Γκάρι Κασπάροφ: Είμαι σε λίστα δολοφονίας – Προειδοποίηση από ΗΠΑ και Λιθουανία για τη ζωή του
- 01/10/2026, 11:04
- SHARE
- Γκάρι Κασπάροφ: Προειδοποίηση για κίνδυνο δολοφονίας
- Ρώσος αντιπολιτευόμενος: Σε λίστα πιθανών στόχων δολοφονίας, σύμφωνα με τον ίδιο
- ΗΠΑ και Λιθουανία: Οι υπηρεσίες ασφαλείας ενημέρωσαν τον Κασπάροφ για απειλή κατά της ζωής του
- Ιβάν Τιουτρίν: Στο επίκεντρο της ίδιας προειδοποίησης ο επί χρόνια συνεργάτης του
- Φόρουμ της Ελεύθερης Ρωσίας: Οι δύο άνδρες είναι συνιδρυτές της οργάνωσης
Ο Γκάρι Κασπάροφ, Ρώσος αντιπολιτευόμενος και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από υπηρεσίες ασφαλείας της Λιθουανίας και των ΗΠΑ πως ο ίδιος και ο επί χρόνια συνεργάτης του, Ιβάν Τιουτρίν, αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους.
Ο Κασπάροφ, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο εξωτερικό, γνωστοποίησε την εξέλιξη με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι δύο άνδρες περιλαμβάνονται σε κατάλογο πιθανών στόχων δολοφονίας.
«Η είδηση, σύμφωνα με την οποία, μαζί με τον από χρόνια συνεργάτη μου και συνιδρυτή του Φόρουμ της Ελεύθερης Ρωσίας Ιβάν Τιουτρίν βρισκόμαστε σε κατάλογο στόχων δολοφονίας, δεν με εξέπληξε, παραταύτα ωστόσο είναι ένα σοκ», έγραψε ο Κασπάροφ.
Η προειδοποίηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι λιθουανικές και αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας τον ενημέρωσαν πως η ζωή τόσο του ίδιου όσο και του Ιβάν Τιουτρίν βρίσκεται σε κίνδυνο.
«Οι λιθουανικές και οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας μάς ενημέρωσαν ότι οι ζωές μας βρίσκονται σε κίνδυνο και ότι οφείλουμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα», σημείωσε.
Ο Κασπάροφ πρόσθεσε ότι έχει ήδη λάβει προληπτικά μέτρα ασφαλείας και ότι θα συνεχίσει να το πράττει.
Ποιος είναι ο Γκάρι Κασπάροφ
Ο Γκάρι Κασπάροφ έγινε γνωστός διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους σκακιστές όλων των εποχών, κατακτώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού το 1985 και παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για πολλά χρόνια.
Μετά την αποχώρησή του από το επαγγελματικό σκάκι, δραστηριοποιήθηκε έντονα στην αντιπολίτευση κατά του Κρεμλίνου και έχει επικρίνει επανειλημμένα την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Κασπάροφ έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται από το εξωτερικό, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που αφορούν τη ρωσική αντιπολίτευση και την υποστήριξη μιας δημοκρατικής Ρωσίας.
Μαζί με τον Ιβάν Τιουτρίν, έχει συνιδρύσει το Φόρουμ της Ελεύθερης Ρωσίας, μια πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν Ρώσοι αντιπολιτευόμενοι και επικριτές της κυβέρνησης Πούτιν.
Η νέα προειδοποίηση έρχεται σε ένα περιβάλλον αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια Ρώσων αντιφρονούντων που βρίσκονται εκτός της χώρας.