Reuters: Οι δανειστές δίνουν €10,9 δισ. και ζητούν κατάργηση ΕΚΑΣ και αυξήσεις ΦΠΑ

Reuters: Οι δανειστές δίνουν €10,9 δισ. και ζητούν κατάργηση ΕΚΑΣ και αυξήσεις ΦΠΑ
ARCHIV - Die Quadriga auf dem Brandenburger Tor in Berlin ist am 24. Maerz 2007 durch eine EU-Fahne zu sehen.Das Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe will am Dienstag, 30. Juni 2009, seine Entscheidung ueber den Reformvertrag von Lissabon verkuenden. (AP Photo/Jan Bauer) ** zu unserem KORR ** --- FILE - In this March 24, 2007 file photo the Quadriga ontop of the Brandenburg Gate in Berlin is seen shining through a European flag. (AP Photo/Jan Bauer)

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν και για την πληρωμή των δυο ομολόγων που οφείλονται στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Την αποδέσμευση 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον EFSF για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με αντάλλαγμα μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ, προβλέπει η πρόταση των δανειστών σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Ως αντάλλαγμα, οι πιστωτές ζητούν μειώσεις της συνταξιοδοτικής δαπάνης 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) και επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ.

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο είχε μεταφερθεί στον EFSF το απόθεμα του ΤΧΣ, ύψους 10,4 δισ. ευρώ, προκειμένου τα κεφάλαια να φυλαχτούν για τις ανάγκες των τραπεζών, και να μην χρησιμοποιηθούν για άλλες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου.

Διαβάστε ακόμη: Ο Τσίπρας φέρνει τη διαπραγμάτευση στη Βουλή – Όλη η ελληνική πρόταση

Τα χρήματα αυτά, εφόσον εκταμιευτούν, θα χρησιμοποιηθούν και για την πληρωμή των δυο ομολόγων που οφείλονται στην ΕΚΤ, συνολικού ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το Reuters, στο μέτωπο του ασφαλιστικού οι πιστωτές ζητούν την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, οι εταίροι ζητούν από την Αθήνα να δεσμευθεί για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ, του Ελληνικού, μεγάλων λιμανιών, του ΟΤΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες από χθες Τετάρτη, οι πιστωτές προτείνουν επίσης στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 1% για φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5 το 2018.