Η ζωή μετά τη μη πληρωμή του ΔΝΤ
- 25/05/2015, 10:23
- SHARE
Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει την προγραμματισμένη δόση – Ποια είναι τα σημεία σύγκλισης με τους δανειστές.
Σε άγνωστα νερά κινείται πλέον η κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης να μην καταβάλει τις προβλεπόμενες δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ εάν δεν επιτευχθεί μια αμοιβαία κι επωφελής λύση με τους δανειστές εντός των επόμενων ημερών.
Οι προγραμματισμένες πληρωμές στο Ταμείο για τον επόμενο μήνα είναι συνολικού ύψους 1,56 δισ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να μην επαρκούν για τις καταβολές τους και την ταυτόχρονη πληρωμή μισθών και συντάξεων στο εσωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 305 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου, 343 εκατ. στις 12 Ιουνίου, 572 εκατ. στις 16 Ιουνίου και 343 εκατ. στις 19 Ιουνίου.
Εάν η χώρα δεν πληρώσει το ΔΝΤ όπως είναι προγραμματισμένο, τότε εισέρχεται σε μια «περίοδο χάριτος» 30 ημερών, με το Ταμείο να μη μιλά για πτώχευση στην περίπτωση χαμένων πληρωμών, αλλά για «ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις».
Το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει ένα μεσοδιάστημα μεταξύ της ημερομηνίας που η πληρωμή δεν έγινε και της επίσημης καταγγελίας που γίνεται από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ. Αυτή η χρονική περίοδος περίπου 2 μηνών, όπως ορίζεται στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΔΝΤ, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος πρόσθετης προθεσμίας κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εκτελεστεί η πληρωμή.
Μετά από αυτή την προθεσμία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα έχει περιθώριο ενός μήνα για να αποφασίσει το εάν θα περιορίσει την χρήση των πόρων του Ταμείου προς την Ελλάδα και εάν θα αναστείλει τα δικαιώματά της. Εάν τελικά το Ταμείο δεν πληρωθεί ενδιάμεσα μπορεί να αποφασίσει ακόμη και την αποβολή της χώρας μας, κάτι που απαιτεί ειδική πλειοψηφία για να γίνει.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή να παρέμβει στο Ταμείο ώστε να εξεταστεί ευνοϊκά η περίπτωση να συγχωνευθούν οι τέσσρις δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ σε μία και να πληρωθούν όλες μαζί μετά τα μέσα Ιουνίου.
Πού υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την αναβολή της πληρωμής στο ΔΝΤ ως επιπλέον μοχλό πίεσης προς τους δανειστές για εξεύρεση συνολικής λύσης έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Τα σημεία στα οποία υπάρχει μέχρι στιγμής σύγκλιση απόψεων με τους δανειστές είναι τα εξής:
ΦΠΑ
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις βασικές παραμέτρους του νέου φορολογικού καθεστώτος. Αυτό που φέρεται να οδεύει προς τελική συμφωνία είναι η ύπαρξη τριών φορολογικών συντελεστών, με το ύψος τους να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η υπαγωγή των τροφίμων στον χαμηλότερο συντελεστή, ενώ έχει αποδεχτεί την παύση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου κι αναζητεί εναλλακτικές μεθόδους επιστροφής του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους.
ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και το 2015. Όπως έχουν διαμηνύσει στελέχη της κυβέρνηση, ο φόρος θα επανεξεταστεί το 2016, ενώ έπειτα από την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών εντός του καλοκαιριού θα επανασχεδιαστεί ένας νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
Κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει στην μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και στην επαναφορά της στα επίπεδα πριν την 1/1/2015 για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ, ενώ υπάρχει σκέψη το όριο αυτό να ανέβει στα 50.000 ευρώ ετησίως.
Επαναφορά 13ης σύνταξης
Άγνωστο παραμένει εάν το μέτρο αυτό θα ισχύσει από φέτος, με τους δανειστές να πιέζουν να μην εφαρμοστεί. Πιθανότατα αυτό θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2015.
Πρωτογενές πλεόνασμα
Αθήνα και δανειστές προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, το οποίο και οι δύο πλευρές τείνουν να οριστικοποιήσουν κοντά στο 1%. Στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει ένα πλεόνασμα που δεν θα ξεπερνά το 0,8% του ΑΕΠ, με την πλευρά των πιστωτών να πιέζει για δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι θα διαμορφώσουν το πλεόνασμα κοντά στο 1,5%.
Ασφαλιστικό
Ένα από τα σημεία όπου αναμένεται να συνεχιστεί η σύγκρουση της ελληνικές πλευράς με τους πιστωτές είναι το ασφαλιστικό. Εκεί, το μόνο σημείο όπου υπάρχει συμφωνία, είναι η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με όλα τα άλλα θέματα που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις και το όριο συνταξιοδότησης να παραμένουν ανοικτά.
Τι θα συμβεί αμέσως μετά τη συμφωνία
Στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει μια συμφωνία η οποία θα δώσει στην ΕΚΤ να ανάψει σε πρώτη φάση το πράσινο φως για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, διευκολύνοντας την κάλυψη των δανειακών αναγκών μέσω τραπεζών, ενώ ενδεχομένως να μπορέσει ίσως να γίνει και η επιστροφή των 1,9 δισ. των κερδών των κεντρικών τραπεζών.