Τα ΗΑΕ σχεδιάζουν νέο λιμάνι στο Ντουμπάι για να μειώσουν την εξάρτηση από τα Στενά του Ορμούζ
- 13/07/2026, 19:27
- SHARE
- Η DP World σχεδιάζει νέο λιμάνι και τερματικό σταθμό στη Φουτζέιρα για να μειώσει την εξάρτηση από τα Στενά του Ορμούζ.
- Η επένδυση εντάσσεται στη στρατηγική των ΗΑΕ για τη θωράκιση των εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων απέναντι στις γεωπολιτικές εντάσεις.
- Το έργο αναμένεται να ενισχύσει τον ρόλο της Φουτζέιρα ως εναλλακτικής πύλης για το εμπόριο και τις εξαγωγές της χώρας.
Η DP World σχεδιάζει σημαντική επέκταση των λιμενικών της υποδομών στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη δημιουργία εναλλακτικής διαδρομής για τις θαλάσσιες μεταφορές και στη μείωση της εξάρτησης από τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία παραμένουν στο επίκεντρο της γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη ενός νέου λιμένα πολλαπλών χρήσεων στη Φουτζέιρα, καθώς και για την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο υφιστάμενο λιμάνι του εμιράτου. Το σχέδιο εντάσσεται στη στρατηγική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων τους απέναντι στις αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια η DP World έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμένων και εφοδιαστικών αλυσίδων παγκοσμίως. Παρά τη διεθνή της επέκταση, το Jebel Ali παραμένει το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο τόσο του ομίλου όσο και του Εμιράτου του Ντουμπάι, αποτελώντας βασικό πυλώνα του εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
Η ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων εκτός Ντουμπάι σηματοδοτεί μια σημαντική στρατηγική μετατόπιση. Η Φουτζέιρα βρίσκεται στον Κόλπο του Ομάν, εκτός των Στενών του Ορμούζ, επιτρέποντας στα φορτία να εισέρχονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς να διέρχονται από τη θαλάσσια οδό που έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο στρατιωτικών εντάσεων και επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων. Από εκεί, τα εμπορεύματα θα μπορούν να μεταφέρονται οδικώς προς το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι και τις υπόλοιπες αγορές του Κόλπου.
Η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη στρατηγική των ΗΑΕ για τη διαφοροποίηση των εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων, καθώς η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν ανέδειξε την ευαλωτότητα των θαλάσσιων εμπορικών οδών της περιοχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λειτουργία του Jebel Ali επηρεάστηκε σημαντικά όταν περιορίστηκε η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων να υποχωρεί έως και κατά 90%-95%, ενισχύοντας την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων.
Σχέδιο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η DP World βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές για τους βασικούς όρους της επένδυσης, ενώ η τελική δομή χρηματοδότησης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ανώτερο στέλεχος της εταιρείας εκτίμησε ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα σε 18 μήνες, εφόσον προχωρήσουν οι σχετικές εγκρίσεις.
Αν και η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε επισήμως τις λεπτομέρειες του σχεδίου, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες διαφοροποίησης των υποδομών της, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από πιθανές διαταραχές στη ναυσιπλοΐα.
Η αρχική επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης ανάλογα με τις μελλοντικές ανάγκες. Όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος της DP World στους Financial Times, πρόκειται για μια «αμυντική» επένδυση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας του ομίλου απέναντι σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.
Τα σχέδια της εταιρείας αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη τάση αναδιάταξης των εμπορικών υποδομών στη Μέση Ανατολή. Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις επανεξετάζουν πλέον την εξάρτησή τους από τα Στενά του Ορμούζ, από όπου πριν από την πρόσφατη κρίση διέρχονταν περίπου 135 πλοία ημερησίως. Παρότι η ναυσιπλοΐα αποκαταστάθηκε εν μέρει μετά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, η κίνηση παραμένει αισθητά μειωμένη σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση.
Η Φουτζέιρα διαδραματίζει ήδη κομβικό ρόλο στο ενεργειακό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς μέσω της περιοχής διοχετεύεται μέρος των εξαγωγών πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι χωρίς να απαιτείται διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ. Οι νέες επενδύσεις αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη στρατηγική σημασία του εμιράτου ως εναλλακτικής πύλης για το εμπόριο και τις εξαγωγές της χώρας.