Μικ Τζάγκερ: «Δεν θέλω η AI να ακούγεται σαν τους Rolling Stones»
- 17/07/2026, 22:36
- SHARE
Ο Μικ Τζάγκερ δεν είναι αντίθετος στη χρήση AI στη μουσική, όμως προβληματίζεται αρκετά από τη δυνατότητα που έχει η τεχνητή νοημοσύνη να μιμείται καλλιτέχνες και να δημιουργεί τραγούδια, τα οποία ακούγονται σα να προέρχονται από εκείνους.
«Δεν θέλεις πραγματικά να σε μιμείται η AI, προφανώς», δήλωσε ο frontman των Rolling Stones σε συνέντευξή του στο Billboard. «Δεν θέλω ο κόσμος να κυκλοφορεί πράγματα που ακούγονται ακριβώς σαν τους Rolling Stones. Νομίζω ότι αυτό είναι προφανώς λάθος».
Ο ίδιος, ωστόσο, δεν απορρίπτει την τεχνολογία ως εργαλείο δημιουργίας. «Αν κάποιος θέλει να φτιάξει μουσική με AI, ας το κάνει. Αλλά πρέπει να είναι πρωτότυπη. Πρέπει να υπάρχει η δική σου συμβολή και οι δικές σου σκέψεις», ανέφερε.
Η AI ως ένα ακόμη εργαλείο
Για τον Τζάγκερ, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ουσιαστικά το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μουσικής – μία από τις πολλές αλλαγές που έχει παρακολουθήσει στη διάρκεια μιας καριέρας έξι δεκαετιών.
Όπως σημειώνει, η τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει χρονοβόρες ή επαναλαμβανόμενες διαδικασίες και, όταν χρησιμοποιείται σωστά, να λειτουργήσει προς όφελος των δημιουργών. Η ίδια η δημιουργία, όμως, πρέπει κατά την άποψή του να παραμένει ανθρώπινη.
«Πρέπει να γράφεις τα τραγούδια, πρέπει να τα παίζεις και να τα παίζεις ζωντανά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ένας πραγματικά δημιουργικός άνθρωπος δεν θα χρησιμοποιούσε την AI απλώς για να αντιγράψει το ύφος ενός ήδη καταξιωμένου καλλιτέχνη.
Οι Rolling Stones έχουν, πάντως, πειραματιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη. Σε πρόσφατο μουσικό βίντεο του συγκροτήματος, η AI χρησιμοποιήθηκε για να αντικαταστήσει τα πρόσωπα μουσικών με νεότερες εκδοχές των μελών των Rolling Stones. Όπως εξήγησε ο Τζάγκερ, οι μουσικοί και το σκηνικό ήταν πραγματικά – μόνο τα πρόσωπα δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Ο Τζάγκερ προστίθεται έτσι στη λίστα των καλλιτεχνών που τοποθετούνται στη συζήτηση για τον ρόλο της AI στις δημιουργικές βιομηχανίες. Για τον ίδιο, το όριο είναι σαφές: η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο, αλλά δεν πρέπει να υποκαθιστά την πρωτοτυπία και την ανθρώπινη δημιουργικότητα.