Fraport Greece: Ατελείωτες ουρές στα αεροδρόμια της Ελλάδος από το νέο σύστημα ελέγχου
- 09/07/2026, 09:30
- SHARE
Ο επικεφαλής των 14 ελληνικών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, προειδοποίησε ότι το νέο «έξυπνο» σύστημα ελέγχου των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη σημερινή του μορφή και χρειάζεται πλήρη «αναμόρφωση».
Ο Alexander Zinell, διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, δήλωσε ότι το νέο Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (Entry/Exit System – EES) της ΕΕ παρουσιάζει «θεμελιώδεις αδυναμίες», καθώς υποχρεώνει τους επιβάτες να υποβάλλονται σε χρονοβόρους ελέγχους στα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα ορισμένοι να περιμένουν ακόμη και πάνω στον διάδρομο στάθμευσης των αεροσκαφών, εκτεθειμένοι στην έντονη ζέστη.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναστείλει για το καλοκαίρι όλους τους βιομετρικούς ελέγχους για τους Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ταξιδιωτών εκτός ΕΕ που διέρχονται από τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η εταιρεία, όπως της Ρόδου, της Κρήτης και της Μυκόνου. Σύμφωνα με τον Zinell, η προσωρινή αυτή εξαίρεση είναι ο μοναδικός λόγος που το σύστημα δεν έχει «καταρρεύσει».
«Πρόκειται απλώς για προσωρινές λύσεις. Το σύστημα χρειάζεται πλήρη αναμόρφωση», δήλωσε στους Financial Times. «Χρειάζεται μια νέα έκδοση, μια αναβάθμιση και πιθανότατα επανασχεδιασμό, ώστε να επιτρέπεται στους ταξιδιώτες να ολοκληρώνουν την εγγραφή τους πριν πετάξουν, πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο».
Το EES άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά τον περασμένο Οκτώβριο, όμως από τη στιγμή που τέθηκε πλήρως σε λειτουργία τον Απρίλιο έχει προκαλέσει μεγάλες ουρές και σοβαρές δυσλειτουργίες.
Επιβάτες περίμεναν επί ώρες στις ουρές, καταγράφηκαν εκτεταμένα τεχνικά προβλήματα στους αυτοματοποιημένους σταθμούς ελέγχου, ενώ, σύμφωνα με τον Zinell, «πολλές» πτήσεις αναγκάστηκαν να αναχωρήσουν χωρίς επιβάτες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις διαδικασίες ελέγχου.
Σε ορισμένα αεροδρόμια η κατάσταση έγινε τόσο δύσκολη ώστε τοποθετήθηκαν προσωρινά σκίαστρα για να προστατεύονται από τον ήλιο οι επιβάτες που περίμεναν στον χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους. Παράλληλα, τα αεροδρόμια έχουν ορίσει ειδικό προσωπικό («queue walkers») που εντοπίζει και εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα ευάλωτους επιβάτες.
«Η κατάσταση είναι πολύ δυσάρεστη για τους επιβάτες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και επικίνδυνη», τόνισε ο Zinell.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν «τεχνικά προβλήματα» στο σύστημα, το οποίο βασίζεται σε αυτόματους σταθμούς όπου οι ταξιδιώτες δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίζονται.
Ο Zinell επισήμανε ότι τα αεροδρόμια της Fraport Greece εξυπηρετούν ελάχιστους επιβάτες τον χειμώνα αλλά εκατομμύρια τον Ιούλιο και δεν έχουν σχεδιαστεί για τόσο μεγάλους χρόνους αναμονής.
«Οι εγκαταστάσεις μας έχουν σχεδιαστεί για φυσιολογικούς χρόνους διεκπεραίωσης. Όταν αυτοί αυξάνονται, δημιουργούνται ουρές. Είναι τόσο απλό. Αν ο μέσος χρόνος τετραπλασιαστεί, τότε χρειάζεσαι τετραπλάσιο χώρο», ανέφερε.
Χαρακτήρισε μάλιστα «παράλογο» να υποχρεώνονται τα αεροδρόμια να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους για ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θεωρητικά θα μπορούσε να λειτουργεί μέσω διαδικτύου.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν αντίστοιχα συστήματα. Πιστεύω ότι σήμερα οι περισσότερες χώρες απαιτούν από τους ταξιδιώτες να ολοκληρώνουν την προεγγραφή τους πριν από την πτήση. Και αυτό είναι απολύτως λογικό».
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή ενός συστήματος προέγκρισης ταξιδιών, αντίστοιχου με εκείνο των ΗΠΑ, έχουν ήδη μετατεθεί για το επόμενο έτος, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το EES και της ανάγκης για επιπλέον τεχνικές δοκιμές.
«Στηρίζουμε πλήρως το EES στα αεροδρόμια, γιατί αφορά την ασφάλεια», δήλωσε ο Zinell. «Ωστόσο, το σύστημα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενσωματώνεται ομαλά στις διαδικασίες των αεροδρομίων. Αν αυτό δεν αλλάξει και αν ο χρόνος επεξεργασίας δεν μειωθεί σημαντικά, ανεξαρτήτως του τρόπου, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα».
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες που έχουν εγκριθεί από τα κράτη-μέλη, οι εξαιρέσεις, όπως αυτή που ισχύει σήμερα για τους Βρετανούς πολίτες, δεν θα επιτρέπονται μετά τον Σεπτέμβριο.
Ο Zinell υποστήριξε ότι αυτή η προσέγγιση «αγνοεί την πραγματικότητα», καθώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο ευελιξίας.
«Με ανησυχεί περισσότερο τι θα συμβεί μετά το καλοκαίρι και κυρίως το επόμενο καλοκαίρι», είπε.
«Αν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου δεν αλλάξει τίποτα και οι επιβάτες αναγκάζονται να περιμένουν τέσσερις ώρες, τότε το σύστημα απλώς δεν είναι λειτουργικό».
Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει τα αιτήματα είτε για πλήρη αναστολή του συστήματος είτε για παράταση των υφιστάμενων εξαιρέσεων.
«Το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αν ανασταλεί πλήρως σε κάποιο σημείο εισόδου ή εξόδου, καθώς πρέπει να γίνεται συνεχής αντιστοίχιση μεταξύ εισόδων και εξόδων», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως εξήγησε, διαφορετικά οι ταξιδιώτες των οποίων η έξοδος δεν έχει καταγραφεί θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι υπερέβησαν τη νόμιμη διάρκεια παραμονής τους και να τους απαγορευθεί η επόμενη είσοδος στην ΕΕ.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται παράταση των ισχυουσών εξαιρέσεων, οι οποίες επιτρέπουν στους συνοριοφύλακες να καταχωρούν μόνο τα προσωπικά στοιχεία των ταξιδιωτών, χωρίς λήψη φωτογραφίας ή δακτυλικών αποτυπωμάτων.
«Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει κανένα σχετικό αίτημα από κράτη-μέλη της ΕΕ, ούτε υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για να ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με πιθανή παράταση των εξαιρέσεων μετά τον Σεπτέμβριο», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- 75.000 δολάρια τον χρόνο για σχολείο με AI – Η νέα εκπαιδευτική τάση των πλουσίων προκαλεί αντιδράσεις
- Microsoft: Κάτοικοι μηνύουν την εταιρεία για τον θόρυβο από AI data center στο Ουισκόνσιν
- Το πραγματικό κόστος της τεχνητής νοημοσύνης περνάει στο πορτοφόλι των καταναλωτών
Πηγή: Financial Times