Κυριάκος Μητσοτάκης στην 90ή ΔΕΘ: Μείωση τεκμηρίων, 400 ευρώ η ετήσια ενίσχυση συνταξιούχων, 500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, «κουμπαράς» για τη νέα γενιά

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 90ης ΔΕΘ στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)
H ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 90η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης»: Μείωση τεκμηρίων για συνεπείς επαγγελματίες, μείωση της προκαταβολής φόρου, μηδέν φόρος για αγρότες ως τα 20.000 ευρώ, κατώτατος μισθός στα 1.000 ευρώ από 1-1-28.

«Το τραγικό γεγονός στην Τανάγρα σκιάζει και τη σημερινή μας εκδήλωση. Διάχυτη η θλίψη, η σκέψη μας με τις οικογένειες των δύο πιλότων – απόδειξη του καθημερινού κινδύνου που αναλαμβάνουν οι Έλληνες Ίκαροι παραμένοντας ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα. Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους συγγενείς και ειδικά στα δύο ανήλικα παιδιά που αφήνουν πίσω τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της 90ης ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ανεβαίνει στη ΔΕΘ για 8η φορά ως πρωθυπουργός.

«Έχοντας καθαρή εικόνα των εθνικών προκλήσεων. Πιο έμπειρος. Σας μιλώ ειλικρινά, νιώθοντας πιο αισιόδοξος, έτοιμος και αποφασισμένος από ποτέ», συνέχισε.

«Είναι καιρός η πατρίδα μας να γευθεί τους καρπούς των προσπαθειών της. Τα ισχυρά θεμέλια που θέσαμε επιτρέπουν να χτίσουμε την Ελλάδα του 2030. Μπροστά μας ο ορίζοντας απλώνεται πιο ανοιχτός. Έχουμε το κατάλληλο σχέδιο για να τον κατακτήσουμε. Θα περιγράψω ένα συνολικό όραμα εθνικής προοπτικής, με συγκεκριμένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις, σε ένα 4ετές ημερολόγιο. Πρόκειται για τον Οδικό Χάρτης του 2027, πρόλογος του νέου προγράμματος. Πορεία προς το 2031, για ένα άλμα ευημερίας για τον πολίτη παντού, από τα αστικά κέντρα μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό και το πιο μικρό νησί», πρόσθεσε.

«Τα οφέλη της ανάπτυξης να επιστρέφουν στην κοινωνία ως μέρισμα, χωρίς να θέσουμε ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Πολιτική για τους πολλούς. Όσα θα ανακοινώσω είναι το απόσταγμα συζητήσεων με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Ένιωσα την αγωνία τους για την ακρίβεια. Την προσδοκία η επιτυχία της οικονομίας να έχει αντίκρισμα στο δικό τους πορτοφόλι. Η δύναμη της χώρας να γίνει δύναμη του κάθε πολίτη. Άκουσα επίσης για υπαρκτά προβλήματα κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης. Η αναμέτρηση με το βαθύ κράτος μπορεί να έφερε νίκες αλλά δεν πέτυχε να επικρατήσει οριστικά», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανακοίνωση παρεμβάσων για τον επόμενο χρόνο μέσα από ένα πακέτο της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ:

* Μειώνουμε τα τεκμήρια στους συνεπείς επαγγελματίες καταργώντας τις προσαυξήσεις κύκλου εργασιών και μισθοδοσίας του προσωπικού. Στους οικισμούς με κάτω από 2.000 κατοίκους (2.200 στη Δυτική Μακεδονία) τα τεκμήρια πέφτουν στο μισό. Ωφελούνται 155.000 επαγγελματίες.

* Από το φορολογικό έτος 2027 μειώνεται η προκαταβολή φόρου από το 55% στο 50% και από το 2028 η επιβάρυνση θα αποκλιμακώνεται κατά 5% στα νομικά πρόσωπα ώστε σταδιακά να φτάσει από το 80% στο 50%.

*Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος στην Περιφέρεια (Φορολογικό έτος 2026). Μείωση 50% σε Αττική το 2028 και κατάργηση το 2029. Παράδειγμα: Επιχείρηση λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη πλήρωνε 1.600€, από το 2027 πληρώνει μηδέν ευρώ.

*Μεταφορά 1,5 δισ. ευρώ από ΤΑΑ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: 1,1 δισ. ευρώ δανειοδοτικό, 400 εκατ. ευρώ εγγυοδοτικό

* Παράλληλα μηδενίζεται ο φόρος στους αγρότες για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

«Το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν πώς θα στηριχθούν οι επαγγελματίες αγρότες. Κατέγραψα τους προβληματισμούς. Μηδενίζοντας τον φόρο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ», συνέχισε και ανέφερε συγκεκριμένα σχετικά παραδείγματα.

Για του κτηνοτρόφους ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έχουμε ολοκληρωμένο πλαίσιο πλήρους ανάταξης της κτηνοτροφίας που θα τους θωρακίζουν μόνιμα από τις νόσους. «Αποτελεί δέσμευσή μου ότι τα κοπάδια που χάθηκαν θα ξανασυσταθούν το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

* Για τους συνταξιούχους η ετήσια ενίσχυση του Νοεμβρίου διευρύνεται σε όλους άνω των 65 ετών και το ύψος της αυξάνεται από 300 στα 400 ευρώ καθαρά. 2,2 δικαιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους αυξημένες περίπου στο ποσό μιας εθνικής σύνταξης ενώ στο μεταξύ έχει καταργηθεί η μείωση των συντάξεων χηρείας.

*Αύξηση κατώτατου μισθού στα 1.000€ (1.300€ με τριετίες) μέχρι τον Ιανουάριο του 2028.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα οφέλη των ιδιωτικών υπαλλήλων από την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Το 2027 ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 950 ευρώ που είχαμε θέσει ως στόχο. Ο στόχος είναι να φτάσει τα 1.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2028», ανέφερε σημειώνοντας ότι ο κατώτατος μισθός συμπαρασύρει και τις τριετίες. «Μιλάμε για 2,5 εκατ. συμπολίτες μας οι οποίοι παράγουν και αγωνίζονται απέναντι στην καθημερινή ακρίβεια. Δίκαιο να στηριχθεί το εισόδημά τους. Σημειώνω την προσπάθεια μείωσης των τιμών που ήδη φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Από την άλλη και για το ρεύμα μέσα στην επόμενη τριετία ο στόχος είναι να μειωθεί κατά 30%», προσέθεσε.

*Δημόσιοι υπάλληλοι: Επίδομα Χριστουγέννων 500€ (μικτά) από Δεκέμβριο 2027: Επίδομα Χριστουγέννων 500€ (μικτά) από Δεκέμβριο 2027 -Νέες αυξήσεις μισθών 80€/μήνα (μικτά) έως Ιανουάριο 2028 λόγω αύξησης κατώτατου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στο δημόσιο θεσπίζεται από το 2027 επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ σε 700.000 δημοσίους υπαλλήλους. Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα σχετικά παραδείγματα και υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τα μέτρα με παραδείγματα.

Παράδειγμα: Υπάλληλος 40 ετών, με 2 παιδιά και καθαρό μισθό 1.447€ θα δει αύξηση 562€ καθαρά το 2027 και επιπλέον 402€ το 2028: σύνολο 964€.

*Μηδενικός φόρος στους τρίτεκνους για εισοδήματα έως 20.000.

*Δημιουργία «Κουμπαρά για τη Νέα Γενιά» (για νεογέννητα ως 2 ετών): Το κράτος θα καταθέτει το ποσό που θα καταθέτουν και οι γονείς ως 1.200€ ετησίως – όριο που αυξάνεται 10% ανά 5ετία. Στα 18 έτη ο κουμπαράς θα ξεπερνά τις 60.000€.

«Δημιουργούμε έναν κλειστό κουμπαρά για τη νέα γενιά. Σημαίνει ότι ένα παιδί σε 18 χρόνια, εάν οι γονείς επιλέξουν να αποταμιεύουν 100 ευρώ το μήνα, θα βρεθεί με πάνω από 60.000 ευρώ ως βάση για να ξεκινήσει την ενήλικη ζωή του. Δεν αρκεί να κοιτάμε μόνο το παρόν, πρέπει να επενδύουμε και στο μέλλον. Στο ίδιο πεδίο του δημογραφικού αποφασίσαμε ότι θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Μηδέν φόρος για 87.000 τρίτεκνους για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος γέννησης κατά 1.000 ευρώ ανά επιπλέον παιδί. «Αυτό το μέτρο ζήτησα να ισχύσει και για τις γεννήσεις που έγιναν από τον Ιανουάριο του 2026», τόνισε.

*Μείωση ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου κατά ακόμη 0,5 μονάδες από τον Απρίλιο του 2027 (μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού): Παραδείγματα –  Νέος με βασικό μισθό, όφελος 414€ το 2027 και 1.040€ το 2028. Υπάλληλος με τρεις τριετίες με 959€ καθαρά, θα δει αύξηση 1.055€ το 2028.

*Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας: Μείωση χονδρικής τιμής ρεύματος κατά 30% σταδιακά από 2027 ως 2029. Εξειδίκευση θα γίνει από το υπουργείο ενέργειας. Από Ιανουάριο 2027 μείωση 50% σε χρεώσεις ΥΚΩ σε οικιακούς λογαριασμούς.

*Στεγαστικό:

  • Πρόγραμμα «Σπίτι μου 3» ύψους 2 δισ. ευρώ μέσω Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
  • Αύξηση φόρου μεταβίβασης από 3% σε 15% για αγορά κατοικίας από πολίτες εκτός Ε.Ε. (πχ Κίνα, Τουρκία, Ισραήλ)
  • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ σε οικισμούς ως 2.000 κατοίκους (από 1.500) και ως 2.200 (από 1.700) στη Δυτική Μακεδονία από το 2027
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα του 2026 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019 ή ακόμα και του 2023

«Μπροστά μας έχουμε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών με παράλληλες στοχεύσεις σε πολλά πεδία. Αυξήσεις δίπλα σε ελαφρύνσεις από φόρους. Δίκαιη κατανομή. Παρεμβάσεις σε κομβικά ζητήματα. Φροντίδα των πιο αδύναμων και διατήρηση της ανάπτυξης. Όλα κοστολογημένα και χρονικά υπολογισμένα ώστε να δίνουν συνέχεια στο τόξο της εθνικής ανάκαμψης που ξεκίνησε το 2019», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ακρίβεια έπεσε κάτω από το 8%, ότι ανακτήθηκε η επενδυτική βαθμίδα και μειώνεται το χρέος. Σημείωσε ότι η Ελλάδα δανείζεται φτηνότερα από 4 από τις χώρες του G7. «Η Ελλάδα του 2026 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019 ή ακόμα και του 2023. Κοιτάξτε τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στη χώρα σήμερα ανακαινίζονται 80 νοσοκομεία, 156 κέντρα υγείας. 7 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη κάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Έχουμε εξασφαλίσει πόρους ώστε αυτή η κατάκτηση στην υγεία να συνεχιστεί. Για τα σοβαρά νοσήματα, τα φάρμακα έρχονται στο σπίτι των ασθενών. Στην παιδεία επισκέφτηκα ένα από τα 17 ολοκαίνουργια σχολεία στη Δυτική Μακεδονία. Μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε πάνω από 700 σχολεία. Η διδασκαλία γίνεται πια διαδραστικά. Όλα αυτά είναι πολλές μικρές επαναστάσεις. Καμία δεν ήταν αυτονόητη. Επιτέλους καθιερώθηκε η επιστολική ψήφος και η ψήφος των αποδήμων. Κερδίσαμε τη μάχη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Κάμερες ελέγχουν την τάξη σε δρόμους και γήπεδα. Οι καταλήψεις έγιναν βιβλιοθήκες. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία ενεργή κατάληψη σε κανένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Ηλεκτρονικές συναλλαγές πολεμούν τη φοροδιαφυγή. Ο ΕΦΚΑ εκδίδει γρήγορα συντάξεις. Η ψηφιακή κάρτα θωρακίζει τους εργαζόμενους, έγινε πράξη από φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση. Το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά έχει πια Εθνικό Κτηματολόγιο. Πολλές από αυτές τις δράσεις χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο δρόμος από την πτώχευση στην πρωτοπορία υπήρξε μακρύς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ