος της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, η οποία βασίζεται σε μία ισορροπημένη προσέγγιση.
Αξιοποιούμε τους φυσικούς μας πόρους με σύνεση και σεβασμό στο περιβάλλον.
Αλλά και με επίγνωση ότι η ενεργειακή ασφάλεια συνιστά μέρος της εθνικής μας ασφάλειας.
Αξιοποιούμε υπεύθυνα τους εγχώριους φυσικούς μας πόρους, επιταχύνουμε τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγχρόνως επιταχύνουμε το πρόγραμμα ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων, ως μέρος μιας ρεαλιστικής ενεργειακής μετάβασης.
Σε μόλις 12 μήνες από πέρυσι έχουμε προσθέσει 3 Gigawatt από ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα.
Μέχρι το 2019 είχαμε 6,3 GW συνολικά και σήμερα έχουμε 18 GW, τρεις φορές πάνω μέσα σε 6 χρόνια.
Επιπλέον, η μετάβαση αυτή, σε συνδυασμό με την ωρίμανση της αγοράς και την θωράκιση του θεσμικού πλαισίου που ενισχύει τον ανταγωνισμό, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών, όπως είδαμε και το Πάσχα.
Σταθερό δίκτυο, διαφοροποίηση πηγών, ενεργειακή ασφάλεια και διαρκής προσπάθεια για προσιτές τιμές για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.
Και αν όλα αυτά είχαν ιδιαίτερη αξία προ κρίσης, σήμερα, στο διεθνές περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, η διαφοροποίηση των πηγών και η ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας αποτελούν στρατηγική αναγκαιότητα.
Και αποδεικνύει εμφατικά την ορθότητα του σχεδιασμού της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της απόφασής του για επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων.
Το προσωπικό στοίχημα που είχα θέσει πριν από έναν χρόνο, τέτοια εποχή, μαζί με τον Υφυπουργό Νίκο Τσάφο, την ΕΔΕΥΕΠ, τον Άρη Στεφάτο, καθώς και με τα στελέχη του ΥΠΕΝ και τους συνεργάτες μου ήταν να δουλέψουμε ακατάπαυστα με συνέπεια και αφοσίωση, για να πάμε την Πατρίδα μας μπροστά.
Και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από καρδιάς που σήμερα το κάνουμε πράξη.
Αυτές οι συνεργασίες ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική και δημιουργούν προοπτικές για περαιτέρω επενδύσεις στο μέλλον.
Η ενέργεια γίνεται συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και σταθερή γέφυρα που ενώνει Ευρώπη και Αμερική. Η σημερινή παρουσία των πρέσβεων των ΗΠΑ, κ. Κίμπερλι Γκιλφόιλ, και της Σουηδίας κ. Håkan Emsgård το αποδεικνύει.
Στο Ζάππειο, 6 μήνες πριν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Σύμπραξης για την Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια (P-TEC), η συμβολή της Πρέσβειρας ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω εδραίωση και εμβάθυνση των διμερών ενεργειακών μας σχέσεων. Εκεί σχηματίστηκε η κοινοπραξία που σήμερα υπογράφει τη συμφωνία γεώτρησης.
Θα ήθελα να την ευχαριστήσω θερμά, όπως και τον Υπουργό Εσωτερικών και Επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ, κ. Doug Burgum, και τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Chris Wright, για τη βοήθειά τους σε όλη αυτή την προσπάθεια.
Η ενέργεια αναδεικνύεται, επίσης, και σε όχημα διασύνδεσης και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής μας, μέσω του κομβικής σημασίας Κάθετου Διαδρόμου, που θα μεταφέρει αμερικανικό LNG σε πληθυσμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η ενέργεια είναι ζωή, είναι ασφάλεια, είναι φως, είναι κινητήριος δύναμη.
Προχωρούμε με όραμα, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας μας.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς μια ισχυρή, ενεργειακά ασφαλή και βιώσιμη Ελλάδα».

Γκιλφόιλ: Σημαντικό ορόσημο στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας
Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, έκανε λόγο για σημαντικό ορόσημο στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας. Μίλησε, δε, για πραγματικά αποτελέσματα μέσα από τη συνεργασία.
Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει απλώς στον ενεργειακό μετασχηματισμό της περιοχής, αλλά τον καθοδηγεί. Η κ. Γκιλφόιλ χαρακτήρισε την Ελλάδα αξιόπιστο ενεργειακό σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας.
Ρήγας: Πολύ καλή πιθανότητα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις είναι για 9,5-10 τρισ. κυβικά πόδια που αντιστοιχεί σε 270 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ η Ελλάδα σήμερα καταναλώνει ετησίως 6-7 δισ. κυβικά μέτρα.
Επεσήμανε ότι η πιθανότητα επιτυχίας είναι 16%, που είναι όμως ένα νούμερο συνηθισμένο. «Είναι μια πάρα πολύ καλή πιθανότητα» σημείωσε, τονίζοντας πως υπάρχει ρίσκο, αλλά το ρίσκο αυτό το παίρνει η κοινοπραξία.
Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι η γεώτρηση θα πάει σε βάθος 4.600 μέτρων. «Εκτιμούμε ότι θα αρχίσουμε τον Φεβρουάριο του 2027, η γεώτρηση θα διαρκέσει περίπου 60 ημέρες, το κόστος θα ανέλθει σε 60-70 εκατ. ευρώ, ενώ 180 άτομα θα δουλεύουν μέρα – νύχτα στην πλατφόρμα» υπογράμμισε.
Σημείωσε επιπλέον ότι στις 15 Ιουνίου 2026 θα κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σιάμισιης: Πολύ μεγάλο το όφελος για τη χώρα
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε ότι το όφελος για τη χώρα είναι πολύ μεγάλο, αλλάζοντας το μοντέλο με μια απλή ανακάλυψη.
Σημείωσε ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια ενεργειακός κόμβος, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαιοειδών στην Ανατολική Μεσόγειο.