Έρχονται και στην Ελλάδα τα ΑΤΜ ανάληψης … γάλακτος!

Έρχονται και στην Ελλάδα τα ΑΤΜ ανάληψης … γάλακτος!

Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα κάνει την αρχή με τέσσερα σημεία στην Λάρισα.

Αν και παιδί της κρίσης- γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010- ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα μόνο κρίση δεν γνωρίζει. Κατάφερε μέσα σε μικρό διάστημα να συγκεντρώσει 102 αγελαδοτρόφους από την Θεσσαλία και την Πιερία, να υπογράψει συμβάσεις με τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας και να προσφέρει στα μέλη του τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και τιμές ζωοτροφών. Κάτι λιγότερο από τρία χρόνια από την σύσταση του, ήρθε η ώρα να έρθει σε άμεση επαφή και με τους καταναλωτές. Κάτι που έκανε με ένα πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο.

Φέρνει και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην πόλη της Λάρισας, 24ώρα σημεία αυτόματης πώλησης φρέσκου, παστεριωμένου γάλακτος το οποίο συλλέγεται σε μικρή απόσταση από τα σημεία πώλησης και προσφέρεται στους καταναλωτές ελάχιστη ώρα μετά το άρμεγμα. Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θανάσης Βακάλης, στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στους τοπικούς δημοσιογράφους με αφορμή την λειτουργία των τεσσάρων σημείων στην πόλη της Λάρισας «σε όλα τα στάδια ακολουθούνται πιστοποιημένες διαδικασίες που εγγυώνται απόλυτα την Ασφάλεια την Ποιότητα και τη Φρεσκάδα του προϊόντος».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο fortunegreece.com o κ. Βακάλης, εκ των εμπνευστών του ΘΕΣγάλα, ο οποίος εγκατέλειψε την ιατρική για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία εκσυγχρονίζοντας την οικογενειακή μονάδα, «η προσπάθεια δεν είναι εύκολη καθώς θα πρέπει να βγάλεις το καταναλωτή από την καθημερινή του συνήθεια να πηγαίνει να αγοράζει το γάλα του από το σούπερ μάρκετ». Δεν λείπει όμως η αισιοδοξία ότι το εγχείρημα θα πετύχει, καθώς υπάρχουν αρκετά αντίστοιχα παραδείγματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκβαση του εγχειρήματος εκτιμάται ότι θα μπει στο μικροσκόπιο και άλλων συνεταιριστικών ή τοπικών γαλακτοβιομηχανιών. Εάν η κίνηση έχει την στήριξη των καταναλωτών δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι – σ.σ. ο μιμητισμός της επιτυχίας αποτελεί την Νο1 επιχειρηματική πολιτική στην Ελλάδα – καθώς το κλίμα ευνοεί τέτοιες επενδύσεις. Το προφανέστερο έχει να κάνει με την πληθώρα ελεύθερων καταστημάτων που υπάρχουν πλέον τα οποία προσφέρονται με ιδιαίτερα ελκυστικά συμβόλαια και ενοίκια.

Το δεύτερο είναι το τμήμα του marketing. Ένας τοπικός παραγωγός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις πανελλαδικές γαλακτοβιομηχανίες που δαπανούν εκατομμύρια για την διαφήμιση των προϊόντων, την συσκευασία και την παραγωγή νέων εξειδικευμένων προϊόντων για να καλύψουν ανάγκες που μία μικρή μονάδα δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει.
Το δυνατό χαρτί των συνεταιρισμών και των μικρών παραγωγών απέναντι στους μεγάλους του χώρου είναι όσο πιο δυνατόν φρέσκο γάλα στην καλύτερη δυνατή τιμή. Στην περίπτωση της ΘΕΣγάλα η τιμή του λίτρου προσφέρεται στο 1 ευρώ ή με 0,90 ευρώ στην περίπτωση αγοράς του προϊόντος με προπληρωμένη κάρτα ενώ η τιμή του μισού λίτρου είναι σταθερή στα 0,50 ευρώ.

Από εκεί και πέρα το σημαντικότερο είναι ο κύκλος του χρήματος μετράει μόνο ελάχιστες ώρες: Το πρωί άρμεγμα, το μεσημέρι παστερίωση, το απόγευμα πώληση και είσπραξη. Αν η αγορά γίνεται με προπληρωμένη κάρτα τα χρήματα έρχονται πριν ακόμη πωληθεί το προϊόν. Γνωρίζετε μετά από πόσο διάστημα εξοφλείται η βιομηχανία για τα προϊόντα της που διαθέτει μέσω σούπερ μάρκετ στην χώρα μας; Στην καλύτερη περίπτωση μετά από τρεις μήνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η αποπληρωμή γίνεται μετά από 170 ημέρες. Στα συν είναι και η μείωση του κόστους των μεταφορικών, καθώς ελαττώνονται στο ελάχιστο τα σημεία πώλησης, ενώ παρακάμπτεται και το καθόλου ευκαταφρόνητο στα κόστη κομμάτι της συσκευασίας.

Ποιος λοιπόν αμφισβητεί ότι η κρίση δεν δημιουργεί ευκαιρίες; Δείτε στο βίντεο πληροφορίες για την ΘΕΣγάλα καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των αυτόματων πωλητών της.

Διαβάστε ακόμη: Kάτω από 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2013