Η Γαλλία θέλει να «κλέψει» τον μυστικό αλγόριθμο της Google

Η Γαλλία θέλει να «κλέψει» τον μυστικό αλγόριθμο της Google
Photo:

Ψήφισμα της γαλλικής εθνοσυνέλευσης καλεί την αμερικανική εταιρεία να παραδώσει το πιο σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο.

Σε ψήφισμα το οποίο καλεί την Google να παραδώσει τον μυστικό της αλγόριθμο αναζητήσεων στο διαδίκτυο προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η γαλλική εθνοσυνέλευση, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις υπόλοιπες εταιρείες του χώρου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Παράλληλα, η Google είναι υποχρεωμένη να δίνει σε κάθε αναζήτηση και links που οδηγούν στις ιστοσελίδες τριών διαφορετικών search engines.

Το πιο σημαντικό είναι όμως το αντίτιμο σε περίπτωση που η Google αρνηθεί να αποκαλύψει τα μυστικά της: Το 10% των παγκόσμιων κερδών της!

Το παραπάνω γαλλικό νομοσχέδιο που αναμένεται να εφαρμοστεί για όλες τις μηχανές αναζήτησης του κόσμου, είναι προφανές ότι στοχεύει κυρίως την Google η οποία και κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είμαστε ξεκάθαροι σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαβάθμιση των αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης στο Google, ακόμη κι όταν προχωρούμε σε ορισμένες αλλαγές, όμως εξ ορισμού, δεν μπορούν όλοι να βρεθούν στην κορυφή των αναζητήσεων», είπε η εκπρόσωπος της Google, Caroline Matthews. «Η αποκάλυψη των αλγορίθμων μας –της δικής μας πνευματικής ιδιοκτησίας- θα οδηγούσε σε μόχλευση των αποτελεσμάτων, γεγονός το οποίο συνιστά μια κακή εμπειρία για τους χρήστες», συμπλήρωσε.

Το νομοσχέδιο μπλοκάρει μέχρι στιγμής στη διαφαινόμενη άρνηση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, να το εγκρίνει ως επίσημο νόμο του κράτους. Η ψηφοφορία στη γαλλική εθνοσυνέλευση ήρθε μια μέρα μετά την απόφαση της ΕΕ κατά της Google, η οποία καλείται να πληρώσει πρόστιμα που φτάνουν τα 6 δισ. δολάρια – περισσότερο από το ένα τέταρτο των κερδών της. Επιπλέον, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματα των αναζητήσεων προβάλλονται στους Ευρωπαίους χρήστες.

Προφανώς, η Google δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι έχει να κάνει με τον αλγόριθμό της, καθώς αποτελεί το εργαλείο που την έφερε στην κορυφή του πλανήτη στο χώρο της και την κατέστησε ως μια από τις πλουσιότερες κι ισχυρότερες επιχειρήσεις του κόσμου.

Εάν τελικά ο νόμος εγκριθεί και η Google αρνηθεί να συνεργαστεί, ίσως αυτό να σημάνει το τέλος της δραστηριοποίησής της στη Γαλλία. Η υπηρεσίες της προφανώς και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όμως οι σέρβερ της στη χώρα θα πρέπει να μετακινηθούν αλλού.

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και το 2010 στην Κίνα όταν η Google μετέφερε τους σέρβερ της από την κινεζική ενδοχώρα στο Χονγκ Κονγκ. Αυτό της επέτρεψε να δίνει αποτελέσματα αναζητήσεων εντός της κύριας χώρας, χωρίς μάλιστα να υπόκεινται στη λογοκρισία των κινεζικών αρχών (αυτό πλέον είναι μια διαδικασία που έχει επωμιστεί η ίδια η κινεζική κυβέρνηση).

Διαβάστε ακόμη:

Η απάντηση της Google για τις κατηγορίες της Κομισιόν

Γιατί για τη Google η περιπέτεια στην Ευρώπη μόλις τώρα αρχίζει