FT: Η Μόσχα αναζητά δισεκατομμύρια για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

FT: Η Μόσχα αναζητά δισεκατομμύρια για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η Ρωσία ενδέχεται να υπερβεί τον φετινό πολεμικό προϋπολογισμό έως και κατά 56 δισ. δολάρια, εντείνοντας τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της χώρας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στο πέμπτο έτος του.
  • Η Ρωσία κινδυνεύει να υπερβεί τον φετινό πολεμικό προϋπολογισμό έως και κατά 56 δισ. δολάρια.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει ήδη ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο, καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες απορροφούν σχεδόν το 40% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Το Κρεμλίνο εξετάζει περικοπές σε μη στρατιωτικές δαπάνες, ενώ η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας επιβραδύνεται σημαντικά.

Η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στα δημόσια οικονομικά της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να αναζητά επειγόντως πόρους για να καλύψει τις αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με επιστολή του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ που επικαλούνται οι Financial Times, οι δαπάνες για τον πόλεμο αναμένεται να υπερβούν τον φετινό προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 2 τρισ. ρούβλια (περίπου 28 δισ. δολάρια), ενώ σε δυσμενές σενάριο η υπέρβαση θα μπορούσε να φτάσει τα 4 τρισ. ρούβλια (56 δισ. δολάρια).

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά επίσης ότι αντίστοιχες υπερβάσεις θα καταγραφούν και το 2027 και το 2028, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να εξετάσει πάγωμα δαπανών σε άλλους τομείς της οικονομίας. Η επιστολή ζητά τη δέσμευση κονδυλίων ύψους 2,9 τρισ. ρουβλίων για φέτος, τα οποία προορίζονταν για μη στρατιωτικές ανάγκες, προκειμένου να καλυφθεί το αυξανόμενο κόστος του πολέμου.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ήδη διαθέσει σχεδόν το 40% του κρατικού προϋπολογισμού του 2026 για άμυνα και ασφάλεια, το δημοσιονομικό έλλειμμα διευρύνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις. Στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους το έλλειμμα έφτασε τα 5,9 τρισ. ρούβλια, ξεπερνώντας ήδη τον στόχο ολόκληρης της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προσωρινή άνοδος των τιμών του πετρελαίου μετά τη σύγκρουση Ιράν–Ισραήλ προσέφερε πρόσθετα έσοδα στη Μόσχα, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τη διαρκή αύξηση των πολεμικών δαπανών. Παράλληλα, η ισχυροποίηση του ρουβλίου και οι κρατικές επιδοτήσεις προς τις πετρελαϊκές εταιρείες περιορίζουν τα οφέλη από τις εξαγωγές ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας επιδεινώνονται. Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2026, εκτιμώντας πλέον ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,4%. Ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι αρχίζουν μάλιστα να συνδέουν ανοιχτά τις οικονομικές δυσκολίες με το κόστος του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες στερούν πόρους από επενδύσεις, κοινωνικές υπηρεσίες και αναπτυξιακά έργα.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στο πέμπτο έτος του, η διατήρηση της στρατιωτικής προσπάθειας εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προκλήσεις για τη Ρωσία, με το Κρεμλίνο να καλείται να επιλέξει μεταξύ περαιτέρω περικοπών δαπανών, νέων φόρων ή ακόμη μεγαλύτερου ελλείμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: