Ελίν: Μείωση 69% στον δανεισμό παρά τις πιέσεις του α’ εξαμήνου

Ελίν: Μείωση 69% στον δανεισμό παρά τις πιέσεις του α’ εξαμήνου
Η εταιρεία κατέγραψε ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του 2026, καθώς οι υψηλές διεθνείς τιμές καυσίμων και ναύλων επηρέασαν τα αποτελέσματα – Στα 29,16 εκατ. ευρώ ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου.
  • Η ελίν μείωσε κατά 69% τον συνολικό δανεισμό της στο πρώτο εξάμηνο του 2026, στα 29,16 εκατ. ευρώ.
  • Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 612,08 εκατ. ευρώ, έναντι 1,14 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025.
  • Η ελίν αναμένει ευνοϊκότερο δεύτερο εξάμηνο μετά την άρση του πλαφόν και την ολοκλήρωση επιβαρυντικών συμβατικών υποχρεώσεων.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ελίν ανήλθε κατά το α’ εξάμηνο του 2026 σε 612,08 εκατ. ευρώ έναντι 1.144,14 εκατ. ευρώ το 2025. Για την ίδια χρονική περίοδο, τα μικτά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 17,35 εκατ. ευρώ έναντι 30,71 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το α’ εξάμηνο του 2026 διαμορφώθηκαν σε -2,96 εκατ. ευρώ έναντι 10,54 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων (EBT) διαμορφώθηκαν σε –10,60 εκατ. ευρώ έναντι 1,09 εκατ. ευρώ του περσινού εξαμήνου.

Παράλληλα, ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 69%, διαμορφούμενος σε 29,16 εκατ. ευρώ, από 92,80 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Αποτελέσματα μητρικής εταιρίας ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., κατά το α’ εξάμηνο του 2026 τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε -4,08 εκατ. ευρώ έναντι 9,84 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2025. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε -10,59 εκατ. ευρώ έναντι 1,55 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου διαστήματος του 2025, ενώ ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 69%, σε 27,94 εκατ. ευρώ, από 89,46 εκατ. ευρώ.

H σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών καυσίμων και των ναύλων, σε συνδυασμό με την υποχρέωση εκτέλεσης προσυμφωνημένων συμβολαίων που είχαν συναφθεί κατά το προηγούμενο έτος υπό διαφορετικές συνθήκες αγοράς και τιμολόγησης στη δραστηριότητα του Διεθνούς Εμπορίου, επιβάρυναν τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, έπειτα από σειρά ετών υψηλής κερδοφορίας. Η συγκεκριμένη επίδραση έχει συγκυριακό και μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, καθώς οι σχετικές συμβατικές υποχρεώσεις ολοκληρώθηκαν εντός του β’ τριμήνου 2026.

Στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών, η επαναφορά του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους από τον Μάρτιο έως το τέλος Ιουνίου 2026 συμπίεσε τα περιθώρια κερδοφορίας, παρά τη θετική πορεία των όγκων πωλήσεων στα καύσιμα κίνησης και τη συνεχιζόμενη διεύρυνση του πελατολογίου της Εταιρίας.

Μετά από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρώτο εξάμηνο, η ελίν εστιάζει σταθερά στην ενίσχυση της θέσης της στην εγχώρια αγορά, στην ποιοτική αναβάθμιση του δικτύου της και στη βελτίωση της λειτουργικής της αποδοτικότητας σε όλες τις εμπορικές της δραστηριότητες, με στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση της κερδοφορίας και τη δημιουργία σταθερής πορείας ανάκαμψης. Παράλληλα, στη δραστηριότητα του Διεθνούς Εμπορίου εφαρμόζει πιο επιλεκτική εμπορική πολιτική, με έμφαση στη διασφάλιση των περιθωρίων και στην ορθολογικότερη διαχείριση του κινδύνου.

Η άρση του πλαφόν από την 1η Ιουλίου και η ολοκλήρωση των επιβαρυντικών συμβατικών υποχρεώσεων στη δραστηριότητα του Διεθνούς Εμπορίου δημιουργούν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για το δεύτερο εξάμηνο. Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, η ελίν εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προσαρμόζοντας την πολιτική της και παραμένοντας σταθερή στο επενδυτικό της πρόγραμμα και στη στρατηγική ενίσχυσης των εμπορικών δραστηριοτήτων της. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η ελίν προχωρά άμεσα σε μια σημαντική επένδυση στον ψηφιακό της μετασχηματισμό, ενισχύοντας τις υποδομές που θα στηρίξουν την επόμενη φάση ανάπτυξής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: