Νέα γέφυρα ενώνει Ρωσία και Βόρεια Κορέα – Γιατί έχει στρατηγική σημασία

Νέα γέφυρα ενώνει Ρωσία και Βόρεια Κορέα – Γιατί έχει στρατηγική σημασία
In this handout image released by the Russian Transport Ministry on September 7, 2026, national flags of Russia wave in the wind and North Korean trucks cross the new Russia-North Korea road bridge over the Tumen River, during the opening ceremony. (Photo by Handout / Russian Transport Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Transport Ministry" - HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Την πρώτη οδική γέφυρα που συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Βόρεια Κορέα εγκαινίασαν οι δύο χώρες πάνω από τον ποταμό Τουμέν, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στην εμβάθυνση της οικονομικής και στρατηγικής συνεργασίας τους.
  • Η μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου γέφυρα συνδέει το Χασάν στη ρωσική Άπω Ανατολή με το Τουμανγκάνγκ στη Βόρεια Κορέα.
  • Πρόκειται για την πρώτη κανονική οδική σύνδεση των δύο χωρών, οι οποίες συνδέονταν μέχρι σήμερα κυρίως μέσω της σιδηροδρομικής «Γέφυρας Φιλίας».
  • Η υποδομή εγκαινιάζεται ενώ η Πιονγκγιάνγκ έχει ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξή της προς τη Μόσχα, στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία εγκαινίασαν σήμερα την πρώτη οδική γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μια δομή πάνω από τον ποταμό Τουμέν η οποία αμφότερες οι πλευρές θεωρούν πως αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική σύμπραξή τους.

Η γέφυρα βρίσκεται κοντά στη “Γέφυρα Φιλίας“, μια σιδηροδρομική γέφυρα η οποία παραγγέλθηκε το 1959 μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας. Απευθείας αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις υπάρχουν ήδη μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν δήλωσε πως η γέφυρα θα ωθήσει την ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα πεδία –περιλαμβανομένου του τουρισμού– και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

“Είμαι βέβαιος πως η επέκταση των διασυνοριακών μεταφορικών υποδομών θα δώσει ισχυρή ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής, οικονομικής, επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής συνεργασίας”, δήλωσε μέσω βιντεοσύνδεσης ο Μισούστιν, σύμφωνα πάντα με το TASS, στην τελετή για το άνοιγμα της γέφυρας.

Η κατασκευή της νέας γέφυρας, η οποία συζητείτο επί χρόνια, ξεκίνησε πέρυσι τον Απρίλιο μετά τη συμφωνία για την κατασκευή της στη διάρκεια επίσκεψης του πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα το 2024.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022 με την Πιονγκγιάνγκ να στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας για να βοηθήσει τα ρωσικά στρατεύματα να αποκρούσουν μια ουκρανική εισβολή εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: