Νότια Κορέα: Το πρόσωπο γίνεται πορτοφόλι – Σχεδόν 5 εκατ. πολίτες πληρώνουν ήδη με FacePay
- 16/05/2026, 16:00
- SHARE
- Η υπηρεσία FacePay της Toss έχει ήδη 4,8 εκατ. χρήστες και λειτουργεί σε 330.000 σημεία λιανικής.
- Οι καταναλωτές ολοκληρώνουν συναλλαγές χωρίς κάρτες ή κινητό, μόνο με αναγνώριση προσώπου.
- Ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους διαρροής βιομετρικών δεδομένων και τις επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα.
Η Νότια Κορέα φαίνεται να εισέρχεται δυναμικά στην εποχή της «βιομετρικής οικονομίας», καθώς οι πληρωμές μέσω αναγνώρισης προσώπου αποκτούν μαζική απήχηση. Η υπηρεσία FacePay της fintech Toss, η οποία λανσαρίστηκε πανεθνικά τον Σεπτέμβριο του 2025, μετρά ήδη 4,8 εκατομμύρια χρήστες – σχεδόν το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Σήμερα, περισσότερα από 330.000 σημεία λιανικής στη Νότια Κορέα διαθέτουν συσκευές σάρωσης προσώπου, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές χωρίς κάρτες, κινητά τηλέφωνα ή PIN. Από καφέ και εστιατόρια έως γυμναστήρια και convenience stores, οι συναλλαγές ολοκληρώνονται μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, απλώς με ένα βλέμμα στην κάμερα του ταμείου.
Η Toss θέλει να καταργήσει τις φυσικές κάρτες
Η Toss, που χρησιμοποιείται ήδη από σχεδόν τα δύο τρίτα των 51 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, ανεβάζει πλέον τον πήχη. «Στόχος μας είναι να εξαφανίσουμε τις φυσικές πιστωτικές κάρτες στη Νότια Κορέα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε ο Junho Choi, επικεφαλής ανάπτυξης του FacePay.
Η διαδικασία ενεργοποίησης της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα απλή: οι χρήστες εγγράφονται στην εφαρμογή Toss, επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους μέσω κρατικού εγγράφου και στη συνέχεια μπορούν να πληρώνουν αποκλειστικά με αναγνώριση προσώπου.
Για να επιταχύνει την υιοθέτηση της υπηρεσίας, η εταιρεία προσφέρει κίνητρα όπως έκπτωση 3.000 γουόν στην πρώτη αγορά και επιστροφή μετρητών 3% στις επόμενες συναλλαγές, ενώ παρέχει και 24ωρη εγγύηση αποζημίωσης σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένων πληρωμών.
Η τεχνολογία πίσω από το FacePay
Παρότι οι βιομετρικές πληρωμές δεν είναι νέα ιδέα, η ταχύτητα υιοθέτησής τους στη Νότια Κορέα προκαλεί εντύπωση. Σύμφωνα με την Toss, το FacePay αξιοποιεί προηγμένα συστήματα «liveness detection», τα οποία μπορούν να διακρίνουν έναν πραγματικό άνθρωπο από φωτογραφίες, βίντεο ή deepfakes.
Το σύστημα ανιχνεύει μικροκινήσεις, όπως το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, ενώ τα βιομετρικά δεδομένα αποθηκεύονται κρυπτογραφημένα και απομονωμένα από εξωτερικά δίκτυα, με στόχο τη μείωση του κινδύνου κυβερνοεπιθέσεων.
Την ίδια στιγμή, η Naver — η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Νότιας Κορέας — έχει ήδη αναπτύξει δική της υπηρεσία πληρωμών μέσω προσώπου σε πανεπιστημιακές καφετέριες της Σεούλ, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και τρισδιάστατη ανάλυση προσώπου με ακρίβεια που, σύμφωνα με την εταιρεία, ξεπερνά το 99%.
Μία από τις πιο cashless οικονομίες στον κόσμο
Η επιτυχία του FacePay δεν θεωρείται τυχαία. Η Νότια Κορέα συγκαταλέγεται ήδη στις πιο ψηφιοποιημένες οικονομίες παγκοσμίως, με το ποσοστό ψηφιακών πληρωμών να αγγίζει το 99% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Payments Japan Association.
Οι πολίτες είναι επίσης ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις βιομετρικές τεχνολογίες, καθώς η αναγνώριση προσώπου χρησιμοποιείται ήδη σε αεροδρόμια, συναυλίες K-pop και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.
Οι ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα
Παρά τη ραγδαία εξάπλωση της τεχνολογίας, οι ανησυχίες γύρω από την προστασία προσωπικών δεδομένων εντείνονται. Ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν ότι, σε αντίθεση με έναν κωδικό πρόσβασης ή μια τραπεζική κάρτα, τα βιομετρικά χαρακτηριστικά δεν μπορούν να αντικατασταθούν σε περίπτωση διαρροής.
Ο καθηγητής κυβερνοασφάλειας του Ajou University, Jin Kwak, εκτιμά ότι η υιοθέτηση τέτοιων συστημάτων θα είναι σημαντικά πιο αργή στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς οι δυτικοί καταναλωτές εμφανίζονται πιο ευαίσθητοι σε ζητήματα ιδιωτικότητας.
Παρά τις επιφυλάξεις, η Toss επιμένει ότι τα προσωπικά και βιομετρικά δεδομένα αποθηκεύονται ξεχωριστά και με ισχυρή κρυπτογράφηση, ενώ η αρμόδια αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Νότιας Κορέας έχει ήδη εγκρίνει εμπορικά την υπηρεσία.
Το μεγάλο στοίχημα της διεθνούς επέκτασης
Η Toss βλέπει το FacePay ως μία από τις επόμενες μεγάλες τεχνολογικές εξαγωγές της Νότιας Κορέας και εξετάζει ήδη επέκταση στο εξωτερικό, ακόμη και πιθανή δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ.
«Αν το FacePay γίνει mainstream στην Κορέα, τότε μπορούμε να επεκταθούμε και διεθνώς», δήλωσε ο Junho Choi.
Το ερώτημα πλέον είναι αν οι υπόλοιπες αγορές είναι έτοιμες να αποδεχθούν ένα μέλλον όπου το πρόσωπο λειτουργεί ως… ψηφιακό πορτοφόλι.